Sute de persoane la funeraliile militarilor Răzvan Moldovan şi Dorin Fodor, la Alba Iulia şi Ţaga - FOTO

Sute de persoane au participat, marţi, la Alba Iulia, la funeraliile căpitanului Răzvan Aurel Moldovan, în timp ce alte sute de oameni au asistat, în comuna clujeană Ţaga, la înmormântarea maistrului militar Dorin Fodor, care şi-au pierdut viaţa în urma accidentului de elicopter din judeţul Sibiu.

Urmărește
880 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane la funeraliile militarilor Răzvan Moldovan şi Dorin Fodor, la Alba Iulia şi Ţaga - FOTO

Sute de persoane la funeraliile militarilor Răzvan Moldovan şi Dorin Fodor, la Alba Iulia şi Ţaga - FOTO (Imagine: Dan Lungu/Mediafax Foto)

La Alba Iulia, ceremonia de înmormântare a început pe esplanada din faţa Cercului Militar, unde sicriul cu trupul neînsufleţit al căpitalului Răzvan Aurel Moldovan a fost depus în ultimele zile pentru ca prietenii şi cunoscuţii militarului să îi poată aduce un ultim omagiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sicriul învelit în steagul tricolor a fost purtat pe braţe de şase dintre colegii militarului, din incinta clădirii şi până în faţa statuii lui Mihai Viteazul, unde un sobor de preoţi, între care şi doi preoţi militari, a oficiat slujba de înmormântare.

La ceremonie au asistat militari din Alba Iulia, dar şi de la baza din Câmpia Turzii, unde lucra tânărul pilot.

Pe tot parcursul slujbei sicriul a fost străjuit de militari, foştii săi colegi, iar un detaşament de la Garnizoana din Alba Iulia i-a prezentat onorul pilotului.

Preotul militar Constantin Bratu a vorbit, la finalul slujbei religioase, despre căpitanul Răzvan Aurel Moldovan, spunând că acesta "şi-a dedicat unei lumi fascinante cei mai frumoşi ani ai vieţii sale hărăzite de Dumnezeu".

"Prin zborul lui spre infinit, Armata a pierdut acum un pilot de excepţie. Destinul acestor temerari ai înălţimilor logodiţi cu riscul şi primejdia sfinţeşte atâtea frunţi tinere care rămân iluminate până în ceasul în care se înregimentează în escadrila lui Dumnezeu. Viaţa lor, fiecare aterizare constituie pentru fiecare o nouă naştere. Dincolo de pasiunea sa nemărginită pentru zbor, pilotul militar Răzvan Aurel s-a caracterizat prin abnegaţie şi măiestrie în îndeplinirea misiunilor încredinţate încât cei din preajma sa erau fascinaţi de entuziasmul şi îndrăzneala lui, niciodată dezminţite", a spus preotul Constantin Bratu.

El a adăugat că Răzvan Moldovan îşi regăsea prin zbor adevăratul sens al existenţei, iar pentru piloţi "căderea din înălţimi este considerată o împlinire a destinului".

Preotul a citit şi un mesaj şi din partea Arhiepiscopului Ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu, care nu a putut fi prezent la funeralii.

"Cei ce slujesc sfintelor altare, cât şi cei ce slujesc sub drapel au fost aceia care au binecuvântat, au îndrumat şi au apărat neamul nostru românesc, lucrarea lor rodind prin credinţa puternică. Un neam se mântuieşte şi se înveşniceşte prin sfinţii, credinţa şi eroii lui", se arăta în mesajul ierarhului.

La rândul său, comandantul Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii, comandorul Marian Petruş, a rostit un cuvânt de adio din partea colegilor militarului, în care a reliefat şi evoluţia acestuia în cariera militară.

"Vreau să spun un cuvânt de adio din partea colegilor piloţi militari, din partea Bazei 71 Aeriene şi în numele întregii Armate Române. Ca militar, mi-a fost subordonat de când mi-a venit la Câmpia Turzii, ca pilot militar i-am fost instructor şi, sper, mentor. Ca om i-am fost prieten (…) La 21 noiembrie, Răzvan Aurel, aflat la manşa elicopterului IAR 330 în calitate de copilot, executa ultima lui misiune pentru România, iar la ora 10.55 eroul aviator a răspuns prezent apelului escadrilei din ceruri. Soţia, părinţii, fratele, prietenii, colegii îl vor avea veşnic în minte, acolo în azurul cerului, cu chipul său veşnic tânăr, blând şi zâmbitor", a spus comandorul Marian Petruş.

În finalul ceremoniei, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a înmânat familiei căpitanului Răzvan Moldovan titlul de cetăţean de onoare al municipiului, post-mortem.

Cortegiul funerar a pornit apoi pe jos până la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, unde Răzvan Moldovan a fost înmormântat cu onoruri militare, în memoria acestuia fiind trase mai multe salve de armă.

De asemenea, comandantul Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii, comandorul Marian Petruş, a înmânat soţiei militarului steagul tricolor în care a fost învelit sicriul, precum şi cascheta de pilot a căpitanului Răzvan Moldovan.

Căpitanul Răzvan Moldovan avea 29 de ani, fiind originar din Alba Iulia, iar în vara acestui an se căsătorise. El a absolvit Colegiul Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia în promoţia 2005 şi era angajat al Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii. El era copilotul elicopterului prăbuşi vineri în judeţul Sibiu.

Tot marţi, alte câteva sute de persoane l-au condus pe ultimul drum pe maistrul militar Dorin Fodor, mort în acelaşi accident aviatic, slujba religioasă având loc în curtea casei părinteşti din comuna Ţaga.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Dorin Fodor a fost depus, marţi, în curtea casei părinteşti din Ţaga, acolo având loc slujba de înmormântare, oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.

"Mulţi oameni înţelepţi au meditat la fragilitatea vieţii noastre, la repreziciunea cu care ne mutăm în eternitate. Viaţa noastră pe pământ este ca o jucărie, zbor de pasăre călătoare. Flori pe care le preţuim le punem azi la căpătâiul lui Dorin Fodor, care a plecat pe neaşteptate în eternitate", a spus IPS Andrei.

La slujbă au asistat sute de persoane cu lumânări aprinse în mâini: rude, localnici, reprezentanţi ai conducerii Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul maior Laurian Anastasof.

După slujbă, sicriul a fost transportat cu un camion militar la cimitirul din sat, unde a fost coborât în groapă cu onoruri militare, iar o grupă de soldaţi a tras trei salve de puşcă în memoria lui Dorin Fodor.

Maistrul militar Dorin Fodor avea 43 de ani, era căsătorit şi avea doi băieţi, de 10 şi 13 ani. El a absolvit, în 2001, Şcoala de Maiştri Militari "Traian Vuia", iar din 2002 era angajat la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii.

De la ora 14.00, în comuna clujeană Bonţida vor avea loc funeraliile maistrului militar Vasile Marian Gădălean, mort şi el în accidentul aviatic.

Elicopterul militar care s-a prăbuşit vineri, în jurul orei 10.50, într-o zonă împădurită, în apropiere de Stejăriş, aflată între localităţile Laslea, Mălâncrav şi Iacobeni din judeţul Sibiu, aparţinea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii.

Opt militari din aparatul de zbor au murit, iar cei doi supravieţuitori au fost preluaţi de un elicopter SMURD şi duşi iniţial la UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, de unde au fost transferaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Trupurile militarilor morţi în accidentul aviatic au fost duse, vineri seară, la Laboratorul de Medicină Legală (LML) Sibiu, pentru a fi făcute autopsiile.

Duminică, la Academia Forţelor Terestre din Sibiu a avut loc o ceremonie religioasă în memoria celor opt militari morţi, iar apoi trei sicrie au fost transportate cu camioane militare spre Slatina, Piteşti şi Alba Iulia, iar celelalte cinci cu un avion militar, la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, unde a avut loc o altă ceremonie religioasă. Ulterior, trupurile neînsufleţite au fost predate familiilor pentru înmormântare.

Trei dintre militari au fost înmormântaţi luni. Funeraliile comandorului Artur-Grigore Palfi, în vârstă de 46 de ani, şi ale căpitanului medic Rareş-Cosmin Moldovan, de 34 de ani, au avut loc la Cluj-Napoca, în timp ce maistrul militar Paul Bădescu, în vârstă de 41 de ani, a fost înmormântat în comuna Buzoeşti din judeţul Argeş.

Ancheta în cazul accidentului a fost preluată de Parchetul Militar Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici