- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.11.2011, 14:40)
- Geanina Sandu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ştii ce mănânci? Vezi lista online a aditivilor din alimente. Ce norme vor trebui să respecte producătorii
Utilizarea aditivilor în alimente va deveni mai sigură şi transparentă în urma adoptării a două acte legislative de către Comisia Europeană, la unele categorii de alimente fiind autorizaţi foarte puţini aditivi sau fiind complet interzişi, ca în cazul iaurtului nearomatizat, a untului, a compotului.
Urmărește
4337 afișări
Ştii ce mănânci? Vezi lista aditivilor din alimente. Ce norme vor trebui să respecte producătorii (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Cele două acte normative adoptate de CE se referă la lista aditivilor din produsele alimentare, care va intra în vigoare în iunie 2013, această perioadă de graţie pentru aplicare a fost considerată necesară pentru a permite industriei alimentare a Uniunii să se adapteze la noile norme.
Al doilea act se referă la lista aditivilor din ingredientele alimentare cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive şi se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE, se arată într-un comunicat de luni al Comisiei Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Lista aditivilor din produsele alimentare este, de asemenea, disponibilă într-o bază de date online, şi va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar şi autorităţilor de control să identifice cu uşurinţă aditivii care sunt autorizaţi într-un anumit produs alimentar.
VEZI LISTA ADITIVILOR DIN ALIMENTE
Adoptarea celor două regulamente privind aditivii va spori capacitatea de decizie a cetăţenilor şi, deopotrivă, a industriei, deoarece vor face ca tuturor celor interesaţi să le fie mai uşor să ştie exact care sunt aditivii autorizaţi în produsele alimentare. În esenţă, aceasta înseamnă un cetăţean mai bine informat şi, în acelaşi timp, o industrie alimentară a UE dotată corespunzător pentru a introduce noi produse inovatoare şi sigure, a declarat luni comisarul pentru sănătate şi consumatori, John Dalli, citat în comunicat.
Aditivii alimentari sunt substanţe care se adaugă la alimente dintr-o varietate de motive tehnice, precum conservarea, stabilizarea, colorarea, îndulcirea.
"Ziua de astăzi (n.r. luni) reprezintă un moment important în eforturile noastre de consolidare a siguranţei alimentare în Uniunea Europeană", a precizat John Dalli.
Instituirea celor două liste reprezintă un pas important în punerea în aplicare a Regulamentului-cadru (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, adoptat în decembrie 2008.
Transparenţa reprezintă un beneficiu important al noii legislaţii. Utilizările autorizate ale aditivilor sunt, de acum înainte, enumerate în funcţie de categoria de produse alimentare la care pot fi adăugaţi. Comisia consideră că aceasta este o îmbunătăţire importantă în comparaţie cu vechile liste care erau dispersate în mai multe anexe la trei directive diferite, se mai arată în comunicat.
Noua listă face să fie foarte clar, de exemplu, că la unele categorii de alimente sunt autorizaţi foarte puţini aditivi sau chiar sunt complet interzişi. Aşa se întâmplă, de exemplu, în cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor făinoase, al pâinii simple, al mierii, al apei şi al sucului de fructe.
În alte categorii, de regulă cele privind produse alimentare cu grad înalt de prelucrare, precum dulciurile, snacks-urile, sosurile şi băuturile aromatizate, se autorizează un număr mare de aditivi.
În plus, lista de aditivi care pot fi adăugaţi la alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente să rămână limitată.
Pe lângă instituirea celor două liste, noua legislaţie prevede, de asemenea condiţii bine determinate în care se pot adăuga aditivi la alimente, o împărţire a alimentelor în categorii cu aditivii enumeraţi într-o manieră clară, în funcţie de categoriile de alimente la care pot fi adăugaţi, un program pentru deplina reevaluare a siguranţei tuturor aditivilor autorizaţi, orientări şi instrucţiuni clare pentru solicitanţii de noi utilizări de aditivi alimentari.
Condiţiile generale de utilizare a aditivilor alimentari au fost stabilite de Parlamentul European şi de Consiliu prin regulamentul-cadru din 2008 şi rămân în vigoare. Acest regulament stabileşte cadrul general, principiile şi obiectivele la care se referă întreaga legislaţie specifică pentru aditivi. Acesta cere ca utilizarea aditivilor să fie sigură, justificată din punct de vedere tehnologic, să nu inducă în eroare consumatorul şi să prezinte avantaje şi beneficii pentru consumator.
În martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizaţi. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) trebuie să reevalueze toţi aditivii până în 2020. Stabilirea priorităţilor de reevaluare se face pe baza datei la care un aditiv alimentar a fost evaluat ultima dată, a disponibilităţii unor noi informaţii ştiinţifice, a gradului de utilizare a unui aditiv alimentar şi a expunerii oamenilor la acesta.
Coloranţii alimentari sunt primii pe lista de priorităţi. Şaptesprezece coloranţi au fost deja reevaluaţi. Pentru trei dintre aceştia, Comisia a propus niveluri de utilizare revizuite, având în vedere că EFSA consideră că expunerea la aditivii respectivi poate fi prea mare pentru anumite grupuri de consumatori.
Datorită unor noi informaţii ştiinţifice, se acordă prioritate mai mare îndulcitorului aspartam, care va fi reevaluat până în septembrie 2012.
În martie 2011, Comisia a adoptat o măsură prin care se precizează datele necesare pentru autorizarea unei noi utilizări pentru un aditiv. Acestea includ datele toxicologice pentru evaluarea riscurilor şi informaţii care să demonstreze că utilizarea aditivului este justificată din punct de vedere tehnologic, poate prezenta beneficii pentru consumator şi nu va induce în eroare.
Pentru a-i ajuta pe viitorii solicitanţi, Comisia a elaborat un ghid practic, care va permite solicitanţilor să prezinte dosare complete care pot fi gestionate eficient. Comisia este convinsă că astfel se poate stimula inovarea responsabilă în industria alimentară.
Un exemplu de astfel de produs inovator este îndulcitorul natural, glicozide derivate din steviol, obţinute din planta Stevia ribaudiana.
Comisia a adoptat luni şi un regulament prin care se autorizează utilizarea acestuia în mai multe categorii de produse alimentare.
EFSA a fost solicitată să evalueze siguranţa substanţei. Agenţia a concluzionat că îndulcitorii nu sunt cancerigeni, genotoxici sau asociaţi cu orice toxicitate reproductivă/de dezvoltare şi a stabilit o doză zilnică acceptabilă (DZA) de 4 mg/kg greutate corporală/zi. Estimările prudente ale expunerii la glicozidele derivate din steviol atât la adulţi, cât şi la copii, sugerează că este probabil ca DZA să fie depăşită la nivelurile maxime de utilizare propuse.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe