- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.03.2014, 15:14)
- Aurelia Alexa
STUDIU privind munca temporară în România: Peste 52.000 de persoane, angajate temporar în 2013
Peste 52.000 de români au fost angajaţi în regim de muncă temporară anul trecut, cele mai multe contracte fiind pe durată mai mare de trei luni, sindicatele avertizând că este vorba despre "contracte fragile" şi multe abuzuri din partea angajatorilor.
Urmărește
612 afișări
STUDIU privind munca temporară în România: Peste 52.000 de persoane, angajate temporar în 2013 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Asociaţia Română a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT) a prezentat, marţi, rezultatele unui studiu privind munca temporară în România, arătând că peste 52.700 de persoane au fost angajate în acest regim anul trecut.
Reprezentanţii ARAMT susţin că peste 62 la sută din angajările temporare au avut o durată de peste trei luni, 29 la sută - între o lună şi trei luni, iar 9 la sută au fost pe o durată mai mică de o lună.
Potrivit sursei citate, domeniile în care munca temporară este mai răspândită sunt producţia (34 la sută) şi serviciile (35 la sută).
Domenii precum agricultura ocupă cinci procente din piaţa de muncă temporară, construcţiile - doi la sută, iar alte domenii - 24 la sută, rezultă dintr-un studiu ARAMT.
Preşedintele ARAMT, Sorina Donisa, a declarat că angajaţii temporari pot să câştige competenţe noi, pot fi activi în mai multe organizaţii şi, cel mai important, sunt activi pe piaţa muncii.
Ea susţine că atunci când una dintre companii va avea o poziţie permanentă se va îndrepta către cineva care a lucrat deja acolo.
Preşedintele ARAMT a mai spus că peste 60 la sută dintre angajaţii temporari sunt tineri care au până în 31 de ani.
"Este o dovadă că munca temporară este o soluţie pentru reducerea şomajului atât în rândul tinerilor, şi nu doar pe termen scurt, ci pe o perioadă medie. Avem un procent de peste 40 la sută din misiuni care se prelungesc, oferind contracte mai mari de 12 luni. Cel mai important beneficiu pentru firme este faptul că au acces rapid la forţă de muncă specializată, calificată. În momentul în care o companie are o nevoie urgentă, apelează la un agent de muncă temporară pentru că ei au deja candidaţii în bazele lor de date", a explicat Donisa.
Ea a mai spus că majoritatea companiilor care utilizează forţă de muncă temporară sunt multinaţionale, cu peste 500 de angajaţi.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a atras însă atenţia că aceste contracte sunt "fragile" şi că unii angajatori încep să trasnfere din activitatea permanentă către astfel de angajaţi, ceea ce face ca oamenii calificaţi să prefere să muncească în străinătate.
"Munca prin agent de muncă temporară este un subiect departe de a fi rezolvat în România. Mă refer atât la cadrul legisltiv, cât şi la cel instituţional. Din păcate, astăzi, munca prin agent de muncă temporară se foloseşte ca un element de competitivitate pentru anumite companii. În loc să ne concentrăm pe probleme reale ale competitivităţii economiei naţionale, cum ar fi un cadru legislativ predictibil, o birocraţie redusă, o infrastructură de bună calitate, sisteme operaţionale, azi încercăm să suprevieţuim în competiţia globalizării economiei mondiale, punând presiune constantă asupra lucrătorilor şi fragilizându-le locurile de muncă şi tipurile de contracte pe care le au. Acest concept poate să producă beneficii pentru piaţa muncii din România, dar trebuie să sufere mai multe transformări", a arătat liderul sindical.
Dumitru Costin susţine că aceste contracte ar putea să reprezinte o valoare adăugată pentru mediul economic din România, însă cadrul economic şi legislativ este departe de a răspunde cerinţelor cuprinse în Directiva europeană în domeniu.
"Sunt contracte fragile, iar principalii beneficiari sunt tinerii. Aş vrea să întreb orice tânăr din această ţară cum se simte dacă până la 30 de ani, în piaţa muncii, a operat printr-o succesiune de contracte de muncă prin agent de muncă temporară, care nu sunt eligibile la bancă, care nu oferă nicio perspectivă, niciun plan de carieră, nicio viziune privitoare la traseul profesional pe care acel tânăr îl poate urma pe tot parcursul vieţii", a mai spus Costin.
Preşedintele BNS a maispus că sunt şi foarte multe abuzuri asupra celor care lucrează cu astfel de contracte, iar Inspecţia Muncii nu poate controla în timp real agenţii de muncă temporară şi pe beneficiarii lor.
ARAMT derulează aproximativ 70 la sută din activităţile de muncă temporară din România, înregistrând o cifră de afaceri de peste 216 milioane de euro.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe