- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.10.2014, 15:15)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Teodor Meleşcanu: Nu am iniţiat HG 223 din 2013
Fostul director al SIE Teodor Meleşcanu a declarat, marţi, că HG 223 din aprilie 2013 nu a fost iniţiată de el, întrucât, potrivit legii, serviciile de informaţii şi şefii lor nu au drept de iniţiativă legislativă.
Urmărește
584 afișări
Teodor Meleşcanu (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)
Teodor Meleşcanu a precizat, marţi, într-o conferinţă de presă, că nu a iniţiat HG 223 din 2013, aşa cum a declarat, luni seară, preşedintele Traian Băsescu. El a precizat însă că a considerat "oportună" modificarea legii, întrucât ar fi existat posibilitatea ca informaţiile să fie utile în campania electorală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
"Potrivit prevederilor constituţionale şi a tuturor legilor în vigoare, serviciile de informaţii şi şefii acestora nu au drept la iniţiată legislativă. Eu consider însă oportună HG, pentru că ar fi existat posibilitatea ca informaţiile la care face referire această HG să fie utilizate în campanie electorală, aşa cum aţi văzut aseară. Nici preşedintele, nici primul ministru, nici directorul SIE nu poate trimite oameni cu bună ştiinţă care să-şi rişte libertatea şi uneori chiar viaţa, aşteptându-i ca la întoarcerea în ţară să-i deconspire", a declarat Meleşcanu.
Fostul director al SIE a explicat că la momentul la care i s-au solicitat informaţiile privind identitatea ofiţerilor acoperiţi se afla "sub incidenţa unor norme legale în vigoare", dând ca exemplu legea referitoare la activitatea SIE şi a serviciilor de informaţii în general, 1/1998, unde la articolul 10 se precizează: "Sursele de informare, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nicio împrejurare".
Întrebat dacă lista a trecut prin CSAT, el a spus că aceasta nu a fost niciodată discutată în Consiliu. "Listele nu sunt legate doar de categoriile de informaţii secrete ale serviciilor, ele conţin liste ale tuturor ministerelor şi instituţiilor din România care îşi clasifică în mod legal categoriile de informaţii care constituie obiect de regim secret sau strict secret şi în consecinţă de la serviciile de informaţii, MAE până la ANSVSA (...) sunt trecute şi aduse la zi ca urmare a faptului că sunt, de fapt, anexe la o HG şi nu au trecut niciodată prin CSAT", a explicat Meleşcanu.
Întrebat cine a iniţiat legea, Meleşcanu a spus că nu a lucrat la ea, dar şi-o asumă.
La insistenţele jurnaliştilor, Meleşcanu a spus că nu are informaţia privind iniţiatorul legii. "Noi am reactualizat-o la SIE, dar probabil din iniţiativa noastră, gândesc, nu am datele", a spus el.
Întrebat de ce a fost nevoie de lege în 2013 şi nu în alt an, Meleşcanu a spus că HG a fost făcută în 2011, "dar datorită faptului că în 2012 am avut referendum, s-a considerat că nu e bine să se intre cu o temă care ar putea crea dezbateri, s-a adoptat abia în 2013".
Pe de altă parte, el a afirmat că anexa de la HG a fost făcută publică de el, întrucât "cel care poate schimba caracterul secret al unui document este emiţătorul".
Meleşcanu a explicat că a decis ca anexa să fie publică în urma unor procese. "Am avut procese în instanţă şi nu a putut fi opozabil principiul că nu au voie să-şi dezvăluie identitatea (ofiţerii) şi e un caz celebru – nu vreau să-l mai aduc eu în amintire, am fost în judecată cu un fost lucrător, Dragomir îl chema, din SIE - şi la tribunal ni s-a respins acţiunea întrucât anexa înainte era secretă şi în consecinţă nu era opozabilă. Până când nu se publică în MO nu sunt sunt opozabile unei alte părţi", a declarat Meleşcanu.
Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, luni, la Realitatea TV, în sprijinul afirmaţiei că Victor Ponta a fost ofiţer SIE, o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul.
El a spus că această Hotărâre nu a trecut prin CSAT, cum ar fi trebuit, menţionând că dacă ar fi trecut, el ar fi respins-o. Preşedintele a menţionat că nu crede că această Hotărâre a trecut prin Guvern, menţionând că Meleşcanu a iniţiat-o şi apoi a fost semnată de premierul Ponta.
Şeful statului a precizat că Meleşcanu este prieten cu socrul premierului, Ilie Sârbu. El a spus că iniţial nu a remarcat Hotărârea, ci doar după ce senatorul Valer Marian l-a interpelat pe Victor Ponta dacă în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE.
Băsescu a declarat că Meleşcanu a iniţiat o HG prin care a modificat o lege din timpul Guvernului Adrian Năstase, prin care a declasificat activităţile SIE, încălcând, totodată, Legea de funcţionare a Serviciului, pentru a-l acoperi pe premierul Victor Ponta.
El a explicat că HG a Guvernului Năstase aproba lista cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul de activitate al SIE, care avea o anexă secretă, care nu a fost publicată niciodată.
Această HG prevedea la secrete de stat personalul SIE, "nu şi agenţii", a spus Băsescu.
Prin HG 223 din aprilie 2013, s-a făcut o extindere, devenind secret de stat "personalul din domeniul activităţii informative chiar şi după încetarea în orice mod a raporturilor de muncă sau de serviciu", a precizat Băsescu, adăugând că anexa nu a mai rămas secretă. În acest mod a fost încălcată Legea Serviciului, care prevede că "activitatea SIE are caracter de secret de stat".
Întrebat cine a iniţiat HG, Traian Băsescu a răspuns că a fost vorba despre Teodor Meleşcanu şi că apoi a fost actul a fost semnat de Victor Ponta. "Eu nici nu cred că a fost o discuţie în Guvern (...) Dar această Hotărâre înainte să ajungă în Guvern trebuia să treacă prin CSAT, pentru că CSAT aprobă clasificarea documentelor serviciilor de informaţii (...) Dacă ar fi fost adusă n-ar fi trecut de mine niciodată, cu acea extindere, la punctul 4 în care şi cei care nu mai lucrează rămân ascunşi toată viaţa lor. Nu se poate aşa ceva", a afirmat el.
Băsescu a spus că prin această HG Teodor Meleşcanu şi Victor Ponta "au vulnerabilizat" SIE.
Întrebat dacă a avut o discuţie cu premierul Victor Ponta pe această temă, Băsescu a răspuns negativ.
El a mai spus că această HG arată "intervenţia politicului în treaba Serviciilor". "Această Hotărâre n-ar fi trecut niciodată, pentru că ea listează toate activităţile secrete ale SIE", a spus Băsescu, care consideră că ce au făcut Meleşcanu şi Ponta este "ilegal". "Dacă aş fi un specialist – şi specialiştii au făcut-o deja, de la toate Serviciile - după activităţile secret de stat pe care le are SIE i-aş face şi organigrama", a explicat Băsescu, adăugând că cei doi "au vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT".
Întrebat dacă Meleşcanu este complice la acest lucru, Băsescu a răspuns: "Total".
"Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic. Un om pe care l-am numit politic şi am avut încredere în domnul Meleşcanu. A ajuns să facă un astfel de joc, târâind în mod nedrept Serviciul într-o acţiune politică de dragul de a acoperi un politician, care la ora aia nici măcar nu mai era în Serviciul de Informaţii Externe. Eu nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât sunt supărat pe Meleşcanu, că a dat toate activităţile secret de stat, le-a pus în MO de dragul de a face acea extindere de la ofiţeri activi şi la rezervişti", a afirmat şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe