Prima pagină » Social » Sue Black, femeia ştiinţă-detectiv care recunoaşte pedofilii după forma mâinilor

Sue Black, femeia ştiinţă-detectiv care recunoaşte pedofilii după forma mâinilor

Antropologul criminalist conduce un proiect european de creare a unui sistem de recunoaştere care foloseşte inteligenţa artificială, avertizând că „infractorii trebuie să ştie că ştiinţa este pe urmele lor”.
Daniel Contescu
24 oct. 2022, 07:12, Social

În 2006, o fată din Marea Britanie a anunţat că a fost abuzată de tatăl ei. I-a mărturisit asta mamei sale, fără a fi crezută. Apoi, a luat o cameră şi a pus-o într-un colţ al camerei sale. A lăsat-o toată noaptea, pentru a relua ororile provocate de părinte. Cu acel filmuleţ, tânăra a apelat la Poliţie, numai că în imagini se vedeau doar mâinile atacatorului.

Poliţia ştia însă pe cine să contacteze, pentru a-l identifica pe bărbat. Au sunat-o pe Sue Black, un antropolog criminalist care s-a specializat în identificarea cadavrelor şi a întrebat-o: „Poţi identifica subiectul videoclipului doar analizându-i mâinile?”. 

Black şi echipa sa au analizat imaginile, s-au concentrat pe venele mâinii, pe degete, pe pistrui şi pe cicatrici şi au ajuns să confirme abuzurile tatălui asupra fetei. Analiza antropologului a fost admisă pentru prima dată într-un tribunal din Marea Britanie şi a schimbat istoria. „Vrem să lămurim clar că corpul uman este într-adevăr doar straturi peste straturi de memorie şi amintiri gravate de-a lungul timpului”, a spus savantul, avertizând că „infractorii trebuie să ştie că ştiinţa este pe urmele lor”.

Revenind la cazul din 2006, părintele a fost găsit „nevinovat”. Când Black, uluită, a întrebat motivul acelui verdict, răspunsul a fost că „juriul nu a crezut-o pe fată pentru că în timpul mărturisirii tânăra nu a plâns”. Dar, în ciuda acestui fapt, criminalistica s-a schimbat de atunci şi tot mai multe analize ale lui Black şi ale echipei sale au fost admise în instanţe.

După cum a explicat expertul într-un interviu acordat El Pais, „există tot mai multe crime virtuale, escrocherii şi abuzuri sexuale. Nimeni nu ar visa să se filmeze cu o cameră în timp ce jefuieşte o bancă”, dar nu şi pedofilii care, în schimb, „fac fotografii şi înregistrează, pentru că vor să-şi împărtăşească crimele în reţea şi să câştige din acele videoclipuri. Cei mai mulţi dintre ei sunt recunoscuţi după dosul mâinii cu care ating victimele”.

A zburat cu două capete umane în bagaje

Sue a mărturisit că, în 2018, a fost abuzată în copilărie, dar a declarat că acel episod i-a afectat alegerea carierei. „Când am început să identific mâinile pedofililor în 2006, cariera mea era deja bine stabilită”, a spus Black. De fapt, a moştenit fascinaţia pentru anatomie de la tatăl său, un vânător scoţian cu care şi-a petrecut copilăria jupuind iepuri şi smulgând fazani ucişi. La doar 12 ani, Black a început să lucreze într-o măcelărie, iar la universitate s-a înscris la Biologie fără ezitare, dar şi fără să aibă o idee clară despre ce vrea să devină. Până în al doilea an, când i s-a cerut ajutor în rezolvarea unui caz. 

După ce a studiat Anatomia la Universitatea din Aberdeen, Black a fost chemată de trei ori în Kosovo, pentru a identifica rămăşiţele umane ale victimelor crimelor de război, a putut recunoaşte oamenii ucişi în tsunami-ul din 2004 şi este poate singura persoană din lume care a  zburat de la Verona la Glasgow cu două capete umane în bagajul de mână. Carabinierii italieni i-au cerut ajutorul pentru identificarea a două victime ale lui Gianfranco Stevanin, criminalul în serie cunoscut sub numele de Monstrul Terrazzo. A spus că o parte a anchetei ar putea fi finalizată doar la baza ei din Scoţia: „Am decis să punem fiecare cap într-o pungă albă sigilată şi să le cărăm în două genţi de designer, pentru ca nimeni să nu bănuiască nimic”.

Portretul său, la National Gallery

Echipa lui Black a primit un grant prestigios de la Uniunea Europeană pentru a dezvolta un sistem de identificare a mâinilor folosind inteligenţa artificială.

„Ne-am dori ca şi computerele să poată face ceea ce noi experţii deja facem: să vedem o mână şi să o identificăm după vene sau riduri”. În acest fel, a adăugat Black, „prin încărcarea tuturor acestor informaţii într-o bază de date, de la amprente până la riduri şi vene, şansa ca un individ să poată fi confundat cu altul este de una la un milion”, a explicat savantul.

Galeria Naţională a Scoţiei, o galerie de artă din Edinburgh, găzduieşte un portret al lui Sue: pictura este intitulată „Omul neidentificat”, referindu-se la munca ei de identificare a persoanelor din rămăşiţele lor. Antropologul a spus că şi-a donat corpul departamentului de anatomie al Universităţii Lancaster, astfel încât studenţii să poată exersa disecţia lui. „În acest fel, pot continua să predau pentru tot restul zilelor mele”.