Studenţii, supăraţi pe situaţia din mediul universitar: artificiile privind mandatele rectorilor nu pot păcăli pe nimeni

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) se opune eliminării de facto a limitei impuse de lege pentru mandatele rectorilor şi măririi generale a mandatelor persoanelor care ocupă funcţii de conducere în mediul universitar de la 4 la 5 ani.

Urmărește
487 afișări
Imaginea articolului Studenţii, supăraţi pe situaţia din mediul universitar: artificiile privind mandatele rectorilor nu pot păcăli pe nimeni

ANOSR susţine revenirea la prevederea iniţială a Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care limita numărul de mandate la două şi care preciza expres faptul că „o persoană nu poate fi rector al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora″.

Existenţa unei limite asupra numărului de mandate pe care o persoană le poate exercita în calitate de Rector ţine de o regulă firească a democraţiei, aceea a limitării perioadei pentru care aceeaşi persoană exercită prerogativele de putere, susţine Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România: „nu numai că o astfel de prevedere este necesară pentru un climat universitar democractic, dar ea se poziţionează într-un just echilibru cu principiul eficienţei instituţionale – timp de 8 ani, respectiva persoană are timp suficient pentru a pune în practica programul în baza căruia i-a fost acordat mandatul, fiind rezonabil ca, după această perioada, să fie permisă ascesiunea unei noi echipe de conducere, cu noi viziuni, care să determine evoluţia universităţii. Menţinerea pentru o perioadă îndelungată a poziţiei de rector creează reţele nesănătoase de putere, prin care rectorul îşi menţine funcţia prin beneficii acordate în virtutea puterilor ridicate pe care le deţine în comunitatea universitară. ANOSR se opune concentrării puterii în mâinile unei singure persoane pentru o perioadă prea lungă de timp, acumulând putere pentru a-şi menţine „pe viaţă” funcţia, prin diferite canale de influenţă”.

„Aşa-zisa limitare pe care o propune Legea învăţământului superior este un artificiu care nu poate păcăli pe nimeni. Norma ar deveni din primul moment al aplicării sale una desuetă, dat fiind faptul că setarea prin cartă a unei limite, spre exemplu, de 4 mandate, ar echivala cu o lipsă de limitare a acestora, fiind greu de crezut faptul că o persoană ar putea deţine oricum funcţia de rector pentru o perioadă mai lungă de 20 de ani. În al doilea rând, considerăm nejustificată propunerea de a mări mandatul rectorilor şi al senatelor universităţilor, de la 4 la 5 ani; fără o analiză temeinică, de natură să scoată în evidenţa oportunitatea acestei modificări, ANOSR militează pentru păstrarea ciclului electoral de 4 ani, similar mandatelor electorale parlamentare sau locale. Creşterea numărului de ani, fără nicio altă justificare, pare a fi menită exclusiv a perpetua aceleaşi persoane în funcţiile de conducere, cât şi de a putea găsi un alt artificiu ascuns de a „şterge cu buretele” mandatele anterioare, într-o tactică pe cât de evidentă, pe atât de nefericită”, adaugă ANOSR.

În plus, ANOSR susţine introducerea în proiectul legii a unei incompatibilităţi între funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al unei universităţi (Rector, Prorectori, Decani) şi funcţiile de conducere într-un partid politic, de deputat sau senator, de membru al Guvernului sau Secretar de Stat, tocmai în lumina asigurării independenţei totale a mediului universitar faţă de orice ingerinţă politică: „în ultima perioadă a devenit mai mult decât evident atât faptul că o persoană nu poate cumula infinite funcţii, fiind vădit faptul că nu se mai poate ocupa adecvat de universitate, cât şi faptul că influenţa pe care melanjul dintre universitar şi politic îl are asupra independenţei mediului universitar este una toxică”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici