Video Tăriceanu: Ministrul Justiţiei trebuie să decidă dacă se va relua procedura de numire a şefului DNA/ Ce spune şeful ALDE despre propunerile de miniştri refuzate de Iohannis

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va trebui să decidă dacă procedura de numire a procurorului-şef al DNA va fi reluată, după refuzul şefului statului Klaus Iohannis de a o numi în funcţie pe Adina Florea.

Urmărește
789 afișări

„Nu am vorbit cu ministrul Justiţiei pe acest subiect. El este cel chemat să gestioneze procedura de selecţie-interviu. Data trecută am văzut patru sau cinci candidaţi. Interviurile apoi s-au soldat cu note puse. Am şi văzut parcă pe unii dintre candidaţi pe la televizor povestind ce vor să facă în calitate de şefi. Nu ştiu, mai transparent decât atât? Nu ştiu care e recomandarea din MCV referitoare la transparentizare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, întrebat dacă a vorbit cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre posibila reluare a procedurii de numire a procurorului-şef al DNA.

Acesta a afirmat, referitor la comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale în care este arătată motivarea refuzului de numire în funcţia de procur-şef al DNA a Adinei Florea, că cine a scris comunicatul „nu a fost foarte inspirat”, acesta cuprinzând şi greşeli de exprimare.

„A motivat preşedintele cumva? (...) Atunci, ce să comentez! Am vazut o exprimare într-un comunicat de la Cotroceni. Mi-aduc aminte - 'că nu îndeplineşte condiţiile de legalitate prevăzute de lege'. Nu este formularea mea, este formularea din comunicat. Era bine dacă se punea punct. 'Nu îndeplineşte condiţiile de legalitate'. Evident, alea nu pot fi prevăzute decât de lege Cine a scris comunicatul nu a fost foarte inspirat, dar în fine, probabil că explică care sunt condiţiile care nu au fost îndeplinite. Nu ştiu, o să vedem”, a conchis Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerile ministrului Justiţiei pentru DNA, Parchetul General şi DIICOT, printre acestea numărându-se şi cea a Adinei Florea, nominalizată de Tudorel Toader în funcţia de procuror-şef DNA.

În luna octombrie, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a transmis preşedintelui Klaus Iohannis următoarele propuneri de numire a unor procurori în funcţii de conducere:

- Adina Florea, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie;
- Florena-Esther Sterschi, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- Elena Giorgiana Hosu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism;
- Iuliana Nedelcu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tăriceanu: Dacă Iohannis nu respectă prerogativele constituţionale se poate face o sesizare la CCR

Preşedintele Senatului a declarat că în cazul în care Klaus Iohannis nu îşi respectă prerogativele constituţionale, referindu-se la refuzul şefului statului de a îi numi pe Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer, atunci se poate discuta "în mod cert"de o sesizare la CCR.

"Dacă domnul Iohannis îşi respectă prerogativele constituţionale treaba e în regulă. Dacă nu îşi respectă prerogativele în ceea ce priveşte nominalizările făcute de prim-ministru şi decretele de numire, atunci se poate face în mod cert o sesizare la CCR. Eu nu vreau să anticipez că vom face o sesizare că nu ştiu dacă doamna Dăncilă a trimis propunerile, dacă s-a hotărât asupra unor propuneri. S-ar putea ca aceste chestiuni să se rezolve mai repede decât vă aşteptaţi. Adică în loc să avem o întreagă salata pe masă s-ar putea să nu avem nimic", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri la Parlament, întrebat fiind despre refuzul preşedintelui Iohannis de a îi numi pe cei doi miniştri.

Acesta a adăugat că Iohannis s-a folosit de o decizie a Curţii Constituţionale atunci când i-a refuzat pe cei doi social-democraţi.

"Dl Iohannis îşi exercită un drept cvasiconstituţional. El nu se regăseşte în Constituţie, acest drept de refuz. El a fost făcut cadou de CCR printr-o extensie la Constituţie. Se foloseşte de această decizie a Curţii. Nu ştiu dacă e motivată, pentru că un refuz al domniei sale, în mod normal, aşa scria şi în decizia CCR, să fie motivat. Nu sunt la curent dacă a apărut o motivare. Nu am apucat să mă uit pe subiectele acestea de politică internă", a conchis Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu va semna decretele de numire în funcţia de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguţa Vasilescu şi pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale.

Cu toate că CEx al PSD a decis, luni, remanierea lui Paul Stănescu de la Ministerul Dezvoltării, şeful statului nu a semnat decretul de revocare a acestuia din funcţie, şi nici decretul de revocare a ministrului Transporturilor, Lucian Şova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici