Tatăl lui Ionuţ Anghel, audiat la Parchet după apariţia de date noi în anchetă. Valentin Anghel consideră că de vină pentru moartea copilului sunt câinii

Tatăl lui Ionuţ Anghel s-a prezentat, joi, la Parchetul instanţei supreme, el declarând că a venit să vadă ce date noi sunt în ancheta privind împrejurările în care a murit fiul lui, în 2 septembrie, în apropierea Parcului Tei din Capitală.

Urmărește
7969 afișări
Imaginea articolului Tatăl lui Ionuţ Anghel, audiat la Parchet după apariţia de date noi în anchetă. Valentin Anghel consideră că de vină pentru moartea copilului sunt câinii

Tatăl lui Ionuţ Anghel a venit la Parchetul instanţei supreme (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

UPDATE 12:00 - Tatăl lui Ionuţ spune că de vină pentru moartea acestuia sunt câinii

Tatăl lui Ionuţ Anghel a declarat, joi, la ieşirea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că de vină pentru moartea fiului său sunt câinii, precizând că nu are niciun semn de întrebare în acest sens. Valentin Anghel a spus că nu a văzut la Parchet imagini care ar fi fost surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie, înainte ca băieţelul să fie găsit mort.

Întrebat cum comentează speculaţiile referitoare la faptul că Ionuţ nu ar fi fost atacat de câini maidanezi, ci de câini de luptă, Valentin Anghel a spus că nu ştie nimic în acest sens.

Valentin Anghel a mai spus că nu am niciun semn de întrebare despre ce s-a întâmplat în 2 septembrie, precizând că pentru el totul este clar din acest punct de vedere.

Întrebat care este starea lui Andrei, fratele lui Ionuţ, şi dacă acesta ar putea fi audiat de procurori, Valentin Anghel a spus că starea lui este bună, dar nu vrea să mai aibă un alt factor de stres, astfel că depinde de el când va putea să vorbească şi cu anchetatorii. El a precizat că băieţelul a făcut o declaraţie în faţa psihologilor, spunând atunci tot ce a văzut şi ce s-a întâmplat în 2 septembrie.

Valentin Anghel a mai spus că merg în continuare împreună ca familie la psiholog.

Întrebat dacă Andrei a povestit familiei dacă au fost atraşi de ceva în zona de lângă parc, Valentin Anghel a spus că aceştia, ca orice copii, explorau zona, fiind o zonă necunoscută pentru ei.

Întrebat dacă un bărbat care l-ar fi adus pe Andrei la bunica lui a deschis o poartă de pe proprietatea privată pe care a fost găsit Ionuţ muşcat de câini, Valentin Anghel a spus că aceştia au ieşit pe o poartă, care era spre stradă, nu spre parc.

Întrebat ce a spus bărbatul atunci când l-a adus pe Andrei, Valentin Anghel a răspuns: "Întrebaţi-o pe bunica".

Tatăl lui Ionuţ a mai spus că, pe parcurs, va analiza dacă va cere daune, precizând că nu acesta este scopul.

Avocatul familiei Anghel a declarat că ancheta nu este finalizată, pentru că altfel ar fi fost şi persoane puse sub învinuire, cercetările fiind în faza premergătoare începerii urmăririi penale.

Acesta a spus că nu a văzut la Parchetul ICCJ imagini care ar fi fost surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie.

Avocatul a adăugat că cei doi copii au dispărut de lângă bunica lor aproximativ 30 de minute, timp în care aceasta s-a interesat de ei.

Întrebat dacă băiatul cel mare a fost adus la bunica lui de către un bărbat, din zona străzii Tuzla, şi dacă acesta a fost identificat, avocatul a spus că, din ce ştie el, această persoană nu a fost identificată şi audiată.

Tatăl lui Ionuţ Anghel s-a prezentat, joi, la Parchetul instanţei supreme, el declarând că a venit să vadă ce date noi sunt în ancheta privind împrejurările în care a murit fiul lui, în 2 septembrie, în apropierea Parcului Tei din Capitală.

Întrebat, la intrarea în Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dacă ştie că au apărut date noi în anchetă, Valentin Anghel a spus că a venit să vadă despre ce este vorba.

Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Dosarul penal a fost deschis în 3 septembrie de Parchetul Tribunalului Bucureşti, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanţei supreme, având în vedere complexitatea cauzei şi intensa mediatizare a acesteia.

Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel şi verifică dacă au fost respectate dispoziţiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie anunţa că dosarul privind uciderea de către câini maidanezi a lui Ionuţ Anghel este în faza actelor premergătoare.

Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, a fost audiat în 4 septembrie, el declarând atunci că nu se simte în niciun fel răspunzător pentru incidentul în urma căruia copilul de patru ani a murit sfâşiat de câini.

Băncescu preciza că a fost chemat de anchetatori pentru a da declaraţii în calitate de martor şi a adus mai multe documente, întrucât unul dintre câinii care au atacat copilul a fost al ASPA, fiind adoptat în decembrie 2008 de Asociaţia Caleidoscop. Acesta afirma că, din informaţiile sale, Asociaţia Caleidoscop a adoptat nouă câini de la ASPA.

Ulterior, Băncescu a venit de mai multe ori la Parchet, pentru a aduce documentele cerute de anchetatori şi pentru a răspunde întrebărilor acestora.

În 6 septembrie, procurorii le-au audiat pe Carmen Secăreanu, preşedinta Asociaţiei Caleidoscop, şi pe Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociaţiei Caleidoscop, care în 2008 a semnat, în numele ONG-ului, pentru adoptarea unuia dintre câinii care l-au omorât pe Ionuţ Anghel.

Avocata preşedintelui Asociaţiei Caleidoscop declara, la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, că aceasta este incriminată în dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel, dar nu a fost pusă încă sub acuzare.

Avocatul Valentin Răchiţeanu, cel care o apără pe Lavinia Nica, spunea că aceasta are în prezent calitatea de martor, că procedurile sunt în curs şi că procurorii efectuează "expertize criminalistice".

În 9 septembrie au fost audiaţi Constantin Ciorăscu, administratorul firmei pe terenul căreia Ionuţ Anghel a fost omorât de câini, şi reprezentantul unui ONG.

În 13 septembrie a dat declaraţii la Parchetul ICCJ bunica lui Ionuţ. La ieşirea din sediul Parchetului, Aurica Anghel a declarat că le-a spus procurorilor tot ce ştia şi tot ce a văzut, susţinând că ceea ce s-a întâmplat este o tragedie. Bunica lui Ionuţ a mai spus că a avut grijă de copii, dar când a sesizat că aceştia lipsesc, nu a ştiut unde să-i caute, zona în care se afla fiind cu multe alei.

Avocatul acesteia, Bogdan Bărbuceanu, a declarat că nu sunt motive juridice pentru punerea sub acuzare a bunicii lui Ionuţ, că aceasta va colabora cu anchetatorii pe parcursul anchetei pentru a se stabili adevărul şi că, cel mai probabil, asociaţiile de profil privind maidanezii vor fi cele trase la răspundere în acest dosar penal.

În 17 septembrie a fost audiată la Parchetul instanţei supreme preşedinta Asociaţiei "Cuţu, cuţu", Marcela Pîslă. Aceasta a declarat, la ieşirea din Parchetul ICCJ, că Asociaţia Caleidoscop este o fundaţie serioasă şi responsabilă.

Şase câini au fost ridicaţi în 2 septembrie de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei. Unul dintre aceştia, care avea urme de sânge pe bot, fusese sterilizat de ASPA şi adoptat de Fundaţia Caleidoscop în 2008, declara Răzvan Băncescu.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici