Ministrul Toader anunţă o OUG pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale cu SRI şi interceptări ilegale

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri seară, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, "după terminarea concediilor".

Urmărește
4097 afișări
Imaginea articolului Ministrul Toader anunţă o OUG pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale cu SRI şi interceptări ilegale

Toader va propune o OUG pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale şi interceptări ilegale

"(Ordonanţa va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunţată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite şi trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curţii Constituţionale fac această definiţie, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI şi folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranţa naţională şi folosite în fapte de drept comun", a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat când va înainta această propunere de ordonanţă de urgenţă, ministrul Justiţiei a răspuns că într-un timp scurt.

"După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile", a completat Tudorel Toader.

Tudorel Toader a declarat că va propune adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive.

"Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul şi să vadă dacă X, care se crede condamnat pe nedrept a fost condamnat pe bază de interceptări sau pe bază de protocoale. Să facă o procedură de adminisibilitate şi nu e vorba de protocol, de interceptare nelegală, îi respinge şi rămâne hotărârea cum a fost, dacă e vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire şi să o pună pe circuit, în procedura de reformare. Şi cu un termen probabil. Şi atunci noi ce facem? Să căutăm o pârghie de reforrmare a unor hotărâri posibil netemeinice pronunţate, repet, pe interceptări, pe protocoale. Să-i dăm încredere românului, condamnat sau necondamnat, că justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia", a anunţat ministrul.

Tudorel Toader spune că astfel se va spori efectivitatea justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici