- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.09.2013, 03:00)
- Andrei Dumitrescu
PROTEST ÎN CAPITALĂ: Aproximativ 2.000 de persoane au manifestat împotriva proiectului de la Roşia Montană - GALERIE FOTO
Aproximativ 2.000 de persoane au protestat în Capitală, la Universitate, duminică, faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, promovat de Guvern într-un proiect de lege aprobat în această săptămână. Manifestanţii şi-au încheiat protestul după un marş până la Guvern, luni după ora 2.30, ocupând o parte din stradă timp de câteva ore.
Urmărește
13103 afișări
PROTEST ÎN CAPITALĂ: Sute de persoane au manifestat împotriva proiectului de la Roşia Montană (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)
Sute de manifestanţi s-au strâns duminică seară la fântâna de la Universitate de unde au pornit în marş spre Guvern, cerând stoparea proiectului minier de la Roşia Montană. După o manifestaţie de peste o oră în Piaţa Victoriei, unde numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 2.000, aceştia s-au întors la Universitate, unde s-au aşezat pe bulevard, ocupându-l pe un sens, de la fântână până după intersecţia cu strada Ion Câmpineannu.
Înarmaţi cu PET-uri pe care le izbeau ritmic de asfalt sau unele de altele, sute de tineri au rămas în zona ocupată, înconjurată de forţele de ordine, câteva ore şi au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană", agitând steaguri şi pancarte cu mesaje de protest faţă de proiectul minier şi decizia Guvernului de a-l promova într-un proiect de lege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
A greşit Zelenski că nu a acceptat propunerile Franţei şi ale SUA de la finalul anului 2022 şi din vara lui 2023, pentru un acord de încetare a focului?
-
Incendiile din California pun sub semnul întrebării organizarea Jocurilor Olimpice din 2028 la LA
Jandarmii au securizat zona în care s-a desfăşurat protestul fără a încerca oprirea acestuia, întrucât nu au avut aprobare pentru o astfel de intervenţie atâta timp cât nu existau manifestări violente sau de tulburare gravă a ordinii publice.
Manifestanţii au început să plece după ce unul dintre ei a ţinut un discurs în care le-a mulţumit şi i-a îndemnat să se reunească la Universitate şi în serile următoare.
Protestul de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate duminică în alte oraşe din ţară, a avut loc după ce, pe 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
22.15 UPDATE Manifestanţii s-au aşezat pe stradă, blocând traficul pe un sens
Sute de manifestanţi protestează în continuare la Universitate faţă de proiectul de la Roşia Montană, o parte dintre ei aşezându-se pe carosabil şi blocând traficul auto pe sensul de mers dinspre Piaţa Romană, în timp ce pe celălalt sens se circulă.
Manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană, adunaţi de la ora 17.00 la Universitate, au mers în marş până în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului, unde au protestat timp de peste o oră, după care au revenit în Piaţa Universităţii.
Acolo, jandarmii erau aşezaţi în dispozitiv pentru a-i direcţiona către fântână şi a evita ocuparea carosabilului.
Unii protestatari s-au aşezat însă pe bulevard, blocând circulaţia pe sensul de mers dinspre Piaţa Romană spre Piaţa Universităţii. Pe celălalt sens se circulă normal.
21:30 UPDATE Manifestanţii de la Guvern au pornit spre Universitate
Cei peste 1.000 de manifestanţi care au protestat duminică seară la Guvern faţă de proiectul de la Roşia Montană au pornit către Universitate, unde s-au adunat iniţial.
Manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană, adunaţi de la ora 17.00 la Universitate, au mers în marş până în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului, unde au protestat timp de peste o oră.
În prezent, ei se îndreaptă din nou spre Universitate, traficul fiind restricţionat pe bulevardele de pe traseu.
19:50 UPDATE Protestatarii au ajuns la Guvern
Manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană, adunaţi la Universitate, au mers, pe carosabil, până în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului, unde s-au oprit în urmă cu câteva minute.
Zona a fost securizată de jandarmi, iar traficul rutier nu este perturbat.
17.00 UPDATE Sute de persoane protestează în Piaţa Universităţii faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, promovat de Guvern într-un proiect de lege aprobat în această săptămână.
Manifestanţii s-au adunat în jurul orei 17.00, la fântâna din Piaţa "21 Decembrie 1989" de lângă Universitate. Ei arborează pancarte cu mesaje împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană, flutură steaguri ale României şi scandează.
Printre ei s-a aflat şi deputatul PDL Theodor Paleologu, care a spus că se va opune proiectului, la votul în Parlament.
Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare.
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Citeşte şi:
Peste o mie de persoane protestează în Piaţa Unirii din Cluj faţă de proiectul de la Roşia Montană
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Guvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum afectează muzica modul în care iubești? Ana Maria Ambrosă, psiholog: „Muzica reflectă adesea trăsături de personalitate”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
CANCAN.RO
Cât a plătit un turist român pentru intrarea într-un aquapark cu apă termală, aflat la 20 km de granița României, după aderarea la Spațiul Schengen
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe