STUDIU: 63 la sută dintre părinţi nu cer opinia copilului în decizii importante din familie

Părinţii susţin, în pondere de 63 la sută, că nu cer opinia celor mici atunci când vine vorba despre decizii importante în familie sau că fac acest lucru foarte rar, rezultă din studiul "Abuzul şi neglijarea copiilor", prezentat joi de organizaţia "Salvaţi copiii".

Urmărește
208 afișări
Imaginea articolului STUDIU: 63 la sută dintre părinţi nu cer opinia copilului în decizii importante din familie

STUDIU: 63 la sută dintre părinţi nu cer opinia copilului în decizii importante din familie (Imagine: Hepta)

Studiul, prezentat de Ziua împotriva violenţei asupra copilului, arată că majoritatea părinţilor petrec peste două ore pe zi împreună cu copilul/copiii, procentul fiind mai ridicat în cazul celor care au copii sub 10 ani.

"Totodată, procente cuprinse între 70 şi 90 la sută dintre părinţi afirmă că implică copilul /copiii în activităţile desfăşurate în familie şi nu ezită să îşi manifete afecţiune faţă de acesta/aceştia. Se remarcă, însă că aproximativ 63 la sută dintre părinţi nu îi cer opinia copilului (sau i-o cer foarte rar) când vine vorba de decizii importante din familie. 83 la sută dintre copii apreciază că au o relaţie bună sau foarte bună cu părinţii (sau cu persoanele care au grijă de ei) şi 95 la sută afirmă că acasă se simt în siguranţă", se arată în documentul citat.

Autorii cercetării precizează că se remarcă o corelaţie puternică între copiii care susţin că nu se simt în siguranţă acasă (aproximativ cinci la sută din eşantion) şi cei care sunt victime ale abuzurilor în familie.

Pe de altă parte, conform aceluiaşi studiu, 68 la sută dintre părinţi afirmă că sunt ajutaţi de copii, în diferite măsuri, la treburile casnice, în timp ce 32 la sută menţionează că cei mici nu participă niciodată la aceste activităţi. În mediul rural, copiii participă la treburile casnice într-o măsură semnificativ mai mare, comparativ cu cei din urban. De asemenea, participarea copiilor la treburile casnice sunt corelate semnificativ cu nivelul veniturilor pe gospodării, mai exact, cu cât veniturile cresc, cu atât participarea copiilor este mai redusă.

"Astfel, neluând în considerare vârsta copiilor, în familiile cu un venit sub 700 de lei, 82 la sută dintre copii participă la treburile casnice, procentul scăzând la 50 la sută în cazul familiilor cu un venit peste 2.500 de lei. În ceea ce priveşte frecvenţa participării, majoritatea copiilor din gospodării cu venituri scăzute şi foarte scăzute participă des şi foarte des la treburile casnice, pe când, în familiile cu venituri peste 2.500 de lei implicarea copiilor este mai degrabă ocazională (rar şi foarte rar). În funcţie de tipul familiei, participarea copiilor la treburile casnice este mai frecventă în cazul familiilor monoparentale. Se observă de asemenea o corelaţie între această variabilă şi regiunea din care provin respondenţii, astfel, în Nord Vest, Vest şi Centru, participarea copiilor la treburile casnice este mult mai întâlnită", se mai arată în studiu.

Majoritatea părinţilor (96 la sută) apreciază că şcoala este frecventată cu regularitate de copilul/copiii lor, iar cei care răspund negativ la această întrebare afirmă că absenţele copiilor sunt cauzate de faptul că aceştia trebuie să aibă grijă de fraţii mai mici sau să participe la treburile casnice, că şcoala nu oferă copilului /copiilor nici un viitor sau că aceştia nu vor să mai meargă la şcoală.

În ceea ce priveşte frecvenţa cu care părinţii merg la şcoală pentru a se interesa de copii, 50 la sută dintre aceştia afirmă că fac acest lucru lunar, iar şapte la sută trimestrial. În acelaşi timp, 30 la sută sunt prezenţi exclusiv la şedinţele cu părinţii, 10 la sută - doar când sunt chemaţi, iar trei la sută spun că nu merg deloc.

În ceea ce priveşte relaţia părinţilor cu şcoala, majoritatea copiilor afirmă că părinţii lor vin "deseori" la şedinţe (73 la sută) şi se interesează de notele obţinute (71 la sută). O frecvenţă uşor mai scăzută o are comunicarea directă cu dirigintele (36 la sută) sau verificarea copiilor dacă frecventează orele (49 la sută).

La realizarea studiului, volumul eşantionului de părinţi a fost de 1.436 gospodării, iar eşantionarea s-a făcut prin selecţie probabilistică a localităţilor (58 de localităţi) şi a persoanelor. Eşantionul este reprezentativ la nivel naţional, pentru populaţia grupului ţintă, cu eroare tolerată de +/- 2,5 la sută la un nivel de încredere de 95 la sută. Validarea eşantionului a fost făcută pe baza datelor INS.

Interviurile s-au desfăşurat la domiciliul subiecţilor în perioada mai - iulie 2012.

Ancheta în rândul copiilor a avut aceeaşi distribuţie teritorială ca cea în rândul părinţilor, iar volumul său a fost de 1.120 de persoane. Eşantionul folosit este reprezentativ pentru populaţia şcolară (din ciclurile primar, gimnazial şi liceal sub 18 ani), cu o eroare tolerată de +/- 3 la sută, la un nivel de încredere de 95 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici