În acest fel, până la bacalaureatul de anul viitor, elevii vor beneficia de un an pregătitor. După parcurgerea acestei etape, elevii vor da din nou bacalaureatul, iar în caz de reuşită vor avea echivalate creditele de studiu trecând astfel direct în anul II.
Dacă nici în vara anului viitor nu vor reuşi să obţină note de trecere la toate probele bacalaureatului, atunci nu vor mai avea decât varianta unei şcoli postliceale, informează Gândul.
Textul face referire la reînfiinţarea şcolilor postliceale şi la formarea profesională prin ucenicie. Astfel, atât cei care la examenul din acest au obţinut o medie sub şase, cât şi cei care nu vor reuşi la finalul anului pregătitor să treacă de toate probele, ar avea asigurat un loc în respectivul ciclu de studii.
Documentul prevede, de asemenea, posibilitatea ca absolvenţii de liceu care au dobândit competenţe practice să susţină gratuit un examen în urma căruia să dobândească un certificat de calificare, menit să le servească la angajare.
Pregătirea organizată de universităţi ar urma să fie tot gratuită. Statul ar urma să asigure finanţarea anului pregătitor cu banii pe care i-ar economisi din faptul că nu va mai acorda ajutoarele de şomaj respectivilor tineri.
„Ideea a ponit de la nevoia de a le oferi celor aproximativ o sută de mii de absolvenţi care nu au promovat o soluţie. Nu îi poţi lăsa în stradă şi nici nu rezolvi nimic dacă vor îngroşa numărul şomerilor. În primul rând, dacă vor recupera pe parcursul anului pregătitor, atunci îşi vor putea continua studiile universitare. Pentru cei care nu vor urma acest an pregătitor soluţia sunt şcolile postliceale şi nici aici ministerul nu a mişcat un deget. În acest moment aceşti elevi sunt părăsiţi de toată lumea”, a explicat pentru Gândul Ecaterina Andronescu, precizând că îşi doreşte ca iniţiativa să fie adoptată de parlament chiar luna viitoare.
Potrivit Gândul, prevederile acestui proiect au mari şanse să fie adoptate, având în vedere faptul că Senatul va fi cameră decizională, unde diferenţa dintre putere şi opoziţie este de doar doi parlamentari.