- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.08.2020, 15:55)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Românii au cumpărat mai puţine cărţi în pandemie. Vânzarea de carte în librării a scăzut cu 85%
Vânzarea de carte în librăriile din România a înregistrat o scădere de 85% din cauza pandemiei de COVID. Vânzările online au ajuns la 40% din total.
Urmărește
645 afișări
Studiu: Românii au cumpărat mai puţine cărţi în pandemie. Vânzarea de carte în librăriile a scăzut cu 85%
Potrivit unui studiu al Federaţiei Editorilor Europeni despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra pieţei de carte din Europa, la începutul primăverii acestui an au avut de suferit şi editurile şi librăriile şi bibliotecile.
„În doar câteva săptămâni, vânzările s-au prăbuşit şi, cu ele, un întreg lanţ de producţie a cărţii. Librăriile fizice sunt peste tot în lume principalul canal de vânzare al cărţilor, de aceea închiderea acestora a dus la scăderea dramatică a vânzărilor cu 75 şi 95%”, se arată în studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
De teama intensificării războiului din Ucraina, Ungaria instalează un sistem antiaerian la graniţă şi pune unele unităţi militare în alertă
Până la sfârşitul lunii martie, în Italia, vânzările de carte au scăzut cu 75% echivalând cu o pierdere de 20 de milioane de euro, Portugalia a înregistrat scăderi de 78%, Spania 80%, iar în România s-au înregistrat scăderi şi de 85%.
În Franţa, vânzările au scăzut cu 66%, iar unul dintre cele mai mari grupuri editoriale a înregistrat o scădere a vânzărilor de 90% la începutul lunii aprilie.
Întregul ecosistem estimează pierderi de 500 de milioane de euro pe lună în Germania şi de 200 de milioane pe lună în Spania.
Un alt inconvenient major al crizei provocate de pandemia de Covid-19 a fost imposibilitatea organizării târgurilor de carte, ceea ce a afectat negativ autorii, editorii şi librarii.
„Târgurile de carte sunt ocazii de schimb de drepturi, de prezentare de noi titluri şi, în unele cazuri, de a genera vânzări mari către public. Târgurile afectate până acum sunt cele din Paris, Londra, Bologna, Praga, Anvers, Tallinn, Salonic, Budapesta, Torino, Goteborg, Lisabona, Roma, Bucureşti”, se mai arată în studiul Federaţiei Editorilor Europeni.
Pe de altă parte, vânzările online de carte au crescut cu 52% în martie şi cu 180% în aprilie în Flandra, iar mai multe platforme online şi-au dublat sau şi au triplat vânzările în Franţa la începutul lunii aprilie.
În Italia au ajuns la o cotă de 47%, iar până în iunie au devenit 40% din vânzările totale de cărţi din România.
”Cu toate că vânzările online au înregistrat creşteri, ele nu au reuşit să compenseze pierderile din vânzările fizice în niciuna dintre ţările analizate. Mai mult, în această perioadă a crescut consistent şi pirateria online, producând pagube şi mai mari industriei de carte”, mai menţionează editorii europeni.
Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene, susţine că şi sectorul cărţii din România, alături de alte domenii economice, a fost profund afectat de efectele crizei sanitare.
„Studiul Federaţiei Editorilor Europeni sperăm să stea la baza unor politici publice curajoase care să vizeze tocmai revigorarea acestui sector cultural atât de fragil, cel mai mic din întreaga Uniune Europeană”, a spus Arsene.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Tu ştii pe cine urmăreşti în social media? Unii influenceri au milioane de urmăritori, deşi nu există în realitate
Citește și: Ce se întâmplă cu piaţa muncii pentru tineri?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe