Întrebată despre informaţiile privind presupusele simptome date de Omicron, potrivit cărora orice pacient care prezintă degerături în lipsa expunerii la frig este considerat suspect de COVID, Adriana Pistol a răspuns că definiţia de caz pentru infecţia SARS-CoV2, indiferent de variantă, nu s-a schimbat.
„Nimic nou nu a intervenit şi nu are absolut nicio legătură cu degerăturile”, spune Pistol.
Şeful DSU, Raed Arafat, a completat-o, atrăgând atenţia jurnaliştilor să fie atenţi de unde iau aceste informaţii.
„Observaţia poate fi reală sau nu, dar definiţia de caz se schimbă, dacă e cazul, la nivel internaţional, prin consens”, a afirmat Arafat.
În discuţie a intervenit şi medicul Valeriu Gheorghiţă, explicând că degerăturile sunt cazuri extrem de rare şi sunt legate de vasculita şi de efectul trombogen pe care COVID-19 îl are.
„La anumite persoane poate să inflameze vasele de sânge de la nivelul extremităţilor şi sunt practic urmate de o serie de modificări locale care, evident, la prima vedere seamănă cu o degerătură. Se poate învineţi un deget sau să apară anumite leziuni cu aspect violaceu care practic nu este altceva decât o zonă de ţesut nevascularizată. Sunt foarte rare, dar nu este un aspect tipic pentru COVID-19, se întâmplă şi la alte infecţii”, a declarat Gheorghiţă.