Suceava rămâne fără firmă care să colecteze gunoiul menajer. Ce spune primarul

Şedinţa de îndată a Consiliului Local Suceava pentru asigurarea continuităţii salubrizării menajere în oraş, în condiţiile în care contractul cu firma Rosal a expirat, a fost anulată din lipsă de cvorum, iar primarul Ion Lungu a acuzat consilierii absenţi că le este frică să ia o decizie.

Urmărește
191 afișări
Imaginea articolului Suceava rămâne fără firmă care să colecteze gunoiul menajer. Ce spune primarul

Suceava rămâne fără firmă care să colecteze gunoiul menajer (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / Marius Ionut)

Consiliul Local Suceava ar fi trebuit să valideze, sâmbătă, în şedinţă de îndată, licitaţia pentru contractul temporar de salubrizare menajeră organizată de Primărie şi contestată apoi de firma Rosal, care a prestat acest serviciu şi al cărei contract expiră sâmbătă, însă din cei 23 de consilieri locali au fost prezenţi doar zece, nefiind asigurat cvorumul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În aceste condiţii, consilierii locali prezenţi au transformat şedinţa într-o întâlnire informală în care să se găsească o soluţie care să fie adoptată într-o nouă şedinţă, convocată pentru luni, în condiţiile în care pe site-ul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a fost postată o decizie de suspendare a licitaţiei, care însă nu a fost transmisă oficial Primăriei, pentru a o putea contesta.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, i-a acuzat pe aleşii locali care au absentat că încearcă să fugă de răspundere şi le-a transmis că nu-i obligă nimeni să rămână în funcţie, dacă nu au curajul să adopte o decizie.

”Mulţi consilieri au o frică de a lua decizii. Nici pe mine nu m-a obligat nimeni, dar trebuie să ne asumăm şi să luăm deciziile cele mai bune. (...) Că sunt decizii grele, că putem da cu subsemnatul, asta e. Ne-am asumat”, a spus Lungu.

Totodată, primarul a explicat că decizia CNSC, care este postată pe site-ul instituţiei, nu a fost transmisă oficial Primăriei, nici prin poştă, nici prin e-mail sau fax.

La rândul său, consilierul local PSD Eugen Girigan a afirmat că publicarea deciziei privind suspendarea licitaţiei pentru contractul temporar de salubrizare menajeră organizată de Primărie doar pe site-ul CNSC ”este o glumă” atât timp cât nu a fost comunicată oficial autorităţii contractante.

De asemenea, el crede că CNSC nu are atribuţii în cazul acestui tip de licitaţie, care este o procedură stabilită de Consiliul Local Suceava pentru un contract temporar, licitaţia pentru desemnarea firmei care să presteze această activitate urmând să fie organizată în 2 iunie.

Primarul Sucevei a mai declarat că în domeniul salubrităţii doar Consiliul Local este cel abilitat să ia decizii şi că vor fi convocate atâtea şedinţe de Consiliu Local câte vor fi necesare pentru soluţionarea problemei.

”De la ora 0.00 suntem în situaţie de forţă majoră. Stăm cu picioarele în apă rece până luni să vedem ce să facem”, a spus Lungu.

Ion Lung a mai spus că încearcă să ia legătura cu reprezentanţii CNSC până la şedinţa de luni a CL Suceava.

Viceprimarul Sucevei, responsabil cu domeniul salubrităţii, Lucian Harşovschi, a explicat că în prezent au fost dublate containerele de preluare a gunoiului menajer, pe platformele de colectare a gunoiului fiind atât tomberoanele Rosal, care continuă activitatea susţinând că CNSC a suspendat licitaţia, dar şi ale asocierii Florconstruct-Diasil, care a câştigat licitaţia organizată de Primărie.

”Două societăţi vor să ridice gunoiul, dar nu e mandatată niciuna”, a spus Harşovschi.

După întâlnirea consilierilor locali suceveni, viceprimarul Lucian Harşovschi s-a întâlnit cu reprezentanţii Rosal şi Florconstruct-Diasil, pentru a găsi o formulă comună de acţiune.

”În urma întâlnirii s-a stabilit că sâmbătă, până la ora 24.00 să ridice gunoiul menajer doar Rosal, urmând ca apoi să ridice ambele firme şi nu se vor certa. Până luni după-amiaza vor acţiona ambele firme. Sunt dublate tomberoanele în tot oraşul”, a spus Harşovschi.

El a arătat că important este ca sucevenii să nu aibă de suferit şi că se pare că ambele părţi au înţeles acesta lucru.

Firma Rosal, care se ocupă de salubritate în Suceava, a contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) declanşarea procedurii de selecţie a unui nou operator, şi a cerut din 29 august 2014, conform prevederilor contractuale, ca municipalitatea să prelungească cu patru ani contractul actual.

Până la finalizarea procedurilor de selecţie, licitaţia fiind programată pentru 2 iunie, autorităţile locale au lansat o licitaţie pentru desemnarea unei firme care să se ocupe temporar de salubrizarea menajeră a oraşului, la care au fost invitate 14 firme de salubrizare, dar au fost prezentate doar trei oferte.

Din cele trei oferte prezentate a fost selectată cea a asocierii între firmele sucevene Florconstruct şi Diasil, cu care ar urma să fie semnat contractul temporar. Şi această licitaţie a fost contestată de firma Rosal la CNSC, iar CNSC a dispus, în 14 aprilie, suspendarea licitaţiei, decizia fiind publicată pe site-ul instituţiei.

Primarul Ion Lungu declara că a primit, joi dimineaţă, o adresă de la Rosal, la care a fost anexată şi o decizie a CNSC, nesemnată, prin care se arăta că a fost suspendată licitaţia pentru contractul temporar.

El menţiona că Primăria Suceava nu a primit, oficial, această decizie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici