Tatăl copilului mort la SJU Sibiu: Se doreşte să se ascundă iresponsabilitatea medicului curant

Tatăl copilului mort la Spitalul Judeţean Sibiu în urma unei operaţii de polipi afirmă, după prezentarea primelor rezultate ale anchetei interne făcute în unitate, că "se doreşte să se ascundă iresponsabilitatea medicului curant" şi acuză că băieţelul nu a fost supravegheat după operaţie.

Urmărește
146 afișări

Tatăl copilului mort la Spitalul Judeţean Sibiu în urma unei operaţii de polipi, Ovidiu Nicolae Bogdan, a comentat, vineri, într-o conferinţă de presă, rezultatele anchetei interne făcute în unitate în urma sesizării sale, afirmând că se aştepta ca reprezentanţii spitalului să vină cu astfel de concluzii "relevante, în mod ironic spus".

"Cert este faptul că se doreşte să se ascundă, în mod evident, iresponsabilitatea factorilor de decizie şi a medicului curant, a personalului", a declarat el.

Întrebat ce părere are despre declaraţia membrilor Consiliului de Etică al spitalului potrivit căreia "evoluţia cazului nu s-a datorat unei erori chirurgicale", bărbatul a răspuns: "Asta este încă o dovadă de iresponsabilitate, pe româneşte spus, doar să studieze faptele aparent şi încercând să acopere într-un fel sau altul un coleg, atât cât este posibil".

"Nu mi se pare a se judeca normal, având în vedere gravitatea faptei", a spus el.

Ovidiu Nicolae Bogdan a afirmat că "post-operator trebuia supravegheat copilul în permanenţă", adăugând că nicio asistentă nu a verificat starea copilului în minutele scurse de la aducerea sa în salon până în momentul în care mama a constatat că are buzele vinete.

"I l-a adus plin de sânge (asistenta - n.r.) şi i l-a dat să-l liniştească, după care a plecat şi nu a mai revenit şi a rămas copilaşul nesupravegheat. Dacă exista cadru medical abilitat pentru supraveghere post-operatorie, s-ar fi putut interveni mai repede şi util în cazul unui stop respirator. Lăsându-l în voia întâmplării, s-a ajuns la situaţia asta dramatică şi nefericită pentru noi, familia, în primul rând", a declarat bărbatul.

El a susţinut că şi medicul curant ar fi trebuit să se intereseze mult mai îndeaproape de starea copilului după operaţie, mai ales în condiţiile în care ştia că este un copil cu probleme respiratorii accentuate în timpul somnului.

"Nu este normal ca după operaţie să-l supraveghezi, să vezi dacă operaţia pe care ai efectuat-o este în regulă? E o întrebare absolut simplă. Nu cred că avem nevoie de foarte multă cultură medicală pentru a ne da seama de gravitatea situaţiei", a afirmat tatăl copilului.

El a adăugat că se aştepta ca rezultatul anchetei din spital să nu aducă vreo clarificare, deşi a sperat că, "în al doisprezecelea ceas", reprezentanţii unităţii medicale "vor recunoaşte că un întreg şir de factori, care implică direct mai multe persoane, a dus la această dramă".

Ovidiu Nicolae Bogdan a menţionat că după ce va avea rezultalele raportului medico-legal va depune şi o plângere scrisă la Parchet, cerând o anchetă completă în acest caz.

Bărbatul a afirmat că mai are "aşi în mânecă" pentru a demonstra vina directă a spitalului şi a personalului în moartea copilului său.

Un bărbat din Sibiu, Ovidiu Nicolae Bogdan, a organizat, în urmă cu o săptămână, o conferinţă de presă în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu, pentru a anunţa că fiul său de trei ani şi jumătate, Alexandru Ioan Bogdan, a murit în urma unei operaţii de extirpare a polipilor realizată în unitatea medicală, bărbatul spunând că este vorba despre un caz de malpraxis.

El spunea că în 5 iunie şi-a dus copilul la spital pentru operaţie şi l-a lăsat împreună cu soţia sa, iar după intervenţia chirurgicală copilul a fost dus în salon la mamă, care a sesizat, la scurt timp, că acesta avea ume de sânge pe faţă, iar buzele i se învineţiseră. Doctorul Gabriel Rusu l-a resuscitat manual pe copil, micuţul fiind mutat în secţia de terapie intensivă, unde a avut respiraţie neregulată timp de două zile, după care nu a mai respirat singur deloc, fiind ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor. Ulterior, copilul a făcut un stop cardiac la secţia de terapie intensivă, iar vinerea trecută a murit.

Bărbatul afirma că a depus reclamaţie la conducerea spitalului, la Colegiul Medicilor şi a sezizat Parchetul pentru "malpraxis şi lipsa deontologiei profesionale".

Întrebat de ce a adus copilul la Spitalul Judeţean Sibiu pentru operaţie, deşi există un Spital de Pediatrie în oraş, bărbatul spunea că el, personal, a fost operat de două ori de medicul la care şi-a adus copilul şi, având mare încredere în acesta, a vrut să-l opereze şi pe cel mic.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Radu Chicea, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că Secţia ORL a unităţii nu are compartiment de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), deoarece operaţiile majore sunt făcute în blocul operator al spitalului, dotat cu tot ce trebuie. "Secţia ORL aşa a fost prevăzută, fără compartiment de ATI. Există doar un salon post-operator. Această organizare ţine de faptul că operaţiile mari sunt făcute de către medicii ORL în blocul operator al spitalului, unde există terapie intensivă", declara Radu Chicea.

Potrivit acestuia, operaţia de extirpare a polipilor pe care a suferit-o copilul este considerată o "intervenţie minoră", care nu ar fi trebuit să pună probleme deosebite, de aceea a fost făcută în secţia ORL, şi nu în blocul operator.

Radu Chicea afirma, totodată, că spitalul are în dotare aparatură de resuscitare, doar că în Secţia ORL aceasta nu este considerată necesară. El spunea că în cazul băieţelului care a murit în urma operaţiei nu a fost vorba despre lipsa dotării, ci despre faptul că s-a observat târziu că are nevoie de manevre de resuscitare.

Radu Chicea, care este şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Sibiu, anunţa că medicul Gabriel Rusu, care l-a operat pe copil, va fi cercetat pentru a stabili ce s-a întâmplat şi dacă a fost sau nu vorba despre o culpă medicală.

Procurorii Parchetului Tribunalului Sibiu anunţau, miercuri, că au deschis un dosar de urmărire penală în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici