- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.01.2017, 14:45)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studenţii de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti nu vor mai susţine lucrarea de licenţă
Studenţii de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti vor obţine eliberarea diplomei de licenţă doar în urma unui test grilă, renunţându-se la elaborarea unei lucrării. Măsura este urmare a unui ordin semnat de Mircea Dumitru, care prevede posibilitatea eliminării uneia dintre probe.
Urmărește
11631 afișări
Studenţii de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti nu vor mai susţine lucrarea de licenţă (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)
"Examenul de licenţă/diploma constă din 1-2 probe, stabilite de către Senatul universitar, după cum urmează: proba de evaluare a cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate; proba de prezentare şi susţinere a lucrării de licenţă/proiectului de diplomă. Metodologia proprie a fiecărei instituţii de învăţământ superior acreditate va preciza, în funcţie de specificul fiecărui program, numărul probelor şi modul de susţinere a acestora (oral, scris, proba practică)", prevede articolul 13 din Ordinul nr. 6125 /2016 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă/diplomă şi disertaţie, semnat de Mircea Dumitru, fost ministru al Educaţiei, pe data de 22 decembrie 2016. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial pe 4 ianuarie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Anterior, legea educaţiei prevedea ca examenul de licenţă să fie format din două probe: evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate şi prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă.
Potrivit modificării, facultăţilor le este permis să decidă dacă, pentru obţinerea diplomei de licenţă, menţin ambele probe, testul grilă şi susţinerea unei lucrări, sau dacă elimină una dintre probe.
Senatul Facultăţii de Drept din Cadrul Universităţii Bucureşti a decis ca studenţii să obţină diploma doar în urma unui test grilă, fiind eliminată elaborarea şi susţinerea unei lucrări.
"Nu este o măsură nouă. În anul 2007, Facultatea de Drept a luat aceeaşi măsură, iar în 2011, după publicarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, s-a revenit la susţinearea ambelor probe, examenul de evaluare a cunostintelor şi prezentarea lucrării de licenţă. Am luat această decizie, pe de o parte din cauza fenomenului vânzărilor de licenţe. La o simplă căutare pe internet puteţi găsi lucrări de licenţă de cumpărat din orice domeniu. Aceste lucrări sunt redactate de altcineva decât studentul care urmează să o susţină şi este foarte greu de verificat acest lucru. A doua chestiune este legată de problema plagiatelor. Cumpărarea unui soft antiplagiat nu este ieftin şi trebuie unul care are o bază de date impresinantă pentru depistarea eventualelor pasaje plagiate. Toţi studenţii din Consiliul facultăţii au votat pentru eliminarea susţinetii lucrării de licenţă", a declarat pentru MEDIAFAX Flavius Baias, decanul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti.
Specialiştii în drept susţin că generaţiile sunt tot mai slab pregătite.
"E foarte trist unde s-a ajuns. Lucrările de licenţă sunt cumpărate sau plagiate iar testele grilă pregătesc studenţii mai ales pentru a memora codurile, nu şi pentru a gândi dreptul. Aceasta se întâmplă din cauza numărului prea mare de studenţi acceptaţi de facultăţi, care văd învăţământul ca un fel de afacere. Generaţiile sunt din ce în ce mai slabe. Eu cred că trebuie să avem o soluţie mixtă: şi examinarea cunoştinţelor studentului, şi muncă de cercetare. Normal e ca un licenţiat să stie drept, dar să şi raţioneze corect şi să scrie corect din punct de vedere gramatical. Remarc că studenţii de la Bucureşti, Cluj şi Iaşi rămân în topul celor intraţi anual la Institutul Naţional al Magistraturii", a explicat pentru MEDIAFAX judecătorul Cristi Danileţ.
Reprezentantul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) susţine că măsura poate duce la scăderea calităţii învăţământului universitar.
"Nu cred că este cea mai potrivită soluţie. În aceste condiţii se poate deschide o cutie a Pandorei. Există riscul ca multe universităţi să renunţe la lucrarea de licenţă şi examenul să fie dat doar printr-un test grilă care este foarte uşor. Este o decizie periculoasă care poate duce la scăderea calităţii învăţământului universitar. Ştim că există probleme reale legate de plagiat, dar nu cred că soluţia este eliminarea unui examen atât de important. Am susţinut publicarea lucrărilor de licenţă pe o platforma online", a declarat pentru MEDIAFAX Vlad Cherecheş, preşedintele ANOSR.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe