- Home
- Social
- DROBETA TURNU SEVERIN , (18.06.2014, 22:45)
- Andreea Unturica , Oana Mitu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Timişoara: Nouă persoane, reţinute în cazul reţelei specializate în fraude bancare în SUA
Nouă din cele 21 de persoane audiate la sediul DIICOT Timişoara în urma percheziţiilor făcute în patru judeţe pentru destructurarea unei reţele specializate în fraude bancare în SUA au fost reţinute, miercuri seară, de procurori, iar alţi patru suspecţi sunt cercetaţi sub control judiciar.
Urmărește
511 afișări
Percheziţii domiciliare în patru judeţe la membrii unei reţele specializate în fraude bancare în SUA (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Procurorul şef al DIICOT Timişosra, Mircea Andreş, a declarat, miercuri seară, corespondentului MEDIAFAX că, în urma audierilor, nouă persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, accesul ilegal la un sistem informatic, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice, transferul neautorizat de date informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
"Nouă persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore, în urma audierilor, în acest dosar privind fraudele bancare. Alte patru sunt cercetate sub control judiciar, iar alte opt au fost lăsate libere", a spus Mircea Andreş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu s-a plimbat în avioanele închiriate de Nordis
-
O ţară din UE interzice mamele surogat. Ce sancţiuni ar putea primi cei care nu se conformează
-
Kim Jong-Un îndeamnă armata Coreei de Nord să se pregătească de război
-
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis. Ciolacu, alături de fiul său, ar fi mers la Marele Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco
El a mai afirmat că şeful Cancelariei prefectului de Arad, Valer Zgârdea, audiat în acelaşi caz, "nu se află printre cei reţinuţi ori printre cei cercetaţi sub control judiciar".
"Urmează ca noi să stabilim cine a avut acces la IP-ul dânsului şi a accesat POS-uri din SUA", a mai spus Andreş.
Un număr de 21 de percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţă, în judeţele Mehedinţi, Timiş, Arad şi Hunedoara, la locuinţele membrilor grupării specializate în fraude bancare pe teritoriul SUA, prin clonarea de carduri bancare.
Din cele 21 de percheziţii, 14 au avut loc la Drobeta Turnu Severin şi în satul Dedoviţa din comuna Cerneţi, judeţul Mehedinţi, celelalte şapte fiind în judeţele Timiş, Arad şi Hunedoara.
Una din locuinţele percheziţionate în municipiul Arad a fost cea a şeful Cancelariei prefectului de Arad, Valer Zgârdea.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, din casa lui Zgârdea a fost ridicat pentru cercetări un calculator, după ce s-ar fi constatat că de la o adresă IP folosită de acesta ar fi fost accesate POS-uri din SUA, fiind extrase astfel informaţii despre carduri bancare.
Avocatul său, Silvestru Hosszu, declara corespondentului MEDIAFAX că Zgârdea nu ştie să folosească un computer şi are certitudinea că IP-ul său a fost folosit în mod ilegal.
Valer Zgârdea, în vârstă de 65 de ani, este şef de Cancelarie la Prefectura Arad din iunie 2012, de când a fost numit ca prefect al Aradului Cosmin Pribac.
Procurorii au emis 21 de mandate de aducere în acest caz.
Potrivit unui comunicat de miercuri al Poliţiei Române, procurorii DIICOT şi poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Timişoara au estimat un prejudiciu de 147.546 de dolari provocat de membrii grupării până în 11 februarie 2009.
"În urma solicitărilor făcute de autorităţile americane către cele 160 de bănci emitente ale cardurilor compromise, s-a stabilit că valoarea totală a prejudiciului este de 147.546,92 dolari, în urma raportărilor a 109 bănci, până la 11 februarie 2009", se arăta în comunicatul citat.
Conform sursei citate, începând cu luna noiembrie 2008, membrii grupării ar fi interceptat plăţi efectuate online cu ajutorul unor programe informatice special concepute pentru a captura datele cardului utilizat la plată şi a le transmite la o adresă de e-mail gestionată în comun de către aceştia.
Odată obţinut accesul de la distanţă la sistemele informatice, cei în cauză ar fi instalat un program informatic numit "keylogger", cu ajutorul căruia ar fi obţinut numele contului şi parola. Ulterior, toate aceste date erau vândute altor persoane din SUA, Rusia, Pakistan, Serbia şi alte ţări.
Membrii grupării ar fi compromis astfel aproximativ 6.600 de carduri bancare ale clienţilor care au efectuat plăţi la POS-urile anumitor companii.
Gruparea ar fi fost coordonată de un bărbat de 37 de ani, din Drobeta Turnu Severin, care în prezent este încarcerat într-un penitenciar din Germania, fiind condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciuni prin sisteme informatice, se mai arăta în comunicatul citat.
Citeşte şi:
Liderul reţelei specializate în fraude bancare în SUA este încarcerat în Germania pentru înşelăciuni
În urma plângerilor depuse de către companii americane, a fost deschis un caz şi de către FBI, care a transmis apoi autorităţilor române solicitări de cooperare.
Citește pe alephnews.ro: Ungaria critică aprobarea lui Joe Biden pentru ca Ucraina să lovească Rusia cu arme americane. Szijjártó: „E un ultim atac asupra noii realități”
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin a avertizat că va ataca NATO dacă Ucraina folosește rachete occidentale. Cum este afectată România de decizia administrației Biden
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Am aflat primii 4 concurenți de la Survivor România 2025! Acuzații grave la adresa Kanal D: „A tras sforile!” Detalii picante
CANCAN.RO
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul lui de lux
GANDUL.RO
Marian Vanghelie scapă de condamnarea de 11 ani. Magistrații au amânat procesul pentru 7 februarie 2025. Faptele se prescriu pe 17 decembrie 2024
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe