Sute de pacienţi pe liste de aşteptare la Spitalul „Colţea” din Capitală, iar blocul de sterilizare este nefuncţional

  • Încă o imagine a dezastrului din sistemul sanitar.
  • Spitalul Colţea, spital de top, nu mai are bloc de sterilizare de o săptămână.
  • După un an de pandemie, în care accesul pacienţilor la îngrijiri a fost restricţionat, listele de aştepare continuă să se lungească.
Urmărește
571 afișări
Imaginea articolului Sute de pacienţi pe liste de aşteptare la Spitalul „Colţea” din Capitală, iar blocul de sterilizare este nefuncţional

Sute de pacienţi pe liste de aşteptare la Spitalul „Colţea” din Capitală

Blocul de sterilizare de la Spitalul Colţea din Capitală este defect de o săptămână, iar instrumentele folosite la operaţii sunt trimise cu ambulanţa şi sterilizate la Spitalul Cantacuzino.

Marian Stamate, medicul primar la Spitalul Clinic Colţea este cel care a tras semnalul de alarmă şi a spus că nu funcţionează sterilizarea, iar echipamentele sunt trimise cu ambulanţa la Spitalul Cantacuzino pentru a fi dezinfectate. Din această cauză, este afectat ritmul intervenţiilor, chiar dacă medicii fac tot posibilul ca pacienţii să fie trataţi în spital. 

„Într-o oarecare măsură îi ingrijim pentru că momentan o parte din necesarul de sterilizare se realizează la Spitalul Cantacuzino, dar fără să mai avem acces la tot ce înseamnă lucrurile cu care eram obisnuiţi din punct de vedere al cantităţii materialelor sterilizante, instrumente sterilizate, bineînţeles al promptitudinii, suntem conditionaţi de ore, de cantităţi. Lucrurile sunt ceva mai dificile decât dacă am avea noi blocul nostru de sterilizare functional.”, a declarat, la Aleph News, medicul Marian Stamate. 

Potrivit acestuia, există mai multe instrumente medicale care sunt stricate şi nefuncţionale de mai multe luni în Spitalul Colţea. „O să ajungem în situaţia în care nu se va mai putea strică nimic că nu avem”, a spus Stamate. 

Sigur că am mai avut înainte să se strice sterilizarea centrală s-a stricat o alta sterilizare care ne asigură nişte instrumente mai speciale şi care nu puteau fi sterilizate decât într-un singur fel care e stricată de luni de zile şi nu le mai putem utiliza, instrumente importante pentru chirurgie.

În rest nu se mai strică nimic, atunci când e stricat un tomograf de anul trecut nu are ce să se mai strice, mai stricat decât era nu se mai poate strică, RMN nu avem nu are ce să se strice, ultimul colonoscop s-a stricat nu se mai poate strică mai stricat decât e, iar restul lucrurilor pe care nu le avem şi ar trebui să le avem pentru investigaţii, pentru tratament, pentru chirurgie nici alea nu se pot strică că nu le avem. Deci o să ajungem în situaţia în care nu se va mai putea strică nimic că nu avem.

Recent a început să cadă curentul, să avem pene de curent, sunt şi acolo probleme despre care nu vorbeşte nimeni pentru că nu poate să facă faţă pe termen nelimitat”, a descris medicul situaţia critică de la Spitalul Colţea.  

După un an de pandemie, în care accesul pacienţilor la îngrijiri a fost restricţionat, listele de aşteptare continuă să se lungească.

„Listele de aşteptare s-au lungit foarte mult pentru că neavând AŢI funcţional, neavând tot spitalul funcţional nu ai cum, cum să între 10 pacienţi în acelaşi pat, trebuie să îi mai treci prin izolatoare pe cei care nu sunt vaccinaţi, să îi testezi de covid, oricum lucrurile se lungesc, ai pacienţi oncologici programaţi cronici dar oricum trebuie să îi mai amâni că îţi mai vin noaptea nişte ugenţe pe care trebuie să le operezi şi apoi iarăşi se amână, deci listele s-au întins nepermis de mult din punct de vedere al paientilor şi repet e patologia oncologică, boală asta nu stă pe loc, nu ştie carte, nu se uită la TV stai că e pandemie, facem o pauză, nu, evoluează extraordinar şi nu numai pt partea diagnostca şi pt partea tratament, nu numai pt partea chirurgicală şi pt partea de radioterapie, oncoterapie, hematologie, noi suntem spital hemato-oncologic, deci una peste altă lucrurile nu stau bine şi nu cred că se rezolva”, a mai spus revoltat medicul. 

Medicul de la Colţea a dat ca exemplu secţia ATI principală care este goală şi blocată pentru că nu s-a primit ordinul de la DSP să fie ultilizată. 

„Avem secţia de medicală roşie dar nu mai are de ce să fie roşie blocată pt că nu ne vine ordinul de la DSP, nu ştim de ce, aşa încât suntem în situaţia în care pacienii care sunt operaţi la etajul 2 să fie duşi din sala de operaţie în ATI2 care este la alt etaj, distanţă mare şi în cazul în care apar urgenţe şi apar în AŢI post operatorii sau nu trebuie să mergi cu el în blocul operator, AŢI principal e la doi paşi de blocul opeartor că aşa e normal. ATI2 este departe sunt lifturi care vin, nu vin, merg, nu merg, aglomeraţîi pe hol, fugă cu pacientul, cu patul, se pierd zeci de minute preţioase pt viaţă pacientului că despre asta vorbim. Dvs spuneaţi să ne întoarcem la pacient, noi nu ne întoarcem la pacient, noi nu părăsim niciodată pacientul, de aia suntem la spital.”, a completat acesta. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici