„Cu privire la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, îngrijorările, preocupările sunt încă premature, pentru că se află în controlul de constituţionalitate la CCR şi nu ştim încă ce soluţii vor fi celle finale, cele ce vor intra în vigoare, ce se vor aplica şi dacă ele vor fi de natură să afecteze independenţa, libertatea, statul de drept. Legile justiţiţiei – nici aici nu s-a terminat procesul legislativ”, a declarat Tudorel Toader, la Antena3, referitor la îngrijorările exprimate în cadrul dezbaterii din Parlamentul European cu privire la modificările legislative din România.
Ministrul Justiţiei a mai subliniat că marţi dimineaţă, la Minister, va sosi comisia din cadrul MCV, pentru a dezbate progresele pe care le-a făcut ţara noastră.
„Noi avem pregătit raportul le vom prezenta, le vom dezbate. MCV nu a fost chiar riguros instituit, pentru că iniţial erau trei recomandări, azi, după 11 ani, avem 12 recomandări, deşi plecasem de la trei. De ce? Cele trei erau ţinte mobile, când te apropiai de ele, nu erau îndeplinite, mai apărea şi altceva. Mâine (marţi, n.r.) vom prezenta comisiei acest MCV şi vedem care sunt etapele de progres. Vă pot spune că sunt progrese evidente”, a mai spus Tudorel Toader.
Ce mesaj îi transmite ministrul Justiţiei lui Timmermans
Ministrul Justiţiei a declarat că marţi se va deplasa la Strasbourg împreună cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia îi va cere să depăşească „faza îngrijorărilor” şi să discute punctual.
„Am ascultat şi eu cu interes dezbaterea din Parlamentul European. Eu aş porni de la una din afirmaţiile prim-vicepreşedintelui Timmermans, să dialogăm, să înţeleg problemele, să găsim soluţii de rezolvare. Aş ma adăuga, să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi să fim de bună credinţă”, a spus Tudorel Toader la Antena3.
Acesta a subliniat că, marţi, va merge la Strasbourg împreună cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia îi va cere recomandări punctuale.
„Eu m-am întâlnit cu domnia sa de multe ori. I-am cerut şi îi vor cere şi mâine (marţi, n.r.) să depăşim faza îngrijorărilor, preocupărilor, afectarea statului de drept. Să discutăm punctual: soluţia legislativă cutare nu este bună pentru că… poate fi îndreptată prin modificarea X. Adică să depăşim din enunţurile de principiu, dar care nu au o abordare secvenţială documentată. Vom participa la dezbaterile din Parlament”, a mai spus Tudorel Toader.