- Home
- Social
- SUCEAVA, (19.09.2016, 19:55)
- Tibi Bujdei , Ionut Jifcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Suceava: Depozitul ecologic din Pasul Mestecăniş contestat în instanţă de localnicii din Pojorâta
Localnicii din comuna Pojorâta vor acţiona din nou în instanţă Consiliul Local pentru că a emis o nouă hotărâre prin care a dat în administrare nouă hectare de teren Consiliului Judeţean Suceava pentru construcţia, printr-un proiect european, a unui depozit ecologic de deşeuri în Pasul Mestecăniş.
Urmărește
419 afișări
Suceava: Depozitul ecologic din Pasul Mestecăniş contestat în instanţă de localnicii din Pojorâta
Liderul grupului de cetăţeni nemulţumiţi de decizia privind construcţia acestui depozit ecologic, Aristide Maxim, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că va fi formulată o nouă acţiune în instanţă pentru anularea şi acestei hotărâri a CL Pojorâta întrucât aleşii locali nu au respectat decizia Curţii de Apel Cluj prin care s-a anulat o hotărâre asemănătoare din 2010.
„Această hotărâre e identitică cu cealaltă care a fost anulată”, a spus Aristide Maxim.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 11:30, prezența la vot este de 16,47 %. 3 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Ion Cristoiu: A doua viaţă a lui Agamiţă Dandanache
-
Războiul din Ucraina, ziua 1005. Rachetele nord-coreene utilizate de Rusia conţin componente fabricate în SUA şi Europa – CNN / Mediazona confirmă identităţile a aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina
El a menţionat că, de această dată, a fost organizată o consultare cu cetăţenii, dar că din această consultare a reieşit evident faptul că cetăţenii prezenţi şi-au manifestat dezaprobarea pentru amplasamentul acestui depozit de deşeuri.
„Contestă amplasamentul care este aproape de locuinţele lor”, a mai spus Maxim, subliniind că, din anul 2007, au reclamat că amplasamentul ales nu este corespunzător.
Aristide Maxim a explicat că va fi deschisă o nouă acţiune în instanţă şi a arătat că nu s-a schimbat nimic din hotărârea care fusese anulată şi consideră că autorităţile locale ar fi trebuit să parcurgă alţi paşi, mai ales că pentru această investiţie nu există plan de urbanism care să fie inclus în Planul de Urbanism Zonal. El susţine că soluţia este închiderea acestui depozit de deşeuri şi construcţia unuia nou, pe un amplasament care să respecte toate condiţiile necesare.
„Teama e că dacă nu funcţionează acest depozit va trebui să dea banii înapoi. E vorba de vreo şapte milioane de euro, dar asta nu e din cauza noastră ci a lor. Aveau alte locaţii în zonă, foarte bune şi ferite”, a mai spus Maxim.
Bărbatul susţine că, din luna ianuarie, când a fost anulată prima hotărâre a CL Pojorâta privind acest amplasament, lucrările la investiţie au avansat foarte repede, ajungându-se acum la circa 96 la sută deşi autorităţile judeţene susţin că acestea sunt la 99,7 la sută.
Totodată, Aristide Maxim susţine că există mai multe probleme care vor fi generate de acest depozit de deşeuri privind eroziunea solului la deversarea de levigat sau în ceea ce priveşte gazele toxice emanate din descompunerea deşeurilor menajere.
„Nu sunt împotriva proiectului, ci împotriva amplasamentului”, a spus Artistide Maxim care consideră că amplasarea acestui depozit în Pasul Mestecăniş este „o greşeală care ne va costa pe toţi mai târziu”.
Primarul comunei Pojorâta, Bogdan Codreanu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că adoptarea hotărârii prin care se transferă nouă hectare de teren Consiliului Judeţean Suceava este perfect legală.
El a spus că s-a realizat consultarea populaţiei şi că s-au respectat paşii procedurali. Codreanu a arătat că hotărârea emisă îşi urmează cursul, dar nu a negat că se aşteaptă să fie atacată din nou, deşi oficial nu a fost informat de o asemenea intenţie.
„Nehotărâţi pot să mai apară şi după câţiva ani”, a spus primarul.
Şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că au fost respectate toate etapele procedurale, adăugâd că urmează să fie organizată licitaţie pentru desemnarea operatorului pentru ca depozitul respectiv să intre în funcţiune.
Consiliul Local Pojorâta a adoptat, recent, o hotărâre prin care se aprobă transferul către Consiliul Judeţean a unei suprafeţe de nouă hectare de teren pe care este începută deja construcţia acestui depozit de deşeuri. Hotărârea a fost adoptată cu votul a 12 consilieri locali din Pojorâta.
La şedinţa în care a fost adoptată această hotărâre a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur care a amintit că investiţia în construcţia depozitului de deşeuri din Mestecăniş este finalizată în proporţie de 99,7% şi trebuie terminată, având în vedere că acest depozit va deservi întreaga zonă de munte.
El a menţionat că proiectul Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor a început încă din anul 2007, fiind realizat din fonduri europene, iar nefinalizarea lui ar însemna restituirea unor sume mari de bani din cele primite de la Uniunea Europeană.
Curtea de Apel Cluj a anulat, în luna ianuarie, o altă hotărâre prin care Consiliul Local Pojorâta a dat în administrare cele nouă hectare de teren Consiliului Judeţean Suceava.
Astfel, Curtea de Apel Cluj a admis recursul declarat de mai multe persoane din Pojorâta faţă de o decizie a Tribunalului Suceava din 2015 când acţiunea lor de anulare a Hotărârii CL Pojorâta prin care s-a decis darea în administrare a nouă hectare de teren pentru construcţia unui depozit ecologic în zona Pasului Mestecăniş a fost respinsă.
Depozitul de deşeuri de la Pojorâta este construit aproape de Pasul Mestecăniş, la peste 1.000 de metri altitudine. În judeţul Suceava, s-au construit, prin POS Mediu, două depozite ecologice, unul în comuna Moara, lângă Suceava, care deserveşte zona de şes a judeţului, şi unul în comuna Pojorâta, care ar urma să deservească zona de munte.
Depozitul de la Pojorâta se adresează unei populaţii de circa 150.000 de locuitori, iar capacitatea sa este la jumătate faţă de cel de la Moara.
Zonele pentru construirea celor două depozite de deşeuri au fost identificate în anul 2009, când a fost obţinut şi avizul integrat de mediu în baza căruia s-a făcut studiul de fezabilitate şi s-a început execuţia proiectului integrat Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), care a presupus şi închiderea gropilor de gunoi neconforme, situate pe cursurile de apă din Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Fălticeni.
Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, fără TVA, finanţat prin POS Mediu, prevede şi înfiinţarea a 1.250 de puncte de colectare a deşeurilor şi cinci staţii de transfer, dar şi închiderea gropilor de gunoi neconforme.
Citește pe alephnews.ro: Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer prezența la vot. Cum stă Bucureștiul cu prezența la referendum?!
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe