Tatăl lui Vâlcov, la instanţa supremă: Cele trei lingouri de aur le-am cumpărat eu pentru nepoţi

Marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a avut loc un nou termen în dosarul în care Darius Vâlcov este judecat pentru trafic de influenţă, spălare de bani, în această cauză fiind audiaţi tatăl fostului ministru de Finanţe şi fosta sa soţie, Lavinia Şandru.

Urmărește
2435 afișări
Imaginea articolului Tatăl lui Vâlcov, la instanţa supremă: Cele trei lingouri de aur le-am cumpărat eu pentru nepoţi

Darius Vâlcov l-a chemat ca martor în apărare pe tatăl său, Dumitru Vâlcov, care a declarat în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că o parte din banii găsiţi de anchetatori în seif sunt ai lui şi că el a cumpărat cele trei lingouri de aur găsite la percheziţii, pentru suma de 156.000 de euro.

"Darius avea un prieten, deputatul Bărbulescu, care avea un seif într-unul din apartamentele sale. Prin 2009, am fost cu soţia în Elveţia, la fata mea care este medic, însă acolo soţia a fost diagnosticată cu o boala gravă şi eu am stat să o îngrijesc. A venit şi fiul meu acolo şi i-am spus că am undeva 20.000 lei şi 80.000 dolari şi l-am rugat să îi pună într-un loc sigur. Prin 2011, am fost din nou în Elveţia şi am fost diagnosticat cu cancer la plămâni. Am fost operat în Elveţia şi, de Crăciun 2011, am simţit că mi se apropie sfârşitul şi le-am spus celor din familie că vreau să le fac nepoţilor un cadou. Aveam nişte bani şi i-am zis lui Darius dacă poate să facă rost de nişte lingouri de aur pentru ca nepoţii să aibă o amintire de la mine. La discuţii a participat şi un nepot de-al meu care a zis că poate să facă el rost de lingouri. M-au costat 156.000 euro. Mi le-a adus şi i-am spus fiului meu să le pună în acelaşi seif", a declarat Dumitru Vâlcov, în faţa instanţei.

La termenul de marţi al procesului, magistraţii au audiat-o şi pe Lavinia Şandru, fosta soţie a lui Darius Vâlcov. Aceasta a precizat că nunta cu Darius Vâlcov a fost organizată în trei locaţii diferite, respectiv Slatina, Neptun şi Târgu Mureş, că a avut sute de invitaţi şi a obţinut sume mari de bani de pe urma acestor evenimente.

"La Slatina, ştiu ca au fost peste 400 de invitaţi, 200 la Târgu Mureş şi 250 la Neptun. Şi în jur de 300 la botezul din Bucureşti. Am primit sprijin financiar din partea părinţilor lui Darius, care au plătit nunta de la Slatina. La Târgu Mureş au plătit părinţii mei, iar la Neptun, a fost un cadou din partea naşului nostru. Cheltuielile de la botez le-am susţinut noi. (...) Au fost sume mari. Media a fost de 200.000 euro. Cea mai mare sumă obţinută a fost la Neptun, cam 300.000 de euro. La botez, am obţinut 200.000 de euro", a spus Lavinia Şandru, în faţa judecătorilor instanţei supreme.

Fosta soţie a lui Darius Vâlcov a mai spus că o "mică parte din banii obţinuţi de la nuntă apare în declaraţia ei de avere şi că la aceste evenimente a primit cadou inclusiv tablouri, însă nu de ordinul sutelor.

Magistraţii au stabilit pe data de 9 ianuarie următorul termen, prilej cu care ar trebui să aibă loc dezbaterile finale.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, Theodor Berna, administratorul societăţii Tehnologica Radion la data faptelor, i-a cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, Theodor Berna i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor. Societatea Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt", fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, în valoare de 78.201.552,15 lei.

Anchetatorii susţin că Darius Vâlcov şi Theodor Berna ar fi convenit ca sumele de bani promise în schimbul intervenţiei fostului ministru să fie date doar în numerar, în lei şi la sediul firmei. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societăţii Tehnologica Radion, unde ar fi primit, de la administratorul acesteia, suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe de câte 400.000 de lei.

Darius Vâlcov mai este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei, banii fiind daţi lui Prina, în municipiul Slatina. Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.

Procurorii îl mai acuză pe Darius Vâlcov şi că, începând din 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei.

Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif.

În prezent, Darius Vâlcov este consilier guvernamental şi angajat la grupul PSD din Camera Deputaţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici