- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.02.2015, 17:23)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sturdza îl înregistra pe Ceteraş: Aveţi o sentinţă, e legală, dar mai sunt paşi, că trăim în România
Paltin Sturdza l-a înregistrat pe Gheorghe Ceteraş, cu un ceas şi un reportofon, când au discutat despre terenul obţinut de Sturdza, din care Ceteraş voia 10.000 de hectare, în schimbul intervenţiilor sale: "Aveţi o sentinţă, e legală, aţi câştigat dar de aici mai sunt paşi, că trăim în România".
Urmărește
846 afișări
Sturdza îl înregistra pe Ceteraş: Aveţi o sentinţă, e legală, dar mai sunt paşi, că trăim în România (Imagine: Petre Bitoiu/Mediafax Foto)
Omul de afaceri Gheorghe Ceteraş şi avocatul Mihail Cosmin Vasile au fost arestaţi preventiv de judecătorii Curţii de Apel Braşov, fiind acuzaţi de trafic de influenţă într-un dosar disjuns din cel în care 17 persoane, între care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi senatorul Tudor Chiuariu au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, privind retrocedări ilegale de păduri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Ion Cristoiu: Politicienii noştri sînt în viaţa ţării ceea ce sînt instalatorii în baie
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează onomastica
-
Războiul intră într-un nou an. Ucraina pierde teren în faţa Rusiei, dar Zelenski promite rezistenţă totală în 2025
Potrivit procurorilor anticorupţie, în contextul în care Tribunalul Covasna a dispus cea mai mare retrocedare de pădure din România, respectiv de 43.227 de hectare, rămasă irevocabilă, "interesul persoanelor care se ocupă în mod obişnuit cu vânzarea de păduri a fost foarte ridicat, ştiut fiind că valoarea unei păduri creşte proporţional cu mărimea suprafeţei compacte".
Unul dintre primii interesaţi de pădurea retrocedată lui Gheorghe Paltin Sturdza a fost şi Gheorghe Ceteraş, care l-a contactat pe Sturdza şi i-a cerut să-i acorde o întâlnire legată de subiectul terenului respectiv, susţin anchetatorii.
Procurorii anticorupţie prezintă, în documentul prin care a fost reţinut Gheorghe Ceteraş, obţinut de MEDIAFAX, o înregistrare din 26 iulie 2012 a unei discuţii dintre Ceteraş, Paltin Sturdza şi avocatul Cosmin Mihai Vasile, care a avut loc la Braşov. Anchetatorii arată că Paltin Sturdza a făcut această înregistrare cu un ceas care avea funcţie de înregistrare audio-video, precum şi cu un reportofon, pe care îl avea asupra sa, acest probe fiind ridicate de procurori în 15 octombrie 2014, în urma percheziţiei făcute la locuinţa lui Sturdza.
Din discuţie rezultă că Gheorghe Ceteraş încerca să intre pe filiera retrocedărilor ilegale şi să cumpere de la Paltin Sturdza teren din suprafaţa de peste 43.000 de hectare de pădure obţinută de Sturdza în urma unei decizii ilegale a instanţei.
"Sturdza: Practic mai e... Da spuneţi, cum aţi auzit de mine? Cum aţi avut telefonul şi astea...
Ceteraş: O să vă spun dumneavoastră... De la domnul (neinteligibil). Eu anul trecut am câştigat 5.050 de hectare.
Sturdza: Câştigat? Prin recuperare?
Ceteraş: Vedeţi dumneavostră... Titlul de proprietate, pus în posesie, tot, tot, tot, tot... Eu într-o lună jumate le-am rezolvat toate. Punere în posesie, tot, tot, tot, tot. Aşa am auzit de dvs...
Sturdza: Dar cine v-a dat numărul meu de telefon?
Ceteraş: Trăim în România, v-am spus... Nu fac parte din băieţii cu ochi... antene... eu îmi văd de treaba mea şi ştiu ce am de făcut... Ă ... un prieten am auzit.
Sturdza: Din Brăila?
Ceteraş: Nu, nu... De pe la Covasna de undeva... Aici aţi avut...
Sturdza: Cu cealaltă treabă... Am înţeles... Dacă e Covasna...
Ceteraş: Da, şi mi s-a spus: «Mă, tu mai ai nişte bani. Poate intri într-o colaborare... Poate o cumperi, poate faci (neinteligibil)». Ce suprafaţă? «43.000 de hectare» Sincer să vă spun, am început să sap. Cât ar fi liber, cât ar fi ocupat, cât ar fi nu ştiu ce, nu ştiu cum... Îmi cer scuze că am făcut treaba asta, dar când venim aici, să ştim ce discutăm...
Sturdza: Păi şi de unde aţi aflat, de la Ocolul Silvic, de unde?
Ceteraş: Domnule, vă spun altceva: eu, titlu-i ăsta, se poate citi, sentinţa e aici, când am câştigat-o, şi într-o lună jumate le-am avut toate la mână. Şi titlul, şi punere în posesie, şi tot. Mai am...
Sturdza: Da, dar câte hectare?
Vasile Cosmin: 5.000...
Ceteraş: 5.000... 5.000... uitaţi, 5.000 şi 50 de hectare.. (n.n. - se apleacă spre el şi îi indică lui Sturdza cu degetul pe un document pe care acesta îl deţine). Şi, culmea, că pe Covasna, hai numai să vă spun.
Sturdza: ...Gura Teghii...
Ceteraş: Gura Teghii, da?
Sturdza: ...la Buzău.
Ceteraş: Da. La Buzău. Pe Covasna, acuma la Sfântu Gheorghe am pe 11 septembrie recursul pentru 5.666, dar şi pe alea trebuie să le câştig.", se arată în documentul procurorilor.
În continuarea discuţiei dintre cei trei, Ceteraş îi explica lui Sturdza cum a ajuns să revendice peste 5.000 de hectare de pădure din Covasna:
"Vasile Cosmin: Tot în Covasna. Deci aceasta de 5.000 de hectare care o ţineţi dumneavoastră în mână, titlul ăsta, este pe partea Buzăului. Iar acuma, pe coama muntelui o avem pe cea de pe Covasna.
Ceteraş: Pe Covasna. Care şi aia se va rezolva.
Sturdza: Poftim?
Ceteraş: Şi aia se va rezolva, (neinteligibil) lui Dumnezeu, că mai presus de lege nu e nimeni. E o hotărâre judecătorească, aia e punere în posesie. Aici e sentinţa, când s-a câştigat. În aprilie... Şi eu în aprilie am... şi titlul...
Sturdza: SC Forestierea Ardeleana.
Ceteraş: Da... da...
Sturdza: Cu asta v-aţi judecat?
Ceteraş: Nu, eu am luat dreptul litigios de la ei, în 2010... în 2011...
........................................................................................................................
Ceteraş: Da... Ardeleana. Şi tot ei au pe Covasna. Au... în total au fost 17.000 de hectare. Din 17.000 de hectare, ce a fost liber pe Covasna e liber.
Vasile Cosmin: Pe Covasna, noi am cerut doar ce mai este liber.
Ceteraş: Ce mai este liber. Ca să nu mai tărăgănăm cu timpul, (neinteligibil), s-o lălăim, îs libere 5.666 de hectare pe Covasna.".
Potrivit discuţiei redate în anchetatori în documentul citat, Gheorghe Ceteraş a trecut la negocieri cu Paltin Sturdza, întrebându-l ce intenţii are legat de suprafaţa de peste 43.000 de hectare de pădure:
"Ceteraş: Haideţi să trecem la fapte. Dumneavoastră...
Sturdza: Deci dvs. aveţi pădurea asta în posesie?
Ceteraş: Da.
Vasile Cosmin: Da, este în proprietatea dânsului. 5.050 de hectare.
Ceteraş: ...şi ... bine, mai am şi alte bunuri (neinteligibil). Eu am vrut să am o discuţie cu dvs. Altfel, nu ştiu. Vreţi să o vindeţi în stadiul în care e, vreţi să o recuperaţi...
Sturdza: Stai puţin, când spui în stadiul care e la ce te referi? La întinderea pădurii, la...
Ceteraş: Nu, aici dvs. aveţi o sentinţă, nu, e legală, bine, aţi câştigat în revizuire, dar de aici mai sunt paşi. Paşi, că trăim în România. Sunt... Dvs. ştiţi, sunt oameni care din 2007 nu sunt puşi în posesie. Asta e România, ce să mai".
Procurorii susţin că în întâlnirea din 26 iulie 2012, de la Braşov, Gheorghe Ceteraş şi avocatul Cosmin Vasile i-au pretins lui Paltin Sturdza 10.000 de hectare de pădure, respectiv 25 la sută din suprafaţa de peste 43.000 de hectare, "în schimbul determinării funcţionarilor din judeţul Bacău (prefect - preşedintele Comisiei judeţene de fond funciar, ITRSV, Direcţia silvică) să efectueze cât mai urgent punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate".
Gheorghe Paltin Sturdza nu a acceptat propunerea celor doi, întrucât a considerat că este prea mare comisionul cerut.
Ceteraş şi Vasile mai sunt implicaţi într-un dosar penal de la DNA Ploieşti, ce priveşte reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134 de hectare de pădure.
În 22 ianuarie, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău.
În acest dosar sunt judecaţi şi Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul suprafeţei de peste 43.000 de hectare de pădure, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.
Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor, şi persoana fizică Alina Suciu.
Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas sunt arestaţi preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru, în arest la domiciliu.
Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk stârnește speculații după ce și-a schimbat numele în Kekius Maximus pe X
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Viorel Hrebenciuc şi Paltin Sturdza rămân în arest preventiv. Ioan Adam va sta în arest la domiciliu
Citește și: DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Întâlnire fără telefoane, înregistrată de Sturdza - Chiuariu: "Suntem aici şi ne ocupăm"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. Marcel Ciolacu a postat un filmuleț în care arată că și-a făcut tatuaj pe mâna stângă cu mesajul „Nu se mărește TVA-ul”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe