STUDIU: Jumătate dintre tinerii bucureşteni nu cunosc limita legală a alcoolemiei înainte de şofat

Jumătate dintre tinerii bucureşteni nu ştiu că limita legală a alcoolemiei înainte de a şofa este 0 la mie iar trei sferturi estimează greşit timpul de eliminare a alcoolului din sânge, rezultă din studiul "Percepţie vs. realitate", prezentat, miercuri, de Cult Market Research.

Urmărește
848 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Jumătate dintre tinerii bucureşteni nu cunosc limita legală a alcoolemiei înainte de şofat

STUDIU: Jumătate dintre tinerii bucureşteni nu cunosc limita legală a alcoolemiei înainte de şofat (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Jumătate dintre tinerii cu vârste între 18 şi 35 de ani din Capitală declară că nu cunosc limita legală a alcoolemiei, însă iau în serios problema şofatului dacă au consumat alcool.

"Numai 54 la sută dintre respondenţi ştiu că limita legală a alcoolemiei pentru şofat este de 0 la mie. Limita legală a alcoolemiei o cunosc 67 la sută dintre cei care şofează zilnic, iar dintre cei care şofează mai rar, doar 44 la sută", se arată în studiul citat.

De asemenea, trei sferturi dintre ei estimează greşit timpul până la eliminarea din sânge a cantităţii de alcool consumate, indicând un timp mai mare decât cel calculat cu ajutorul aplicaţiei Zero la Mie.

Peste jumătate dintre respondenţi, 51 la sută, consumă în medie între 1 şi 2,9 unităţi de alcool (1 unitate reprezentând 20 g alcool pur, adică o bere de 500 ml / un pahar de vin de 200 ml / un shot sau un cocktail cu 40 ml de alcool de 50 la sută) la o ieşire în oraş.

Cei mai mulţi dintre tinerii chestionaţi (29 la sută) au afirmat că beau alcool o dată sau de două ori pe săptămână, 23 la sută au spus că fac acest lucru de două sau trei ori pe lună, iar berea este băutura alcoolică preferată şi cea mai consumată.

Mai mult de jumătate - 59 la sută - dintre tinerii intervievaţi apreciază corect faptul că alcoolul le afectează abilitatea de a conduce, în timp ce 11 la sută consideră că o cantitate redusă de alcool le îmbunătăţeşte aceste abilităţi.

"Aproape toate persoanele intervievate, 90 la sută, consideră că nu ar trebui modificată legislaţia cu privire la limita de alcool permisă în privinţa şofatului", se mai arată în studiu.

Peste 150 de interviuri au fost realizate în Centrul Vechi şi în campusuri universitare din Capitală, precum Agronomie, Grozăveşti şi Regie, unul dintre obiectivele studiului fiind măsurarea percepţiei tinerilor şoferi cu privire la timpul necesar pentru eliminarea din sânge a cantităţii de alcool consumată înainte de a şofa. Comparaţiile între percepţie şi realitate au fost făcute folosind indicii aplicaţiei Zero la Mie, prin care se estimează timpul rămas până la atingerea nivelului de zero la mie alcoolemie în sânge.

Studiul "Percepţie vs realitate" a fost realizat de Cult Market Research şi susţinut de Ursus Breweries.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici