Timişoara: Piaţa Unirii, redeschisă traficului după 50 de ani. Istorici: Clădirile pot fi afectate

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat că traficul rutier în Piaţa Unirii va fi redeschis temporar, după aproape jumătate de secol, urmând să fie amenajate 150 de locuri de parcare, în timp ce istoricii avertizează că circulaţia autovehiculelor în zonă ar putea afecta clădirile istorice.

Urmărește
958 afișări
Imaginea articolului Timişoara: Piaţa Unirii, redeschisă traficului după 50 de ani. Istorici: Clădirile pot fi afectate

Timişoara: Piaţa Unirii, redeschisă traficului după 50 de ani. Istorici: Clădirile pot fi afectate (Imagine: Laszlo Raduly/ Mediafax Foto)

Primarul Nicolae Robu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că traficul rutier în Piaţa Unirii va fi redeschis şi vor fi amenajate 150 de locuri de parcare, pe perioada lucrărilor de reabilitare a centrului istoric.

"Vom asigura, începand de mâine (miercuri - n.r.), circa 150 de locuri de parcare în Piaţa Unirii, pe pavaj. De asemenea, încercăm să deschidem, tot de mâine, dar oricum vom deschide, o cale de legătură între strada Gheorghe Lazăr şi partea cealaltă a Pieţei Unirii, către Tribunal, prin Piaţa Unirii, pentru traficul uşor. Se traversează Piaţa Unirii prin faţa Palatului Baroc. Locurile de parcare vor fi undeva delimitate în zonă şi în partea dinspre Liceul N. Lenau", a spus primarul Nicolae Robu.

Întrebat dacă nu era mai bine să redeschidă temporar traficul pe strada pietonală Mărăşeşti, primarul a răspuns negativ, precizând că această şosea "este foarte folosită în această perioadă a anului".

"Pietonala nu o deschidem, aceasta este singura modificare. Nu deschidem strada Mărăşeşti, pentru că ea este foarte folosită în această perioadă a anului (sunt montate mai multe căsuţe pentru Târgul de Crăciun- n.r.), nu ar fi bine să o scoatem din circuitul de agrement", a mai spus Nicolae Robu.

Istoricul timişorean Ioan Haţegan a declarat corespondentului MEDIAFAX că Piaţa Unirii din Timişoara a devenit pietonală la mijlocul secolului ai XX-lea şi că redeschiderea traficului în această zonă ar putea afecta clădirile istorice.

"Piaţa Unirii este pietonală de la mijlocul secolului al XX-lea. Redeschiderea traficului ar putea afecta clădirile istorice de aici, dar şi obiectele din Palatul Baroc, care găzduieşte Muzeul de Artă. Acest muzeu aşa a fost gândit, pentru o zonă pietonală. În plus, ar putea fi un haos în Piaţa Unirii, cei care vor vrea sa iasă la promenadă sau să meargă la Muzeul de Artă vor fi nevoiţi să facă slalom printre maşini", a declarat Ioan Haţegan.

Reabilitarea centrului istoric din Timişoara a început la sfârşitul lunii octombrie şi este realizată de firma Romprest, care va executa lucrări de arhitectură, rutiere, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi telecomunicaţii.

La finalul lucrărilor, zece străzi vor deveni pietonale. În plus, vor fi reamenajate aproape în întregime Pieţele Sfântul Gheorghe, Libertăţii şi Ţarcului, excepţie făcând Piaţa Unirii, unde se vor face doar lucrări pentru înlocuirea reţelelor subterane şi a pavajului.

Totodată, proiectul prevede şi schimbarea mobilierului urban din zonă, iar subsolurile clădirilor istorice ar urma să fie transformate în spaţii comerciale.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 21 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adaugă TVA de 12.582.466,32 lei.

Din suma totală, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adică 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adică 17,65%, iar cea a Primăriei Timişoara este de 1.936.120,60 lei. TVA-ul eligibil este de 12.410.137,20 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici