- Home
- Social
- (11.02.2021, 16:48)
- Tatiana Pascovschi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SUMAL 2.0 face primele victime în sectorul forestier
- După zece zile, SUMAL 2.0 dă bătăi de cap industriei lemnului
- Industria forestieră înregistrează 20 de milioane de euro pierderi pe zi
- SUMAL 2.0 ar trebui să diminueze tăierile ilegale de pădure
- Noul SUMAL urmăreşte trasabilitatea lemnului în circuitul de producţie
- În sistemul SUMAL ar urma să opereze 100.000 de utilizatori
Urmărește
5336 afișări
SUMAL 2.0 face primele victime în sectorul forestier
Marele proiect de digitalizare a sectorului forestieri şi industria de prelucrare a lemnului, SUMAL 2.0, face primele victime. După zece zile de la lansare, aplicaţia pune pe butuci antreprenorii care vor să respecte legislaţia. Este cazul lui Adrian Băban, care de un deceniu procesează buştenii în semifabricate şi elemente necesare producţiei de mobilă.
- Aplicaţia nu permite mişcarea mărfii între furmizor şi un prestator. Ne-am trezit că marfa care era la 30 de km de noi ar trebui să parcurgă practic 1.000 de km prin depozitul cumpărătorului ca să ajungă în procesare la noi. Producem cam o treime din materia primă a unui grup care are 2200 de angajaţi, care face produse finite de cea mai înaltă calitate. Am fost nevoiţi să sistăm activitatea. În momentul acesta oamenii sunt cu contractele de muncă suspendate pe un articol care ne permite să îi plătim cu 75%, bineînţeles, e pe cheltuiala firmei”, spune Adrian Băban, antreprenor.
Cei 60 de angajaţi ai lui Adrian Băban au de patru zile contractele de muncă suspendate.
Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Păduri spune însă că pierderile sunt mult mai mari. De la lansarea SUMAL 2.0, industria forestieră lucrează la o capacitate de doar 1/3 din activitatea normală. Aşa că zilnic sunt pierderi de 20 de milioane de euro.
- „Dacă vă puteţi închipui de la portul Constanţa blocat cu nave în port care stau câte 2-3 zile pentru emiterea unui aviz, până la şoferi care sunt cu avizele pierdute şi care nu pot să descarce camioanele şi pur şi simplu sunt blocaţi, până la industria mobilei, fabrici care rămân fără materia primă, fără cherestea şi până la fabrici pe biomasă. Şi asta pentru că zilnic SUMAL 2.0 are perioade în care nu funcţionează”, adaugă Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Păduri – Fordaq România
- „Timp de 4 ore nu s-a putut emite niciun aviz de transport, fără de aviz de transport nu se transportă lemn, iar toate camioanele au trebuit să stea pe loc, n-au putut nici să plece, nici să se încarce de la pădure, nici să se facă recepţii. Toată lumea trimitea disperată ”la voi apare tot ursuleţul acesta stă?”. Deci era pur şi simplu un mesaj de eroare în momentul în care încercai să faci ceva în SUMAL”, a mai spus Tobescu.
Ministerul Mediului a pus la dispoziţie o linie fierbinte pentru ai ajuta pe cei peste 100.000 de utilizatori SUMAL 2.0. Pentru că nu există back-up pentru aplicaţie, Adrian Băban spune că pentru situaţia lui soluţii încă nu au găsit.
- „Am fost sunat sâmbătă seară de directorul din minister care se ocupă de SUMAL şi care mi-a promis că luni dimineaţă această problemă va fi rezolvată. Vreau să vă spun că nici acum nu e rezolvată. Astăzi ni s-a spus că probabil săptămâna viitoare. Programul nu este scris, el s-a îndepărtat enorm de bază legală pe baza căruia a fost construit. Adică nu respectă nici legislaţia europeană, introduce restricţii pe care legea nu le impune. Am făcut un inventar. Sunt zeci şi zeci de puncte în care aplicaţia informatică nu urmăreşte hotărârea de guvern”, povesteşte Băban.
Acum atât Adrian Băban, dar şi alţi sute de antreprenori din sectorul forestier şi de prelucrarea a lemnului aşteaptă un răspuns din partea premierului Florin Cîţu, căruia i-au adresat o petiţie.
Fondul de pădure din România
- 7 milioane de hectare de pădure
- 2,2 miliarde de metri cubi da masă lemnoasă
- 17-19 milioane de metri cubi de lemn se taie anual
- 3 hectare de pădure se taie pe oră în România
- Lemnul de foc costă 400-650 de lei/metru cub
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe