STUDIU: Românii sunt pe primul loc în lume la consumul moderat de alcool

Bărbaţii din România se situează pe primul loc la consumul moderat de alcool, cu aproximativ 8,2 băuturi pe zi, se arată într-un studiu privind limita de siguranţă în consumarea băuturilor alcoolice, arată o analiză internaţională realizată pentru Global Burden of Disease Study.

Urmărește
3114 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Românii sunt pe primul loc în lume la consumul moderat de alcool

STUDIU: Romînii sunt pe primul loc în lume la consumul moderat de alcool

Pe locul doi se află Portugalia, unde bărbaţii consumă în medie 7,2 băuturi pe zi, fiind urmată de Luxemburg, Lituania şi Ucraina, unde bărbaţii consumă aproximativ 7 băuturi pe zi.

În rândul femeilor, cel mai mare consum de băuturi alcoolice a fost înregistrat în Ucraina, unde sunt consumate în medie 4,2 băuturi pe zi, urmată de Andorra, Luxemburg, Belarus şi Suedia.

În Danemarca, apoximativ 97% de bărbaţi şi 95% dintre femei consumă băuturi alcoolice, în timp ce în Statele Unite 73% din bărbaţi şi 60% din femei consumă alcool.

TITLURILE ZILEI

Sondajul a fost realizat de 512 de cercetători din cadrul a 243 de instituţii şi a vizat doar persoanele peste 15 ani. Cercetătorii au realizat o bază de date formată din câteva mii de studii şi resurse provenite din 195 de ţări, într-un proiect finanţat de fundaţia Bill & Melinda Gates.

"Oamenii nu ar mai trebui să creadă că o băutură sau două pe zi înseamnă o cantitate bună. Este bine să nu beţi deloc", spune Emmanuela Gakidou, profesor în cadrul Universitaţii din Washington.

Raportul a stabilit că în total 2,8 milioane de persoane au murit în anul 2016 din cauza consumului de alcool. Pentru oamenii cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani, alcoolul este principalul risc în problemele de sănătate.

Studiul a fost realizat pentru a verificarea ipotezei conform căreia consumul moderat de alcool poate avea un impact pozivit asupra sănătăţii. Mai multe studii au arătat anterior că un pahar sau două de alcool pe zi pot reduce riscul dezvoltării unei boli de inimă.

Cu toate acestea, conform noului raport, consumul de alcool ar putea produce multe alte probleme medicale, inclusiv cancer de sân, cancer de laringe, accidente vasculare, ciroză, tuberculoză şi comportament violent. Alcoolul este de asemenea unul dintre factorii principali care provoacă accidente rutiere.

"Studiile recente nu sugerează că per total există beneficii din consumul moderat de alcool", a declarat Robert Brewer, care coordonează un program privind consumul de alcool în cadrul Centrului pentru Controlarea şi Prevenirea Bolilor din SUA.

"Oamenii care consumă alcool în mod moderat tind să fie mai dificili decât cei care nu beau deloc", a adăugat Brewer.

Insitutul Naţional pentru Sănătate a sponsorizat recent un studiu clinic pentru a testa ipoteza consumului moderat de alcool. Un raport publicat de New York Times în luna martie a arătat că cercetătorii au discutat cu reprezentanţi din industria alcoolului, sugerând astfel că studiul ar fi putut fi compromis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici