- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.12.2018, 11:42)
- Maria Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu vrea ca instructorii şi inspectorii de zbor să beneficieze de pensie de serviciu
Călin Popescu Tăriceanu a depus la Senat un proiect care prevede ca piloţii instructori de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă şi inspectorii Autorităţii Aeronautice Civile Române să beneficieze de pensie de serviciu, dacă au vârsta de minim 50 de ani şi o vechime în muncă de cel puţin 20 de ani.
Urmărește
490 afișări
Tăriceanu vrea ca instructorii şi inspectorii de zbor să beneficieze de pensie de serviciu
Proiectul depus de preşedintele Senatului prevede modificarea şi completarea Legii nr.223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant din aviaţia civilă din România.
"Piloţi, piloţi instructori de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, însoţitorii de bord/membri ai echipajului de cabină, paraşutişti, personalul de inspecţie în zbor şi inspectorii Autorităţii Aeronautice Civile Române care au vârsta minim 50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant neprofesionist", prevede iniţiativa liderului ALDE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
În forma în vigoare, legea nu includea piloţii instructori de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă sau personalul de inspecţie în zbor şi inspectorii Autorităţii Aeronautice Civile Române.
"Art 42¹ (1) Personalul aeronautic civil navigant profesionist beneficiază de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii de pensionare: a) piloţi, însoţitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină, paraşutişti şi personalul de inspecţie în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist", stipulează actul normativ în vigoare.
De asemenea, în Legea 223/2007, modificată prin Legea 83/2015, care este în vigoare, la art. 42², prevede că: "Personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 42¹ alin. (1) are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare".
Conform legii în vigoare, "venitul total brut realizat într-o lună, care stă la baza calculului pensiei de serviciu de către casele teritoriale de pensii, reprezintă suma veniturilor prevăzute la art. 42 lit. a), b), c) şi e) şi va fi menţionat în documentul emis de către angajator, pe răspunderea acestuia".
Iniţiativa lui Tăriceanu are scopul de a elimina inechităţile existente în acordarea drepturilor salariale stabilite de lege după pensionare pentru personalul aeronautic civil din aviaţia civilă.
"Modificările şi completările pe care această iniţiativă le avansează la Legea 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant din aviaţia civilă din România au ca scop îndreptarea, clarificarea şi reglementarea într-un mod onest şi unitar a prevederilor privind drepturile salariale ale piloţilor, piloţilor instructori, însoţitori de bord/membri ai echipajului de cabină, paraşutiştilor, personalului de inspecţie în zbor, inspectorilor Autorităţii Aeronautice Civile, dar şi a piloţilor instuctori, piloţi instructori-inspectori de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, categorii exceptate de la aceste prevederi", precizează şeful Senatului, în expunerea de motive a proiectului de lege.
Iniţiativa legislativă a lui Călin Popescu Tăriceanu este depusă la Senat, prima cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Accident rutier grav în Harghita: Un mort şi trei răniţi după ce maşina în care se aflau a căzut într-o râpă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe