- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.08.2014, 18:06)
- Elvira Gheorghita
Suspect de Ebola în România, adus din Ploieşti la "Matei Balş". Bărbatul a lucrat ca inginer în capitala Nigeriei. Streinu-Cercel: Posibilitatea infectării cu Ebola a pacientului se INFIRMĂ "spre 99 la sută"
Un bărbat de 51 de ani suspectat că este infectat cu virusul Ebola a fost transferat, duminică, de la Spitalul Judeţean din Ploieşti la Institutul Naţional "Matei Balş" din Bucureşti. Rezultatul analizelor privind posibila infectare cu virusul Ebola a bărbatului va fi cunoscut în minimum 72 de ore şi maximum o săptămână. Bărbatul, care a fost în Vama Veche după întoarcerea din Nigeria, şi persoanele cu care a intrat în contact vor fi supuse unei anchete epidemiologice. Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a anunţat că "spre 99 la sută" se infirmă posibilitatea ca bărbatul din Ploieşti să fie infectat cu virusul Ebola.
Urmărește
16139 afișări
Suspect de Ebola în România, adus din Ploieşti la "Matei Balş" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
UPDATE 18:06 Streinu-Cercel: 99 la sută, se infirmă posibilitatea infectării cu Ebola a pacientului din Ploieşti
Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a anunţat, duminică seară, că "spre 99 la sută" se infirmă posibilitatea ca bărbatul din Ploieşti adus la această unitate sanitară să fie infectat cu virusul Ebola.
Streinu-Cercel a adăugat că, în cazul aceluiaşi pacient, rămâne posiblitatea unei infecţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
The Times: „Ucraina are nevoie de Trump”. Care sunt cele patru scenarii privind încheierea războiului dintre Rusia şi Ucraina
-
Prima ţară ce a căzut victimă măsurilor lui Trump. Preşedintele SUA a anunţat tarife draconice pentru toate produsele şi interdicţii de călătorie
-
Fost ministru al Culturii, despre furtul tezaurului: un vinovat principal - partenerul olandez
"Ne îndepărtăm cu peste 90 la sută, spre 99 la sută, de etimologia virusului Ebola, dar rămân alte infecţii posibile. (...) Pacientul este conştient", a spus medicul.
Managerul de la "Matei-Balş" a mai spus că în cazul ploieşteanului este vorba despre "două boli succesive", iar simptomele celei de-a doua afecţiuni au ridicat suspiciunea de infectare cu Ebola.
Adrian Streinu-Cercel a precizat că nu există consimţământul pacientului pentru a fi făcute publice bolile de care suferă.
El a spus că bărbatul a făcut în Nigeria strict muncă de birou şi nu a putut intra în contact cu secreţii care să fi provocat Ebola.
Potrivit lui Streinu-Cercel, în Nigeria nu au fost înregistrat niciun caz de transmitere umană a virusului Ebola.
Managerul de la "Matei Balş" a mai spus că pacientul nu este contagios în perioada de incubaţie a virusului cu care ar fi infectat. "Nu există niciun fel de risc pentru cei cu care pacientul a intrat în contact (...) Simptomele pacientului au apărut în noapte de 9 spre 10 august", a adăugat Streinu-Cercel.
Legat de probele biologice recoltate de la pacient, medicul a precizat că, în momentul de faţă, nu este cazul ca acestea să fie trimise probe biologice la Laboratorul de referinţă din oraşul german Hamburg.
Streinu-Cercel a mai spus că familia ploieşteanului va rămâne în carantină, la domiciliu, timp de 21 de zile şi că niciunul dintre membrii acesteia nu prezintă simptome similare cu ale celui internat la "Matei Balş".
UPDATE 16:38 Suspectul de Ebola a lucrat în Nigeria ca inginer, într-un birou din capitala Abuja - surse
Bărbatul din Ploieşti suspectat de infectare cu virusul Ebola a lucrat în Nigeria ca inginer în domeniul energiei eoliene, într-un birou din capitala Abuja, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.
Potrivit surselor citate, el nu ar fi părăsit capitala Nigeriei în perioada în care a lucrat acolo.
Focarul infecţiilor cu Ebola din Nigeria este localizat în sudul ţării, în zona celui mai populat oraş al ţării - Lagos. Capitala Nigeriei, Abuja, se află în centrul ţării.
UPDATE 16:10 Ploieşti: Familia bărbatului suspect de Ebola, izolată la domiciliu
Familia ploieşteanului suspect de Ebola, respectiv soţia şi fiul său de 15 ani, a fost izolată la domiciliu, măsura preventivă fiind dispusă de autorităţile sanitare prahovene până în momentul în care va exista un diagnostic clar în cazul bărbatului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova, locuinţa din Ploieşti a bărbatului suspect de Ebola a fost dezinfectată, iar soţia şi fiul acestuia, în vârstă de 15 ani, se află în carantină la domiciliu până în momentul în care analizele complete de laborator îi vor ajuta pe medici să pună un diagnostic.
Conform surselor citate, niciunul dintre cei doi membri ai familiei bărbatului nu are simptomele pe care acesta le acuză, măsura izolării la domiciliu fiind una preventivă.
UPDATE 15:16 Anchetă epidemiologică în cazul suspectului de Ebola; oamenii cu care a fost în contact, verificaţi
Autorităţile au declanşat o anchetă epidemiologică în cazul bărbatului suspectat de infectare cu virusul Ebola, urmând să fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat în contact după revenirea în ţară.
Conform procedurilor în astfel de cazuri, pacientul a fost izolat şi transferat în condiţii speciale de siguranţă de la Spitalul Judeţean Ploieşti la Institutul "Matei Balş" din Capitală.
Reprezentanţii autorităţilor sanitare îi vor solicita bărbatului să facă o listă a persoanelor cu care a intrat în contact de la revenirea în ţară.
În cadrul anchetei epidemiologice, "contacţii" pacientului vor fi verificaţi dacă prezinte simptome ale unei boli infecţioase. În cazul în care vreunul dintre "contacţi" are simptome, acesta va fi adus, şi el, la "Matei Balş".
UPDATE 15:05 Bărbatul suspect de Ebola a fost în vacanţă la Vama Veche; a început să se simtă rău de trei zile
Bărbatul suspect de Ebola le-a spus, duminică, medicilor din Ploieşti că, după întoarcerea din Nigeria, a fost în vacanţă la Vama Veche şi că a început să se simtă rău în urmă cu trei zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unor surse medicale, bărbatul de 51 ani suspect de Ebola s-a prezentat, duminică dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, unde, în primă fază, nu a spus că a fost în Nigeria, ci doar că a fost în vacanţă la Vama Veche şi că în urmă cu trei zile a început să se simtă rău şi să aibă scaune cu sânge.
De la Spitalul de Boli Infecţioase a fost îndrumat către Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde le-a spus medicilor că a fost plecat câteva luni în Nigeria, au precizat sursele citate.
Contactat telefonic, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Cătălin Vişean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul a intrat în camera de primiri urgenţe a spitalului şi nu a luat contact cu niciun alt pacient.
Acesta a spus că deşi boala nu a fost confirmată, în condiţiile în care cazul pacientului este unul ”deosebit”, spitalul a intrat în carantină.
”Cel puţin în cursul zilei de astăzi (duminică – n.r.) nu va fi permis accesul vizitatorilor în spital. Noi am dezinfectat imediat spaţiul în care pacientul a fost primit şi acesta nu a intrat în contact cu alţi bolnavi, însă este o măsură de precauţie”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Ploieşti.
Probele pentru analizele de laborator vor fi recoltate imediat după ce bărbatul va fi adus la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti.
De la "Matei Balş", probele vor fi duse la Laboratorul de referinţă din Germania, singurul care se ocupă de astfel de cazuri.
"Din acest motiv rezultatul va fi aflat după minimum 72 de ore. Laboratorul din Germania este acreditat pentru Ebola, la fel cum cel din Marea Britanie a făcut analizele la epidemia de gripă", au mai spus sursele citate.
Potrivit surselor citate, bărbatul a venit din Nigeria la 25 iulie şi a fost internat la Ploieşti cu diaree şi scaune hemoragice.
"Nu are febră. I se vor face investigaţii complete la 'Matei Balş' ", au mai spus sursele citate.
Medicii iau în calcul şi ca bărbatul să fie suspect de malarie, în condiţiile în care, până în prezent, nu a făcut febră.
Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, dr.Victor Olsavszky, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" a fost desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România.
Tot vineri, Ministerul Sănătăţii informa că probabilitatea apariţiei infecţiei de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută, iar statul român are capacitatea medicală de a acţiona în cazul apariţiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragică de acest tip.
Epidemia de Ebola trebuie considerată o "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial", a subliniat OMS.
Această epidemie, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, este "cea mai importantă şi cea mai gravă" din ultimele patru decenii, a subliniat într-o conferinţă de presă directoarea generală a OMS, doctorul Maragaret Chang.
Călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă.
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.
Citeşte şi:
Riscul ca epidemia de Ebola să se extindă în UE este "foarte scăzut", asigură Bruxellesul
Citeşte şi:
Ministerul Sănătăţii: Probabilitatea apariţiei infecţiei cu virusul Ebola pe teritoriul României, scăzută
Citeşte şi:
Avertismentul OMS: Epidemia de Ebola trebuie considerată o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial
Citeşte şi:
Tot ce trebuie să ştii despre virusul Ebola
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Ministerul Sănătăţii: Probabilitatea apariţiei infecţiei cu virusul Ebola pe teritoriul României, scăzută
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe