Streinu Cercel: România ar trebui să fie pregătită să-şi asume 3.300 - 6.000 de posibile decese
Adrian Streinu Cercel a declarat, marţi, la Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, unde a fost audiat în legătură cu gripa AH1N1, că România ar trebui să fie pregătită să-şi asume posibile decese de la 3.300 la 6.000.
Streinu Cercel: România ar trebui să fie pregătită să-şi asume 3.300 - 6.000 de posibile decese (Imagine: Mediafax Foto)
Înainte de a cere ziariştilor să iasă din sală, Streinu Cercel a declarat că ar trebui să fie puse la bătaie toate unităţile de terapie intensivă care sunt în apropierea spitalelor de boli infecţioase.
"Ar trebui să punem la bătaie toate unităţile de terapie intensivă care sunt în apropierea spitalelor de boli infecţioase. Acest lucru a fost organizat şi se ştie în momentul de faţă, inclusiv distanţele cele mai apropiate de terapie intensivă şi vreau să vă spun că avem localităţi în România care sunt la circa 46 de kilometri distanţă de terapie intensivă cu potenţial de a asista astfel de pacienţi", le-a spus Streinu Cercel deputaţilor din Comisia de sănătate.
"La nivel rural în momentul de faţă avem o serie de probleme", a precizat Streinu Cercel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Streinu Cercel le-a vorbit deputaţilor şi despre structura virusului pandemic arătând că 30% din structura sa genetică este de la virusul gripal porcin, 30% de la virusul gripal aviar, iar restul de la virusul gripal uman, "care îi dă şi posibilitatea transmiterii de la om la om".
El a arătat că în ultima perioadă acest virus a făcut o serie de progresii, îşi creşte virulenţa şi agresivitatea, existând riscul de apariţie a unor posibile decese.
"Noi, în cadrul acestui program de pandemie, am calculat riscurile potenţiale pornind de la cinci tipuri de scenarii pe cele cinci categorii de nivel pandemic. S-au identificat cinci astfel de categorii: o categorie la care suntem în momentul de faţă şi e bine că suntem aici, este vorba de o rată de deces de sub 0,1%", a precizat Streinu Cercel.
El a arătat că, dacă lucrurile stau în felul acesta, atunci România ar trebui să fie pregătită să-şi asume "posibile decese de la 3.300 la 6.000".
El a precizat că în 2006 a fost demarat un program al Băncii Mondiale de susţinere a terapiilor intensive de la nivelul centrelor regionale de boli infecţioase. Streinu Cercel a precizat că această procedură în momentul de faţă este încheiată şi că echipamentele ar putea să intre în ţară în cursul lunii decembrie.
"Până atunci ar trebui să punem la bătaie toate unităţile de terapie intensivă care sunt în apropierea spitalelor de boli infecţioase. Acest lucru a fost organizat", a adăugat Streinu Cercel.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO