Video Sute de oameni s-au prins în Hora Unirii în majoritatea oraşelor din ţară / Primarul Emil Boc s-a prins într-o Horă a Unirii în faţa bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza - FOTO, VIDEO

Sute de oameni s-au prins în Hora Unirii în majoritatea oraşelor din ţară, după manifestările organizate cu ocazia Unirii Mici. La Craiova, peste 200 de dansatori de la mai multe ansambluri folclorice din judeţul Dolj au încins Hora Unirii.

Urmărește
475 afișări

Peste 100 de persoane, oficialităţi locale, parlamentari, şefi de instituţii militare şi civile, dar şi veterani de război, s-au prins, miercuri, de Ziua Unirii Principatelor, în Hora Unirii, sărbătorită în Sala Unirii din Alba Iulia, unde la 1918 s-a votat Unirea României cu Transilvania.

Participanţii la aniversarea a 159 de ani de la Mica Unire s-au adunat în Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina, unde au asistat la o scurtă rugăciune, alocuţiuni privind semnificaţia zilei şi la un program artistic cu cântece patriotice. La aniversare au participat şi persoane din alte judeţe, care au venit ”cu bucurie” la Alba Iulia, oraş în care românii au votat Marea Unire.

”Am venit de bucurie împreună cu familia să sărbătorim Unirea Principatelor Române. Mă gândesc că de 1 decembrie poate sunt plecat şi am vrut să venim acum, din spirit de patriotism”, a spus, corespondentului MEDIAFAX, Vasile Gigel din Drobeta Turnu Severin.

De asemenea, au fost prezenţi şi mulţi vârstnici, între care veteranul de război Laurean Deac, care a venit îmbrăcat cu însemne tricolore, şi a asistat la programul artistic în spatele tuturor. El a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu lipseşte de la nicio manifestare patriotică şi istorică.

”Am participat la cel de-al Doilea Război Mondial şi îmi aduc aminte vremea când am fost prins în Rusia şi am fost pus să lucrez acolo patru ani. Nu ne-au lăsat să plecăm acasă”, a spus domnul Laurean, în vârstă de 96 de ani.

La finalul ceremoniei cei prezenţi s-au prins într-o Horă a Unirii, alături de oficialităţile locale, parlamentari, preşedinţi de partide politice, şefi de instituţii militare şi deconcentrate, dar şi simpli cetăţeni care au asistat la manifestări.

Hora Unirii a fost interpretată de fanfara Centrului de Cultură ”Augustin Bena” a judeţului Alba, iar o parte din spectacolul artistic a fost susţinut de reprezentanţii Cercului Militar şi elevii Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

În 1859, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti s-a pronunţat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel Unirea Ţării Româneşti cu Moldova. Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate.

La Slatina, zeci de oameni au fost prezenţi în centrul oraşului pentru ceremonia organizată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu ocazia zilei Unirii Principatelor Române. La final, oamenii s-au prin într-o horă, alături de oficialităţi, pe bulevardul care poartă numele lui Cuza.

Manifestările au început cu un ceremonial militar-religios şi depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din centrul municipiului. Organizatorii au împărţit steguleţe şi coarde tricolore.După momentul solemn, cei prezenţi, oameni simpli şi reprezentanţi ai autorităţilor publice deopotrivă, s-au prins într-o Horă a Unirii. Ulterior, s-au desfăşurat momente artistice dedicate Zilei Unirii, susţinute de Ansamblul Profesionist ”Doina Oltului”, pe Esplanada Slatina.

La Craiova, peste 200 de dansatori de la mai multe ansambluri folclorice din judeţul Dolj au fost prezenţi, miercuri, pe strada A.I. Cuza unde au încins Hora Unirii.

La Timişoara, Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită în faţa monumentului lui Alexandru Ioan Cuza, amplasat în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş. Manifestările au început cu o slujbă religioasă, apoi oficialităţile prezente au susţinut discursuri şi au depus coroane de flori în faţa monumentului. Zeci de timişoreni au putut urmări şi o scurtă defilare militară, iar în final, alături de poliţişti, soldaţi sau reprezentanţi ai autorităţilor locale, au încins Hora Unirii.

Printre cei prezenţi la manifestări s-au numărat prefectul de Timiş, Eva Andreaş, care a precizat că, săptămâna viitoare, va fi definitivat programul privind Centenarul, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi preşedintele interimar al PSD Timiş, Călin Dobra, care a precizat că “este momentul să fim mult mai uniţi şi să dăm dovadă de solidaritate faţă de semenii noştri”.

“Avem o datorie de onoare, ca cetăţeni, să nu uităm de momentele care au pus bazele ţării în care noi trăim astăzi. Au fost secole de jertfe şi de sacrificii. Prin înţelepciunea conducătorilor din 1859 s-a putut face această primă unire, care a pus bazele statului modern român”, a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu, prezent la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Unite.

La Galaţi, sute de persoane au participat la ceremoniile care marchează împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Oamenii au profitat de ziua liberă şi au venit la statuia domnitorului Al.I.Cuza situată pe unul dintre bulevardele principale ale oraşului Galaţi.

Ceremoniile dedicate Micii Uniri au început la ora 12.00, la biserica Vovidenia, unde a avut loc un Te Deum în memoria Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a mamei sale. Apoi ceremoniile s-au mutat la statuia domnitorului de pe strada Domnească. Sute de cetăţeni şi politicieni s-au adunat în jurul monumentului şi au asistat la prezentarea onorului şi intonarea Imnului de Stat al României. La final, participanţii s-au prins în tradiţionala horă a unirii.

Manifestarea pregătită de autorităţi s-a încheiat la Casa Cuza Vodă din Galaţi unde a fost inaugurată expoziţia ”Personalităţile Unirii Principatelor de la 1859”. În timpul ceremoniilor, membrii organizaţiei unioniste Acţiunea 2012 au desfăşurat un steag tricolor de aproximativ 50 de metri lungime.

La Ploieşti, sute de persoane au jucat Hora Unirii în faţa Palatului Culturii. Pe lângă oficialităţile locale şi judeţene în horă s-au prins şi ploieşteni sau elevi îmbrăcaţi în straie populare. Mai mulţi cântăreţi de muzică populară au purtat drapelul României.

Hora Unirii a încheiat manifestările organizate de Consiliul Judeţean Prahova cu prilejul împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Anterior, în sala Marea Unire a Palatului Culturii din Ploieşti a avut loc un spectacol de muzică populară şi s-au semnat mai multe acorduri de înfrăţire cu localităţi de peste Prut.

Primarul Emil Boc s-a prins, miercuri, într-o Horă a Unirii în faţa bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Cluj-Napoca, alături de prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, de mitropolitul Andrei Andreicuţ şi de sute de clujeni prezenţi la manifestările organizate cu Micii Uniri. 

Sute de clujeni au participat, miercuri, la Cluj-Napoca, la ceremonia militară şi religioasă desfăşurată în faţa bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române şi au asistat la o slujbă religioasă, la ceremonia de depunere de coroane de flori şi la o defilare militară.

Primarul Emil Boc a declarat că anul 2018 este unul special, pentru că se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, care nu era posibilă fără Mica Unire de la 1859, când s-a realizat prima etapă a făuririi statului naţional unitar român prin unirea Moldovei cu Ţara Românească.

”De acolo avem o vorbă care este mai actuală ca oricând, <Unirea face puterea şi unde-s doi puterea creşte>”, a spus Boc.

La finalul manifestării, conform tradiţiei, primarul Clujului s-a prins într-o Horă a Unirii, alături de prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, de parlamentari şi alte oficialităţi locale şi judeţene, împreună cu simpli cetăţeni.

În cursul după amiezii, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca va avea loc un spectacol folcloric, de la ora 20 un foc de artificii în Piaţa Avram Iancu, urmat de cea mai mare Horă a Unirii din istoria oraşului, la care sunt aşteptaţi mii de clujeni.

Primăria Cluj-Napoca a alocat 75.000 de lei pentru manifestările de Ziua Unirii Principatelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici