Târg de joburi pentru deţinuţi. Câte firme au venit cu oferte de angajare

Aproximativ 70 de deţinuţi de la Penitenciarul Ploieşti, femei încarcerate la Târgşor sau tineri care ispăşesc pedepse în Centrul de reeducare de la Găeşti au participat vineri, la Ploieşti, la un târg de joburi, mulţi dintre ei spunând că lipsa unui loc de muncă determină recidiva.

Urmărește
490 afișări
Imaginea articolului Târg de joburi pentru deţinuţi. Câte firme au venit cu oferte de angajare

Târg de joburi pentru deţinuţi: Câte firme au venit cu oferte de angajare (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

Târgul de joburi pentru persoanele private de libertate a fost organizat de Agenţia Judeţeană de ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Prahova, în parteneriat cu Penitenciarul Ploieşti, în cadrul unui proiect al Centrului Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Umană (CRED), finanţat din fonduri europene.

Pentru deţinuţi, evenimentul la care au participat vineri a fost un scurt moment de libertate - au putut să se plimbe liberi pe holul Casei de Cultură a Sindicatelor Ploieşti, unde s-a desfăşurat târgul de locuri de muncă, fiind supravegheaţi însă de agenţii de pază ai penitenciarului.

La târgul de joburi pentru deţinuţi au prezentat oferte de muncă zece firme şi asociaţii.

Potrivit Mihaelei Petrescu, coordonator regional CRED, centrul a lansat angajatorilor, prin intermediul presei, invitaţii de a participa la acest târg, însă niciun angajator nu s-a arătat interesat să participe la eveniment.

Ulterior, reprezentanţii CRED au luat legătura cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, iar prin intermediul acestei instituţii au fost prezente la târg zece firme sau asociaţii care activează în construcţii, panificaţie, prelucrare mobilă şi confecţii.

Deţinuţii car au participat la târg şi care mai au de ispăşit între două şi opt luni de pedeapsă au stat de vorbă cu posibilii angajatori şi au aflat ce se cere de la ei.

Aflaţi la final de pedeapsă, cei mai mulţi dintre ei au spus că lipsa unui loc de muncă este un factor decisiv care contribuie la recidivă.

"Păi, dacă nu ai ce să munceşti din ce să trăieşti? Furi sau faci alte infracţiuni", a spus unul dintre deţinuţi.

Alt deţinut de la Penitenciarul Ploieşti, condamnat în urmă cu peste 11 ani pentru omor, umează să fie pus în libertate şi vrea să muncească, dar spune că cei aflaţi în situaţia lui se lovesc de prejudecăţile oamenilor.

"Am muncit şi de când sunt în penitenciar şi am muncit alături de oameni şi în libertate.Vreau să vă spun că simt cum se feresc de mine şi de alţii care sunt ca mine. Femeia de serviciu de la locul unde lucram, paznicul, toţi cei în libertate stăteau departe de noi", a spus un alt deţinut.

La rândul lor, angajatorii spun că, "în principiu", nu îi deranjează trecutul deţinuţilor.

"Trebuie să luăm legătura şi cu partenerii noştri de afaceri, să vedem dacă ei sunt de acord cu astfel de angajări. Personal, cred că se pot reintegra aceşti oameni. Eu ştiu cel puţin două exemple de oameni care au fost în închisoare, au plătit pentru ce au făcut, iar apoi s-au întors în societate", a declarat reprezentatul unei firme de confecţii.

La târg a venit şi un fost deţinut, eliberat de câteva luni din închisoare, care a spus că vrea să muncească, dar că nimeni nu vrea să îl angajeze.

Întrebat din ce trăieşte, tânărul a spus că îl întreţin părinţii.

În final, trei dintre angajatori şi-au exprimat intenţia de a încheia protocoale cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor în vederea angajării unor deţinuţi. "Cele trei firme îşi desfăşoară activitatea în domeniile panificaţie, ţesătorie şi cusătorie", a declarat Mihaela Petrescu.

"S-au deschis portiţele în vederea încheierii unor contracte. Trei angajatori şi-au arătat disponibilitatea de a angaja deţinuţi, însă în unele cazuri aceştia trebuie să urmeze cursuri de calificare", a spus reprezentantul CRED.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici