- Home
- Social
- BISTRIŢA, (25.08.2012, 16:06)
- , Cristiana Sabau ,
Studenta care a renunţat la Miss Universe ca să studieze în Italia şi la Sorbona
O studentă la două facultăţi, la Litere şi Filosofie la Modena, în Italia, şi la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj, bistriţeanca Elena Kuji a renunţat la Miss Universe ca să studieze în Italia şi apoi la Sorbona, dar vrea să se întoarcă în România să lucreze în domeniul diplomaţiei culturale.
Urmărește
9876 afișări
Studenta care a renunţat la Miss Universe ca să studieze în Italia şi la Sorbona
În vârstă de 21 de ani, Elena Kuji a absolvit, în urmă cu doi ani, cu media 10.00, Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu” din Bistriţa. Elena Kuji a fost singura din generaţia ei care a obţinut această performanţă care a încununat, de altfel, 12 ani de şcoală în care a strâns nu mai puţin de 84 de diplome la olimpiade şi concursuri.
Înainte de examenul de bacalaureat, tânăra s-a înscris la Miss Universe.
"Am participat într-un mod foarte distractiv la Miss Universe. Cei de acolo erau foarte încântaţi de prezenţa mea, pentru că eram o candidată atipică. Nu am militat pentru pacea lumii şi am avut nişte răspunsuri care erau de-a dreptul şocante la momentul respectiv. Am şi rămas într-o relaţie foarte frumoasă cu cei care organizează Miss Universe România. Sunt o echipă de oameni de reală calitate. Era un test şi pentru mine, să văd ce se întâmplă în industria modelingului. Eram în clasa a XII-a, am fost la Bucureşti, am fost selecţionată printre finaliste, dar am plecat la miezul nopţii din Bucureşti fiindcă dimineaţa aveam bacalaureatul. Am renunţat după ce am fost selectată pentru că mi se părea decizia cea mai cerebrală pentru mine, care am studiat atâţia ani cu dorinţa de a reuşi în viaţă pe plan profesional", a declarat Elena Kuji.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Imediat după ce a luat 10.00 la examenul de bacalaureat, Elena Kuji s-a înscris la facultate în Italia, deşi cunoscuţii o sfătuiau să înveţe în Franţa sau în America.
"Cel mai bun sfat pe care l-am primit a fost acesta: alege şi cu inima, nu doar pentru că ai auzit că ar fi Cambridge o facultate excepţională. Am ajuns în Italia după ce am fost invitată de Ministerul de Externe de acolo să fac un tur al universităţilor, m-am informat timp de doi ani, am dat interviuri la mai multe universităţi şi, în final, mai aveam de optat între două: Milano şi Modena şi am decis, într-o fracţiune de secundă, după ce am dat interviul final, că vreau să studiez la Modena", a spus ea.
Elena Kuji se declară "extrem de încântată" de alegerea ei.
"Tocmai pentru faptul că m-am informat foarte mult, ştiam unde e supermarket-ul, ce cursuri am, fiindcă participasem la ele înainte să mă înscriu la facultate, nu am fost deloc şocată. Mi-am dorit mult să ajung acolo şi aşteptările mele au fost foarte bune şi mi s-a demonstrat că e mai bine decât mă aşteptam eu să fie. M-am acomodat foarte uşor, nu am avut parte de rasism, nu am avut parte de incidente neplăcute. Mediul universitar în care sunt este unul foarte deschis, de la profesori, la colegi, la secretare, toată lumea e foarte dispusă să ajute. A fost o experienţă mai mult decât frumoasă. Mă simţeam italiancă”, a declarat studenta.
După primul an în Italia, Elena a primit o bursă la Sorbona, în Paris.
"Experienţa mea în Italia a fost mai mult decât fericită şi îmi dau seama acum, retrospectiv, după un an la Paris. Acolo am avut parte de foarte multe secvenţe în care am simţit discriminarea şi rasismul la cote foarte înalte. Eu ţin foarte mult la ţara mea şi întotdeauna m-am străduit să fac lucruri frumoase pentru mine, pentru familia mea, dar şi pentru ţara mea. Întotdeauna am avut şi gândul acesta şi automat acolo, la Paris, erai catalogat din prima când spuneai că eşti român. Eu spun că sunt româncă cu mare mândrie, însă ei spuneau că nu vor să aibă de-a face cu românii sau nu vor să îşi închirieze casa unor români. Replici de genul acesta pe mine m-au rănit”, a declarat ea.
De învăţământul universitar din Italia, în schimb, Elena Kuji este foarte mulţumită.
"În Italia, ai foarte mult de învăţat. Ai cursuri de minim şase credite în sistemul Bologna, majoritatea de 8-12. Ai foarte multă materie şi foarte multe cărţi de învăţat: 30 cu steluţă, care e nota maximă la ei, iei dacă citeşti încă zece cărţi pe lângă şi ştii să ai o opinie argumentată. Acolo chiar m-am dus la un examen în care am învăţat cărţile respective şi oarecum mi-am contrazis cu argumente profesoara în examen, frumos, bineînţeles. În mediul universitar nici nu îţi poţi permite să faci altfel şi am luat şi o notă foarte, foarte mare, un 29. Acolo se punctează foarte mult originalitatea. Dacă vii şi ai argumente şi îţi explici punctul de vedere, cu toate că nu se înscrie în şabloanele pe care le-ai găsit în cărţi, eşti punctat, ascultat şi poate chiar apreciat. În România, asta nu se prea întâmplă şi cred că, din ce în ce mai mult, înghiţim şabloane. Şcoala ne învaţă să înghiţim replicile altora, gândirea altora şi devenim noi înşine nişte şabloane. Rareori întâlneşti oameni care într-adevăr au altă perspectivă”, spune studenta.
În ceea ce priveşte Universitatea "Babeş-Bolyai” din Cluj, secţia franceză-italiană, unde mai este studentă, Elena spune că lucrurile nu stau la fel ca în străinătate.
"În România, nu frecventez facultatea la zi, dar îmi dau seama că suntem ancoraţi în trecut şi nu ne dăm seama că ceea ce ar trebui să studieze elevii, ar fi necesar să fie mai mult un ajutor de a-ţi deschide ochii, de a privi lumea cu alţi ochi şi de a avea argumente la tot ce ţi se întâmplă în jur. Eu cred că asta ar trebui să ne înveţe în universitate”, a declarat ea.
În Italia, Elena Kuji studiază "Limbi şi culturi europene”. Aşa se numeşte licenţa ei care se îndreaptă însă spre diplomaţie culturală.
"Sunt ştiinţe umaniste ceea ce studiez eu, dar am studiat şi drept, voi studia anul viitor marketing internaţional. E umanist, dar prin perspectiva umaniştilor înveţi şi economie, şi informatică. Aş vrea, dar mi s-au zdruncit foarte mult planurile anul acesta, să urmez o carieră în diplomaţie culturală sau m-ar tenta o specializare în industria luxului, servicii şi produse de lux, dar încă sunt la stadiul de research şi decizie de luat. În câteva luni sper să se finalizeze şi să rămân cu două opţiuni clare”, a adăugat studenta.
Elena Kuji s-a înscris în Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi a fost membru pasiv până când a contactat filiala ligii din Italia, cu reprezentanţii căreia a început să se întâlnească, apoi a participat la reuniunile lor din toate oraşele Italiei, pentru ca în final să i se ofere un post de prim-consilier pe relaţii externe pentru filiala italiană.
Anul trecut, în august, Elena a decis să se implice şi mai mult în activitatea LSRS şi a trecut în echipa centrală ca vicepreşedinte adjunct pentru relaţia cu filialele.
"Mă ocup acum de toate filialele LSRS din China până în America, absolut de peste tot din lume. Cam asta fac. Avem evenimente centrale. Ne întâlnim de două ori pe an, avem gala care va fi în 2013, pe care vreau să o promovez şi la Bistriţa, premiind studenţi bistriţeni, pentru că acolo se promovează excelenţa academică şi mă voi ocupa de asta. Chiar am început proiectul. Cam asta facem în LSRS, în general activităţi cu studenţii, dar avem o legătură cu ambasadele de peste tot unde avem filiale, avem seri de film, seri de concerte”, a declarat ea.
Din LSRS fac parte peste 6.000 de studenţi din toată lumea, organizaţia fiind una care le permite membrilor săi să ia contact unii cu alţii, dar şi cu ţara.
"Am avut noroc cu LSRS. Am legat şi prietenii, am cunoscut şi foarte mulţi străini cu care păstrez legătura şi acum. Am avut şi am experienţe frumoase”, a spus ea.
La finalizarea studiilor, Elena Kuji vrea să se întoarcă acasă.
"De la început am spus că mă voi întoarce în România, cu toate că m-am adaptat foarte bine în străinătate. În Italia mi-a plăcut foarte mult, în Franţa mai puţin, dar a fost o experienţă care m-a călit, cum am spune noi. Vreau să mă întorc în România pentru că, oricât de bine te-ai adapta, te simţi oarecum dezrădăcinat, nu sunt oamenii tăi. Probleme sunt peste tot în lume. Eu nu văd de ce să fac eforturi pentru o comunitate care nu este a mea când pot să fac pentru propriul meu popor sau măcar pentru un om de lângă mine. Vreau să mă întorc în România, dar nu ştiu când, nu ştiu ce oportunităţi vor apărea. Dacă nu va fi după masterat, va fi în anii următori”, a declarat ea.
Despre concursul Miss Universe, Elena Kuji nu exclude să se mai înscrie o dată în această competiţie.
"Miss Universe e cel mai renumit şi de calitate concurs de frumuseţe din lume. Dacă ne uităm şi studiem puţin industria, e mai mult decât o defilare pe podium, nişte tocuri şi un machiaj strident. Nu am participat fiindcă anul acesta am avut şi un alt program şi nu m-a interesat niciodată în mod special această direcţie, dar până la 26 de ani am timp”, a spus ea.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe