- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.02.2013, 15:56)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Numai jumătate dintre români se simt cetăţeni europeni
Numai jumătate (51%) dintre români se simt cu adevărat şi cetăţeni europeni, faţă de o medie la nivel european de 63% şi de peste 65%-70% în ţările mai vechi ale Uniunii Europene, îndeosebi cele nordice, relevă ultimul sondaj Eurobarometru publicat marţi.
Urmărește
216 afișări
STUDIU: Numai jumătate dintre români se simt cetăţeni europeni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Astfel, procente asemănătoare celui din România mai sunt înregistrate în ţări ca Italia (51%), Marea Britanie (48%), Bulgaria (47%) şi Grecia (46%).
De asemenea, în ţări vecine României cum ar fi Ungaria, Cehia sau Cipru procentul este de 54%-55%.
Pe de altă parte, nu mai puţin de 87% dintre luxemburghezi se simt şi cetăţeni europeni, procente ridicate fiind şi în rândul finlandezilor (78%), maltezilor (76%), danezilor, germanilor, polonezilor (74%), suedezilor, estonienilor şi spaniolilor (73%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Totodată, 23% dintre români spun că ar fi interesaţi să folosească Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE), dezvoltat de Comisia Europeană pentru a contura conceptul de societate europeană. Media europeană în acest sens este 23%, cei mai interesaţi de acest instrument fiind ciprioţii (43%), letonii (40%), grecii (36), iar cei mai dezinteresaţi germanii 15%, bulgarii şi ungurii (16%).
De asemenea, 58% dintre respondenţii români ai sondajului sunt interesaţi să folosească ICE cu privire la găsirea unui loc de muncă (faţă de 38% media UE), 39% cu privire la un program de studii (faţă 24% media europeană), 37% legat de pensii (22% media UE) şi 33% privitor la agricultură (8% media europeană).
Pe de altă parte, ceilalţi europeni sunt mai interesaţi decât românii să folosească ICE cu privire la chestiuni legate de energie, imigraţie şi problemele cu guvernul naţional.
În ceea ce priveşte cele mai importante realizări ale UE, 61% dintre români consideră că aceasta este libera circulaţie a oamenilor, bunurilor şi serviciilor în interiorul Uniunii faţă de 52% media europeană. Şi 31% dintre români consideră şi că nivelul sistemului social (sănătatea, educaţia, pensiile) este o mare realizare a UE, faţă de o medie europeană de 18%.
Şi puterea economică a UE este considerată o realizare importantă a proiectului european de către 28% dintre români, faţă de numai 20% media europeană. Politica Agricolă Comună (PAC) este considerată o realizare importantă de către 19% dintre români, faţă de 11% media europeană.
Pentru România, datele acestui Eurobarometru au fost culese în perioada 2-18 noiembrie 2012, pe baza unui eşantion naţional de 1.014 persoane.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Amanta (devenită, între timp, titulara) ICH este gravidă?! 😲 Tatăl ar fi pufosul Goe, fiul unui multimilionar imobiliar
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe