- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.10.2013, 17:40)
- Aurelia Alexa
STUDIU: Diferenţe majore între judeţe privind costurile pentru copiii din sistemul de protecţie
Costurile medii anuale pentru copiii din sistemul de protecţie diferă semnificativ de la un judeţ la altul, indiferent dacă este vorba despre sistemul rezidenţial, asistenţa maternală sau centrele de zi, rezultă din primul recensământ al sistemului public de protecţie a copilului.
Urmărește
256 afișări
STUDIU: Diferenţe majore între judeţe privind costurile pentru copiii din sistemul de protecţie (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
Studiul, bazat pe evaluarea la nivel naţional a direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC), a serviciilor publice de asistenţă socială (SPAS) şi a altor instituţii şi organizaţii implicate în sistemul de protecţie a copilului, a fost realizat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Fundaţia SERA România în cadrul proiectului european "Îmbunătăţirea eficacităţii organizaţionale a sistemului de protecţie a copilului în România", pentru a analiza organizarea şi funcţionarea sistemului de protecţie a copilului din România.
Potrivit documentului citat, costurile medii anuale pentru copiii protejaţi în sistemul public, atât în sistem rezidenţial şi la asistenţi maternali, cât şi în centre de zi, înregistrează diferenţe semnificative de la un judeţ la altul.
"Analizând costurile medii/copil/an transmise de către DGASPC-uri pentru anul 2010, s-a constatat că cel mai mare cost mediu anual pentru copilul în sistem rezidenţial şi la asistent maternal a fost de 38.193 lei/copil/an. La polul opus, s-a înregistrat cel mai mic cost mediu pentru aceeaşi categorie de beneficiari, în cuantum de 13.740 lei/copil/an. Tot în anul 2010, analizând costul mediu pentru copilul din centre de zi s-a observat că cel mai mic cost mediu anual a fost de 2.460 lei, iar cel mai mare de 32.873 lei. De asemenea, se observă că o pondere foarte mare în total cost/copil/an o au cheltuielile de personal, în unele judeţe acestea fiind de până la cinci ori mai mari faţă de cheltuielile materiale şi servicii", se precizează în studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
SUA ies din Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi din Acordul climatic de la Paris
-
Golful Mexic va fi redenumit „Golful Americii”. Trump a semnat ordinul executiv
-
Războiul din Ucraina, ziua 1063. UE intenţionează să elimine combustibilii fosili din Rusia / Erdogan intenţionează să discute cu Trump despre încetarea războiului Rusiei în Ucraina / Trump susţine că Putin distruge Rusia pentru că nu pune capăt războiului
Aceeaşi situaţie a fost constatată şi în 2011.
"În anul 2011, la nivelul DGASPC, s-a observat că, pentru copilul în sistem rezidenţial şi la asistent maternal, cel mai mare cost mediu anual a fost de 37.042 lei, iar cel mai mic cost mediu anual a fost de 12.180 lei. Pentru copilul din centre de zi, cel mai mare cost mediu anual a fost de 28.179 lei, iar cel mai mic, de 1.932 lei. În ceea ce priveşte structura costului mediu/copil/an, şi în anul 2011 cheltuielile de personal au avut pondere foarte mare în totalul costurilor (între 42% şi 90% din costul/copil/an) în toate judeţele şi au fost mult mai mari comparativ cu cheltuielile materiale şi servicii", rezultă din acelaşi studiu.
În urma cercetării, iniţiatorii au stabilit că, în cazul în care, urmare a unor situaţii particulare determinate de necesităţile beneficiarilor, costurile depăşesc nivelul prevăzut în standardele de cost, pentru majoritatea DGASPC-urilor chestionate (98 la sută) soluţia acoperirii acestor costuri constă în solicitarea suplimentării bugetului la consiliul judeţean sau local.
Următoarea modalitate de acoperire a costurilor o reprezintă donaţiile (66 la sută din entităţile intervievate) şi doar nouă la sută din DGASPC-urile intervievate au confirmat că pot aloca venituri proprii pentru acoperirea diferenţelor de costuri.
Studiul reprezintă primul recensământ al sistemului instituţional de protecţia copilului din România şi a fost publicat pe site-ul Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
O mai ții minte pe Maria Olaru? Cum arată acum fosta campioană de la Sydney și prin ce dramă a trecut
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe