Toader, mesaj despre PROTOCOLUL SRI-Parchet: Trebuie văzut în ce măsură a permis ingerinţe în drepturi fundamentale

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a arătat, vineri, referitor la protocolul Minister Public-SRI, că trebuie văzut în ce măsură aplicarea acestuia a permis ingerinţe în drepturi şi libertăţi fundamentale şi dacă şi în ce măsură semnatarii actului au adăugat legii, substituindu-se legiuitorului.

Urmărește
443 afișări
Imaginea articolului Toader, mesaj despre PROTOCOLUL SRI-Parchet: Trebuie văzut în ce măsură a permis ingerinţe în drepturi fundamentale

Toader, mesaj despre PROTOCOLUL Parchetului cu SRI: Trebuie văzut în ce măsură a permis ingerinţe în drepturi fundamentale

"Despre protocoale şi posibile consecinţe! În data de 16 martie 2018, în mod public, anunţam că voi solicita Ministerului public desecretizarea protocolului încheiat cu SRI ! În data de 19 martie 2018, în mod oficial, am solicitat Ministerului public demararea procedurilor necesare pentru desecretizarea respectivului protocol. Pe data de 20 martie 2018, la Ministerul justiţiei, am primit protocolul dintre Ministerul public şi SRI. Astăzi, apreciem continuarea procesului de desecretizare şi a altor protocoale similare. Trebuie de văzut în ce măsură aplicarea protocolului a permis ingerinţe în drepturi şi libertăţi fundamentale. Trebuie de văzut dacă şi în ce măsură, prin încheierea protocolului, semnatarii acestuia au adăugat legii, substituindu-se legiuitorului !", a scris, vineri seară, pe Facebook, Tudorel Toader.

Plenul CSM a decis, în şedinţa de miercuri, transmiterea către CSAT a unei solicitări de comunicare a hotărârii din 2005 care a stat la baza protocoalelor. Consiliul a cerut protocolul încheiat în 2003 între SRI şi PNA, dar şi un punct de vedere de la MJ privind protocolul SRI-PÎCCJ.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, săptămâna trecută, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, în baza căruia Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani. Protocolul dintre Parchetul General şi SRI a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Niţu (prim-adjunct al Procurorului general) şi Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) şi aprobat de Laura Codruţa Kovesi (procuror general la acea dată) şi George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).

Printre obiectivele cooperării se află "constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2". Articolul 2 prevede ca părţile, respectiv SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cooperează, potrivit competentelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, "asistenţă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate detinute şi utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, colectarea, transportul şi distribuirea în tară a corespondenţei oficiale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici