- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (28.10.2011, 18:47)
- Mona Hera , Daciana Ilie ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Târg de joburi pentru deţinuţi. Câte firme au venit cu oferte de angajare
Aproximativ 70 de deţinuţi de la Penitenciarul Ploieşti, femei încarcerate la Târgşor sau tineri care ispăşesc pedepse în Centrul de reeducare de la Găeşti au participat vineri, la Ploieşti, la un târg de joburi, mulţi dintre ei spunând că lipsa unui loc de muncă determină recidiva.
Urmărește
490 afișări
Târg de joburi pentru deţinuţi: Câte firme au venit cu oferte de angajare (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)
Târgul de joburi pentru persoanele private de libertate a fost organizat de Agenţia Judeţeană de ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Prahova, în parteneriat cu Penitenciarul Ploieşti, în cadrul unui proiect al Centrului Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Umană (CRED), finanţat din fonduri europene.
Pentru deţinuţi, evenimentul la care au participat vineri a fost un scurt moment de libertate - au putut să se plimbe liberi pe holul Casei de Cultură a Sindicatelor Ploieşti, unde s-a desfăşurat târgul de locuri de muncă, fiind supravegheaţi însă de agenţii de pază ai penitenciarului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
La târgul de joburi pentru deţinuţi au prezentat oferte de muncă zece firme şi asociaţii.
Potrivit Mihaelei Petrescu, coordonator regional CRED, centrul a lansat angajatorilor, prin intermediul presei, invitaţii de a participa la acest târg, însă niciun angajator nu s-a arătat interesat să participe la eveniment.
Ulterior, reprezentanţii CRED au luat legătura cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, iar prin intermediul acestei instituţii au fost prezente la târg zece firme sau asociaţii care activează în construcţii, panificaţie, prelucrare mobilă şi confecţii.
Deţinuţii car au participat la târg şi care mai au de ispăşit între două şi opt luni de pedeapsă au stat de vorbă cu posibilii angajatori şi au aflat ce se cere de la ei.
Aflaţi la final de pedeapsă, cei mai mulţi dintre ei au spus că lipsa unui loc de muncă este un factor decisiv care contribuie la recidivă.
"Păi, dacă nu ai ce să munceşti din ce să trăieşti? Furi sau faci alte infracţiuni", a spus unul dintre deţinuţi.
Alt deţinut de la Penitenciarul Ploieşti, condamnat în urmă cu peste 11 ani pentru omor, umează să fie pus în libertate şi vrea să muncească, dar spune că cei aflaţi în situaţia lui se lovesc de prejudecăţile oamenilor.
"Am muncit şi de când sunt în penitenciar şi am muncit alături de oameni şi în libertate.Vreau să vă spun că simt cum se feresc de mine şi de alţii care sunt ca mine. Femeia de serviciu de la locul unde lucram, paznicul, toţi cei în libertate stăteau departe de noi", a spus un alt deţinut.
La rândul lor, angajatorii spun că, "în principiu", nu îi deranjează trecutul deţinuţilor.
"Trebuie să luăm legătura şi cu partenerii noştri de afaceri, să vedem dacă ei sunt de acord cu astfel de angajări. Personal, cred că se pot reintegra aceşti oameni. Eu ştiu cel puţin două exemple de oameni care au fost în închisoare, au plătit pentru ce au făcut, iar apoi s-au întors în societate", a declarat reprezentatul unei firme de confecţii.
La târg a venit şi un fost deţinut, eliberat de câteva luni din închisoare, care a spus că vrea să muncească, dar că nimeni nu vrea să îl angajeze.
Întrebat din ce trăieşte, tânărul a spus că îl întreţin părinţii.
În final, trei dintre angajatori şi-au exprimat intenţia de a încheia protocoale cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor în vederea angajării unor deţinuţi. "Cele trei firme îşi desfăşoară activitatea în domeniile panificaţie, ţesătorie şi cusătorie", a declarat Mihaela Petrescu.
"S-au deschis portiţele în vederea încheierii unor contracte. Trei angajatori şi-au arătat disponibilitatea de a angaja deţinuţi, însă în unele cazuri aceştia trebuie să urmeze cursuri de calificare", a spus reprezentantul CRED.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe