- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, TIMIŞOARA, (20.10.2014, 13:33)
- Dana Pasca , Ela Giurgea , Liliana Iedu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Târgu Mureş: Trei studenţi africani de la Medicină, evaluaţi pentru prevenirea Ebola
Trei studenţi ai Universităţii de Medicină din Târgu Mureş care provin din ţări africane au fost evaluaţi pentru prevenirea Ebola, rectorul universităţii spunând că "nu sunt motive de îngrijorare", în timp ce la Timişoara sunt 13 astfel de studenţi, care au venit însă în ţară de mai mult timp.
Urmărește
374 afișări
Târgu Mureş: Trei studenţi africani de la Medicină, evaluaţi pentru prevenirea Ebola (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că, după primirea unei atenţionări de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, la UMF "s-au luat toate măsurile necesare", fiind identificaţi studenţii din ţările Africii de Vest, care au fost evaluaţi pentru prevenirea Ebola.
Azamfirei a precizat că la UMF Târgu Mureş învaţă cinci studenţi care provin din Africa, iar trei dintre aceştia sunt din ţările cu risc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
"Avem trei studenţi din ţări de pe continentul african, ţări cu risc crescut în acest sens. Au venit la universitate acum, la începutul anului universitar. Am luat toate măsurile necesare. Au fost evaluaţi săptămâna trecută la Clinica de Boli Infecţioase. Li s-a luat sânge. Nu avem motive de îngrijorare", a spus Azamfirei.
El a precizat că este vorba numai de studenţi, nu şi de rezidenţi, dar a refuzat să precizeze din ce ţări provin aceştia, arătând că reprezentanţii Guvernului au cerut discreţie în acest sens.
Potrivit rectorului UMF Târgu Mureş, studenţii respectivi au fost instruiţi să se prezinte pentru reevaluare, dacă vor avea manifestări clinice de boală infecţioasă.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Mureş, Cosmin Blaga, a precizat, la rândul său, că studenţii respectivi au fost evaluaţi epidemiologic, stabilindu-se că nu au simptome de Ebola, mai ales că aceştia au venit în România de la sfârşitul lunii august.
"Perioada de incubaţie a trecut. Nu prezintă niciun simptom şi nici nu au intrat în contact cu vreo persoană suspectă de Ebola. Nu sunt internaţi. Noi monitorizăm permanent cazurile care ni se trimit, deci dacă centrul universitar îi trimite la noi", a declarat Blaga.
De asemenea, 13 studenţi care provin din ţări africane cu risc de Ebola învaţă la Timişoara, însă aceştia nu sunt monitorizaţi întrucât au venit de mai mult timp în ţară.
Potrivit reprezentanţilor universităţilor din Timişoara, în municipiu învaţă peste o mie de studenţi străini, dintre care aproximativ 300 sunt veniţi din Africa, din ţări precum Maroc şi Tunisia, iar majoritatea învaţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Victor Babeş".
Dintre aceştia, potrivit reprezentanţilor UMF, 13 provin din ţări în care există risc de Ebola, însă nu sunt monitorizaţi de autorităţi.
"Perioada de incubare a acestei boli este de 21 de zile, astfel că nu este cazul să îi monitorizăm deoarece ei sunt veniţi de mai multă vreme în Timişoara. Dacă este cazul, noi suntem pregătiţi să izolăm, până la transferul la Bucureşti, persoane suspectate că ar avea această boală", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara, Virgil Musta.
Protocolul de screening se aplică persoanelor care se întorc din zone afectate de Ebola, din următoarele state africane: Congo, Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria, Guineea Bissau, Senegal, Mali, Coasta de Fildeş, Benin, Niger, Ciad şi Camerun.
Febra hemoragică Ebola a provocat moartea a 4.555 de persoane din 9.216 cazuri înregistrate în şapte ţări (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi Statele Unite), potrivit bilanţului publicat vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Măsuri de precauţie pentru eventuale cazuri de Ebola. Cum arată salonul pregătit pentru tratarea posibililor pacienţi - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe