Tánczos Barna: Nu putem accepta ca MAI să considere dezideratul pentru autonomie o formă de xenofobie

Dezideratul pentru autonomie al comunităţii maghiare, care nu este în contradicţie cu principiile Constituţei şi cu cele europene, nu poate fi considerat de MAI drept "un manifest xenofob", spune senatorul UDMR Tánczos Barna, potrivit căruia Uniunea va încerca să convingă ministerul că greşeşte.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului Tánczos Barna: Nu putem accepta ca MAI să considere dezideratul pentru autonomie o formă de xenofobie

Tánczos Barna: Nu putem accepta ca MAI să considere dezideratul pentru autonomie o formă de xenofobie (Imagine: Tibor Rusu/Mediafax Foto)

"Într-o Uniune Europeană în care există multiple forme de autonomie este incceptabil ca un minister să considere dezideratul unei comunităţi pentru o formă de autonomie reglementată în multe ţări ca fiind un manifest de xenofobie sau de ură, periculos, extremist şi intolerant", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, senatorul UDMR Tánczos Barna, răspunzând unei întrebări.

În opinia liderului maghiar, este "inacceptabil" ca un deziderat al unei comunităţi "care numără sute de mii de cetăţeni români", un manifest formulat şi pus pe hârtie "respectând absolut toate prevederile constituţionale" să fie catalogat drept unul xenofob.

Tánczos a spus că UDMR va folosi toate mijloacele parlamentare şi constituţionale pentru a convinge conducerea Ministerului Afacerilor Interne că greşeşte şi că ceea de vor comunitatea maghiară, secuii din România nu este în contradicţie cu niciun principiu european şi cu niciun principiu al Constituţiei României.

La rândul său, fostul ministru al Mediului deputatul Korodi Attila a declarat că alăturarea dezideratului de autonomie rasismului denotă neînţelegerea fundamentului democraţiei europene.

"Acest element nu are cum să fie parte a unei strategii de securitate internă, pentru că a dezbate democratic elemente ale subsidiarităţii folosite şi de state membre ale UE reprezintă un abuz şi o înţelegere total greşită a statului de drept. Dacă acest element apare împreună cu rasism şi alte lucruri, înseamnă că nu au înţeles fundamentul democraţiei europene", a afirmat Korodi.

Potrivit Strategiei Naţionale de Ordine Publică 2015 - 2020, supusă dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, manifestările xenofobe care au ca scop "obţinerea autonomiei unor regiuni pe criterii etnice" reprezintă o ameninţare permanentă "asupra climatului de siguranţă şi bunăstării cetăţenilor".

UDMR a arătat deja că strategia MAI "este ofensatoare şi stigmatizantă la adresa comunităţii maghiare", în condiţiile în care manifestările sale publice pentru autonomie, paşnice şi democratice, sunt considerate periculoase, de aceeaşi factură cu cele rasiste, xenofobe, extremiste şi intolerante. Potrivit unei rezoluţii a Grupului UDMR din Camera Deputaţilor transmis, miercuri, România nu poate considera ca sursă de pericol cea mai mare minoritate naţională de pe teritoriul său.

"Strategia MAI, lansată de curând în dezbatere publică, este ofensatoare şi stigmatizantă la adresa comunităţii maghiare din România, enumerând manifestările sale publice cu caracter paşnic şi democratic pentru autonomie drept manifestări periculoase, de aceeaşi factură cu cele rasiste, xenofobe, extremiste şi intolerante. România nu poate considera ca sursă de pericol cea mai mare minoritate naţională de pe teritoriul ei", se arată în rezoluţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici