Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA, au analizat datele privind pasagerii şi decesele la nivel mondial între 2018 şi 2022. Primele rezultate au arătat faptul că numărul deceselor în avioane au scăzut în medie cu 7% de la an la an, scrie Euronews.
Rata unor incidente aviatice depinde şi de ţările către şi din care zboară oamenii, arată studiul.
Cercetătorii au împărţit ţările în trei niveluri de risc, pe baza înregistrărilor în materie de siguranţă aeriană: scăzut, mediu şi ridicat.
Cel mai scăzut risc este reprezentat de grupul de nivel 1, care include Uniunea Europeană, Australia, Canada, China, Israel, Japonia, Muntenegru, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveţia, Regatul Unit şi Statele Unite.
Câteva dintre ţările care se află în grupul de nivel 2 sunt Bahrain, Bosnia, Brazilia, Brunei, Chile, Hong Kong, India, Iordania, Kuweit, Malaysia, Mexic, Filipine, Qatar, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda, Turcia şi Emiratele Arabe Unite.
Restul ţărilor lumii se află în grupul de nivel 3, cu risc ridicat de incident aviatic.
Cu toate acestea, pentru realizarea acestui studiu nu au fost luate în considerare atacurile directe asupra pasagerilor, precum un atentat sinucigaş cu bombă.
Rezultatele studiului vin într-un context nefavorabil companiei aeriene Boeing, care se confruntă cu o serie de probleme tehnice pe modelul 737 MAX. Totodată, în luna august, compania a oprit testele modelului 777X, ca urmare a unei probleme la o componentă structurală dintre motor şi aripile avionului.