Video Tabără: Proprietarii de terenuri nelucrate vor fi amendaţi cu 60 euro/ha dacă nu le curăţă - VIDEO

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX că proprietarii de terenuri nelucrate care nu îngrijesc şi nu curăţă suprafeţele respective vor fi penalizaţi, cu o sumă de 50-60 de euro pe hectar.

Urmărește
158 afișări

Tabără a spus că o mare problemă a agriculturii româneşti este reprezentată de cele trei milioane de hectare de teren necultivate.

"Nu este o problemă simplă. Foarte mulţi au vorbit de impozitarea terenurilor. Nu! Impozitarea este legată în primul rând de cadastru. Pentru că nu poţi să pui acelaşi impozit pe un teren sărătură, chiar dacă este localizat lângă Brăila, şi cernoziomul de la Fundulea", a afirmat ministrul.

El crede că ar trebui introdusă o taxă de penalitate pentru cei care nu îngrijesc aceste terenuri. Potrivit ministrului, o astfel de prevedere a fost stipulată deja printr-o ordonanţă din anul 1995.

TITLURILE ZILEI

"Tot cadrul acesta am vrea să-l revedem, am vrea să revedem şi procedurile din ţările europene şi sigur, împreună cu Ministerul Finanţelor am vrea să găsim soluţia, şi este clar că se va ajunge la această taxare, care se referă nu numai la terenurile din extravilan, ci inclusiv intravilan. Nu se referă doar la terenurile private, ci şi la cele proprietate publică, pentru că dacă te duci pe rambleurile de cale ferată şi pe terasamente şi nu numai..." a mai spus el.

Tabără crede că penalităţile ar putea fi stabilite la un cuantum egal cu subvenţia pe care o primesc agricultorii pe suprafaţa de teren, respectiv 50-60 de euro pe hectar.

Vă prezentăm integral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de către ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără:

Reporter: Care este prima măsură pe care aţi luat-o la minister?

Valeriu Tabără: Prima măsură a fost cea legată de bugetul pe 2011. Am avut o evaluare a ceea ce se pusese ca indicator de la Ministerul Finanţelor, am reanalizat anumite capitole mari din buget şi am mers cu propunerile pe 9 septembrie. Am discutat o majorare a bugetului, cu un miliard de lei. Mergem pe câteva capitole, pe măsurile legate pe plăţile complementare directe pe sectorul vegetal, pe zootehnie, subvenţia la motorină şi apoi cele două componente, bunăstarea la porcine şi bunăstarea la păsări, pentru că celelalte capitole le avem la un nivel acceptabil. Sperăm să obţinem acest miliard. Ne propunem să creştem alocaţia şi pe cap de oaie şi caprină, aşa cum am discutat şi cu producătorii, de la 5 euro la 11,5 euro, iar la sectorul vegetal am mers la SAPS (schemele de plată pe suprafaţă - n.r.) la 60 de euro în plus pe hectar, de la 80, cât este în prezent.

R: Ce măsuri mai aveţi în vedere până la sfârşitul anului?

V.T.: În primul rând mă interesează tot ce este pe PNDR, pe proiecte pe diverse măsuri şi sumele alocate pentru cofinanţare. Mă interesează foarte mult funcţionalitatea internă a ministerului, pentru că se pare că au fost foarte multe disfuncţionalităţi din acest punct de vedere. Mă interesează să rezolvăm, dacă avem acordul de la Comisia Europeană, plata în avans, aşa cum s-a făcut şi anul trecut.

R.:Cât a fost producţia internă de grâu? Este suficientă pentru consumul intern?

V.T.:Scriptic este în jur de 5,7 milioane de tone. Am primit datele privind calitatea panificabilă a acestei producţii, şi anume circa 40% este grâu de foarte bună calitate pentru panificaţie, vreo 10-15% este grâu bun şi circa 10-15% este la nivel acceptabil. Asta înseamnă peste 60% din producţie.

R.: Şi este suficientă?

V.T.: Din punct de vedere cantitativ da, inclusiv din punct de vedere al calităţii. Dar asta nu însemnă că vom exporta grâu pe de o parte şi vom importa pe de alta. Eu sunt recunoscut prin faptul că una dintre marile probleme pe care le-am controlat în perioada în care am fost ministru au fost importurile. Am fixat cote foarte mari la importurile unor produse pe care noi le puteam produce foarte uşor.

R.: Veţi mai face ceva în sensul ăsta?

V.T.: Pe problema îngrădirii importurilor este foarte greu, pentru că se ştie că există două acorduri mari, cu Uniunea Europeană, unde taxele vamale au dispărut, şi acordurile Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Sunt reguli pe care trebuie să le respectăm, însă cred că s-ar putea lucra mai mult pe ceea ce înseamnă controlul unor importuri şi rolul acesta le revine unor organe ale noastre mergând de la ANSVSA, poliţie de frontieră, vămi şi aşa mai departe, şi aici eu cred că trebuie făcut mai mult.

CITEŞTE MAI DEPARTE...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici