- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.07.2013, 14:43)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Care sunt principalele cauze ale cerşetoriei în rândul minorilor
Sărăcia şi influenţa negativă a familiei sunt principalele cauze ale cerşetoriei, acestea fiind indicate de peste 85, respectiv 52% dintre copiii şi adulţii care au participat la studiul realizat pentru proiectul "Unde începe cerşetoria, se sfârşeşte copilăria", cofinanţat de Ambasada Franţei.
Urmărește
1043 afișări
STUDIU: Care sunt principalele cauze ale cerşetoriei în rândul minorilor (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Publimedia)
Asociaţia Telefonul Copilului, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane şi Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au realizat un studiu privind cauzele cerşetoriei în rândul minorilor, în cadrul proiectului "Unde începe cerşetoria, se sfârşeşte copilaria", cofinanţat de Ambasada Franţei la Bucureşti
Potrivit rezultatelor studiului, sărăcia a fost indicată ca principalul factor declanşator al deciziei de a cerşi de către 85,4 la sută dintre respondenţi, în timp ce influenţa negativă a familiei sau lipsa de supraveghere a copiilor au fost considerate drept cauze de către 52,1 la sută. Alţi 28,1 la sută au spus că cei care ajung să cerşească o fac pentru a câştiga uşor bani, 14,6 la sută au indicat drept cauză lipsa de implicare a şcolii, iar 18,8 la sută, lipsa de implicare a autorităţilor locale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Peste jumătate dintre cei chestionaţi cred că principalii beneficiari ai banilor câştigaţi în acest fel de către copii sunt părinţii, iar 38,7 la sută consideră că beneficiarii sunt persoanele străine care îi controlează pe minori şi îi forţează să cerşească. Doar 17,7 la sută dintre persoanele intervievate apreciază că minorii aleg singuri să ofere diferite prestaţii simple pentru a obţine nişte bani.
Totodată, 67,7 la sută dintre respondenţi cred că minorii care cerşesc provin din familii cu dificultăţi materiale, 18,3 la sută din familii în care se consumă frecvent alcool, 5,4 la sută din familii în care există violenţă domestică, 4,3 la sută din familii obişnuite, dar care nu se ocupă de copii, 3,2 la sută din familii în care părinţii s-au separat şi 1,1 la sută sunt de părere că aceştia vin din centre de plasament.
Elevii chestionaţi cred că cele mai mari riscuri pentru copiii care cerşesc sunt traficul şi exploatarea în afara ţării (62,8 la sută), ameninţările şi lovirile (57,9 la sută), îndepărtarea de familie (57,3 la sută), abandonul şcolar (56,3 la sută) şi mutilarea fizică (35,8 la sută).
Proiectul a fost implementat în comunităţi din Bucureşti (Sectorul 5) şi judeţele Ilfov (Jilava), Vaslui (Murgeni), Alba (Hopârta), Dâmboviţa (Cojasca), Covasna (Dobârlau), Braşov (municipiul Braşov), fiind selectate, împreună cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane şi ai Institutului pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, întrucât se confruntă cu problemele traficului de minori şi cerşetoriei.
Iniţiatorii proiectului au identificat, împreună cu autorităţile locale, măsuri pentru prevenirea şi combaterea cerşetoriei, acestea urmând să fie incluse într-un program strategic.
Astfel, 25,3 la sută dintre reprezentanţii autorităţilor locale consideră că ar trebui acordat sprijin familiilor sărace, 22,1 la sută că ar trebui sancţionaţi părinţii care nu se ocupă de copii, 21,1 la sută au cerut îmbunătăţirea legislaţiei şi 12,6 la sută, scoaterea copiilor din mediile familiale violente.
Directorul executiv de la Asociaţia Telefonul Copilului, Cătălina Florea, a declarat, joi, că un diagnostic alarmant este lipsa de informare în rândul celor mici privind cerşetoria, mai puţin de jumătate dintre cei chestionaţi vorbind cu cineva despre acest lucru.
"Aşadar, bilanţul acestui proiect confirmă disfuncţionalităţile existente la nivelul familiei, în principal pe fondul sărăciei extreme, semnalate constant de Asociaţia Telefonul Copilului, un motiv în plus pentru reacţii concrete din partea societăţii civile şi a autoritătilor în vederea prevenirii acestor fenomene" a declarat Cătălina Florea.
Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat că traficul de persoane, dar mai ales traficul de copii este inacceptabil pentru o lume civilizată, iar acest subiect preocupă deopotrivă autorităţile franceze, dar şi pe cele româneşti.
"Traficul de copii în toate formele sale, dar mai ales folosirea minorilor pentru cerşetorie trebuie să fie o problemă care ne priveşte pe toţi într-un context de migraţie semnificativă în Europa. Prin sprijinul nostru pentru realizarea acestui proiect-pilot, care adoptă o abordare consultativă atât a adulţilor cât şi a copiilor în cauză, am vrut sa înţelegem mai bine cauzele reale care îi determină pe copiii români să cerşească. (...) Trebuie să înţelegem fenomenul pentru a-l putea combate. Sărăcia nu explică totul", a declarat Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România.
Iniţiatorii proiectului au precizat că informaţiile obţinute în cadrul proiectului vor fi folosite, împreună cu alte studii de cercetare, pentru dezvoltarea unui program strategic de prevenire şi combatere a traficului de minori.
La analiză, pentru prima oară, au participat şi copiii, fiind chestionaţi 600 de minori, cu vârste cuprinse între opt şi 12 ani.
Valoarea proiectului a fost de 17.800 de euro, contribuţia Ambasadei Franţei fiind de 10.000 de euro.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Amanta (devenită, între timp, titulara) ICH este gravidă?! 😲 Tatăl ar fi pufosul Goe, fiul unui multimilionar imobiliar
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe