- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (09.10.2011, 09:59)
- Daciana Ilie ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Toamnă sau iarnă? Vezi unde s-au depus deja primele straturi de zăpadă
Stratul de zăpadă în Masivul Bucegi atinge aproximativ jumătate de metru, după ce sâmbătă seară la munte a început să ningă, salvamontiştii avertizând că în partea superioară a văilor există risc de avalanşă.
Urmărește
2527 afișări
Toamnă sau iarnă? Vezi unde s-au depus deja primele straturi de zăpadă (Imagine: Thomas Dan/Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit şefului Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, la munte a nins toată noaptea, astfel că duminică dimineaţă stratul de zăpadă la altitudini mari măsoară aproximativ jumătate de metru, iar în unele locuri chiar mai mult.
Salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să nu urce pe munte, întrucât stratul de zăpadă este foarte instabil, iar pe partea superioară a văilor există risc de producere a unor avalanşe.
Duminică dimineaţă, în Masivul Bucegi continua să ningă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Ninsori în zonele înalte din Harghita
Potrivit meteorologilor, în pasul Bucin, unde a nins toată noaptea, stratul de zăpadă măsurând trei centimetri, se înregistra, duminică dimineaţă, minus un grad Celsius. Cel mai frig a fost însă pe Vârfurile Călimanilor, minus 5 grade Celsius, stratul de zăpadă atingând patru centimetri.
A nins şi în nordul judeţului Harghita, pe dealurile Sărmaşului. De asemenea, Vârful Mădăraş este acoperit cu zăpadă, iar peisajul din staţiunea Harghita Băi arată ca iarna. Locuitorii din această staţiune spun că a început să ningă în cursul nopţii, în jurul orei 3.00, iar până duminică dimineaţă s-a aşternut un stat de zăpadă de zece centimetri.
În majoritatea localităţilor din Harghita, meteorologii au consemnat minime pozitive, de un grad Celsius la Miercurea Ciuc, 2 grade la Joseni şi 3,5 grade la Topliţa.
În localităţile din zonele joase ale judeţului a plouat toată noaptea, înregistrându-se cantităţi de precipitaţii de până la 15 litri pe metrul pătrat la Miercurea Ciuc şi 20 de litri pe metrul pătrat la Tuşnad.
Meteorologul de serviciu de la staţia Miercurea Ciuc, Tanko Karoly, a declarat că în Harghita vremea se menţine rece, cu cer noros, fiind prognozate ploi pe arii extinse şi ninsori în zona motană, la peste 1.600 de metri alitudine.
Minima absolută a lunii octombrie în judeţul Harghita s-a înregistrat în anul 1988, la Miercurea Ciuc, unde au fost minus 13,5 grade Celsius, în vreme ce maxima absolută a lunii, de 30,6 grade Celsius, a fost măsurată în 1955, în aceeaşi localitate.
Strat de zăpadă de 21 de centimetri grosime, la Bâlea Lac
Potrivit reprezentanţilor Centrului Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, la Bâlea Lac a început să ningă sâmbătă la prânz, astfel că duminică dimineaţă stratul de zăpadă a ajuns la 21 de centimetri grosime.
Conform prognozei, la munte, la peste 1.600 de metri altitudine, va mai ninge, temperaturile vor fi extrem de scăzute, iar în zonele joase sunt aşteptate ploi consistente.
Potrivit şefului Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, în zona montană din judeţ nu sunt probleme deosebite, deoarece vremea urâtă din ultima perioadă nu a îndemnat prea mulţi turişti să urce la altitudini mari.
"Nu sunt probleme deosebite în zona montană. Ninge şi vremea este închisă. Oricum, la noi era de aşteptat, pentru că în anii anteriori aveam o ninsoare serioasă înainte de finalul lunii septembrie. Nu sunt prea mulţi turişti, deoarece vremea închisă nu i-a prea făcut să urce la munte", a declarat, duminică, Adrian David.
Potrivit acestuia, circulaţia rutieră pe Transfăgărăşan se desfăşoară fără probleme, maşinile putând urca până la Bâlea Lac.
În fiecare an, circulaţia pe Transfăgărăşan este deschisă, în mod oficial, până la 1 noiembrie. Anul trecut însă, din cauza ninsorilor abundente, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a închis drumul cu câteva zile înainte.
Pe de altă parte, în judeţul Bistriţa-Năsăud stratul de zăpadă măsoară cinci centimetri grosime în Munţii Călimani, în zona Vârfului Bistriciorul, situat la peste 1.500 de metri altitudine, unde în noaptea de sâmbătă spre duminică termometrul a arătat minus şapte grade Celsius.
Şeful Serviciului Public Salvamont (SPS) Bistriţa-Năsăud, Mircea Baciu, a declarat că pe Bistriciorul a început să ningă de sâmbătă seara, până duminică dimineaţa depunându-se un strat de zăpadă de cinci centimetri grosime.
A nins şi în Munţii Rodnei, la altitudini mai mari de 1.400 de metri.
"Peste tot a nins, şi în Munţii Rodnei, dar nu credem că va rezista acest strat de zăpadă. Nu avem informaţii să fie turişti în zonele de creastă", a declarat Mircea Baciu.
De asemenea, a fulguit în zona Piatra Fântânele, pe DN 17, însă nu s-a depus zăpada.
Strat de zăpadă de 30 de centimetri în judeţul Braşov
Potrivit Centrului Meteorologic Transilvania Sibiu, la staţia Fundata stratul de zăpadă măsoară 30 de centimetri, iar la cea din Predeal, 12 centimetri, fiind precipitaţii mixte de lapoviţă şi ninsoare.
"Temperaturile maxime, astăzi (duminică - n.r.) în zonele joase de munte din judeţul Braşov sunt de 5 - 7 grade Celsius, iar în zonele de munte sunt negative, minus 3, minus 4 grade Celsius. Vremea va fi rece şi acoperită întreaga zi până mâine dimineaţă (luni - n.r.) când se vor opri şi precipitaţiile. Mâine vor fi temperaturi maxime de 7-8 grade Celsius şi minime între minus 5 şi minus un grad Celsius", au spus reprezentanţii Centrului Meteorologic Transilvania Sibiu.
De asemenea, în Poiana Braşov a nins slab şi s-a aşternut un strat de zăpadă de circa cinci centimetri.
Potrivit Centrului Salvamont, traseele montane din judeţ nu au fost închise.
Pe drumurile din judeţ se circulă în condiţii de carosabil ud, acoperit cu polei, fără să fie însă drumuri blocate.
Circulaţia pe DN 1 A, parţial blocată după ce a nins. Mai multe TIR-uri nu au mai putut înainta
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Prahova, Daniel Radu, sensul de mers Ploieşti - Braşov al DN 1 A a fost blocat în localitatea prahoveană Cheia, la graniţa dintre judeţele Prahova şi Braşov, după ce în zonă a nins, iar pe carosabil s-a aşternut un strat de zăpadă de aproximativ cinci centimetri. Astfel, mai multe camioane neechipate de iarnă au rămas blocate pe carosabil, nemaiputând înainta.
DN 1 A face legătura între Ploieşti şi Braşov pe ruta Vălenii de Munte - Cheia - Săcele şi este traversat în special de autovehicule de mare tonaj, care nu au acces pe DN 1, în week-end şi în cursul săptămânii pe timp de zi, între orele 6.00 şi 22.00.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe