Studiu: 80% dintre tinerii din mediul rural vor studii superioare, dar doar 23% reuşesc să se înscrie

Deşi 80% dintre tinerii din mediul rural îşi doresc să urmeze studii superioare, realitatea arată că doar 23% dintre aceştia reuşesc să se înscrie la facultate şi să finalizeze cursurile, potrivit unui studiu realizat de World Vision România.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Studiu: 80% dintre tinerii din mediul rural vor studii superioare, dar doar 23% reuşesc să se înscrie

Studiu: 80% dintre tinerii din mediul rural vor studii superioare, dar doar 23% reuşesc să se înscrie

Principalele obstacole cu care aceştia se confruntă sunt lipsa resurselor financiare- unul din trei tineri se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-l susţine pe durata facultăţii, accesul limitat la educaţie de calitate şi infrastructura deficitară. Totodată, provocările sociale şi economice contribuie la scăderea motivaţiei şi a şanselor de succes în mediul academic, lărgind astfel decalajul dintre mediul urban şi cel rural.

În 2023, doar 23% dintre tinerii din România care se încadrează în intervalul de vârstă 25-34 de ani au absolvit o formă de învăţământ superior, procent care ne situează la aproape jumătatea mediei europene, conform unui raport publicat de Eurostat, citat de ZF.

World Vision România în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a început în martie 2023 proiectul „Vreau la facultate” având ca scop oferirea unui pachet educaţional complex pentru studenţi.

Beneficiarii programului sunt studenţi din mediul rural şi periurban, înscrişi în anul II, ciclul de studii universitare de licenţă la Universitatea Babeş-Bolyai, selectaţi pe baza unor criterii de vulnerabilitate precum venitul scăzut per familie, domiciliul în mediul rural, etc.

„Într-un context în care România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul tinerilor cu studii superioare, conform datelor Eurostat din 2023, programul nostru, Vreau la facultate, are drept scop facilitarea accesului la studii universitare pentru tinerii din medii vulnerabile, ajutându-i totodată să dezvolte abilităţile necesare pentru a se adapta la cerinţele şi standardele ridicate specifice mediului academic”, spune Mihaela Nabar, director executiv al Fundaţiei World Vision România.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici