Tokes: Primăria Oradea m-a avertizat să dau jos steagul secuiesc de pe sediu. E jignitor şi scandalos

Eurodeputatul Laszlo Tokes spune că a fost avertizat de Primăria Oradea să "desfiinţeze" steagul secuiesc din balconul biroului său, în caz contrar urmând să fie amendat, avertismentul fiind considerat de către Tokes "jignitor şi scandalos" şi un "act de batjocură" la adresa simbolurilor maghiare.

Urmărește
166 afișări
Imaginea articolului Tokes: Primăria Oradea m-a avertizat să dau jos steagul secuiesc de pe sediu. E jignitor şi scandalos

Tokes: Primăria Oradea m-a avertizat să dau jos steagul secuiesc de pe sediu. E jignitor şi scandalos (Imagine: Adrian Abrudan/Mediafax Foto)

"Am aflat cu mâhnire că după două luni s-a trecut la sancţionarea arborării acelui steag (secuiesc - n.r.) la balconul biroului meu şi consider că este un act de batjocură din partea organelor respective (Poliţia Locală şi Primăria Oradea - n.r.) la adresa simbolurilor maghiare", a declarat Laszlo Tokes într-o conferinţă de presă desfăşurată, marţi, la Oradea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

TITLURILE ZILEI

Tokes a spus că a primit din partea Primăriei Oradea un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, emis în 20 august, în care "persoana fizică Tokes Laszlo" a fost făcută răspunzătoare de încălcarea Legii 185/2013, privind autorizarea şi amplasarea mijloacelor de publicitate, şi prin care este avertizat că dacă "steagul publicitar" montat pe balconul biroului său, fără autorizaţie şi fără plata taxei aferente, nu va fi "desfiinţat" în termen de şapte zile, primăria va sancţiona această contravenţie cu o amendă între 30.000 şi 50.000 de lei.

Tokes a comparat acest demers cu interdicţiile de afişare a simbolurilor maghiare în timpul regimului comunist şi a afirmat că steagul secuiesc nu poate fi considerat steag publicitar în sensul Legii 185/2013, deoarece este un "steag sfânt".

"Acest caz ne aminteşte de regimul Ceauşescu, când erau interzise simbolurile comunităţii maghiare, cum ar fi imnul sau steagul maghiarilor. În anul jubiliar 25 după Revoluţia din 1989 este o ruşine că regimul actual procedează aşa cum s-a aplicat şi în timpul lui Ceauşescu... Nu am cerut aviz primăriei (pentru arborarea steagului - n.r.), pentru că nu este un steag publicitar. Este un steag sfânt al comunităţii secuieşti", a spus eurodeputatul maghiar.

Tokes consideră drept "ridicolă şi scandaloasă" acţiunea autorităţilor locale, iar "calificarea unui simbol istoric, comunitar, naţional, ca fiind un mijloc de publicitate, reclamă comercială, o ofensă la adresa întregii naţiuni maghiare, la adresa celei mai numeroase minorităţi etnice din România, la adresa cetăţenilor de naţionalitate maghiară ai municipiului Oradea".

Eurodeputatul a precizat că, din aceste motive, nu va da curs avertismentului primăriei şi nu va demonta "steagul publicitar", urmând ca marţi să depună la Judecătoria Oradea o contestaţie împotriva procesului-verbal, pentru a obţine anularea actului.

Mai mult, el a adăugat că intenţionează să arboreze la biroul său şi un steag al "Ţinutului Partium", aflat deocamdată în pregătire.

"Nu avem de ce să înlăturăm acest steag. Într-o Europă în care suntem europarlamentari nici nu se pune problema să nu arborăm acest steag secuiesc. Ba chiar ne gândim să arborăm şi steagul Partium", a anunţat Tokes.

Alături de el, directorul de organizare pe regiunea Partium al PPMT, Csomortanyi Istvan, a precizat că "oameni de ştiinţă" lucrează la acest nou steag al "Ţinutului Partium".

"Încă nu este gata, este în pregătire. Urmează ca un for format din oameni de ştiinţă competenţi să decidă care este simbolul cel mai potrivit", a explicat Csomortanyi.

Laszlo Tokes a arborat steagul secuiesc pe balconul biroului său europarlamentar, aflat pe strada Jean Calvin din centrul municipiului Oradea, în 18 iunie, în cadrul unei acţiuni în care a elogiat şi activitatea scriitorului Wass Albert, considerat în România criminal de război.

"Ridicăm glasul nostru împotriva acelor excese ale organelor oficiale, respectiv împotriva acelor acte abuzive prin care se scot drapelurile secuieşti, se îndepărtează cărţile scriitorului renumit Wass Albert, şi încă nu se reabilitează acele personalităţi însemnate ale comunităţii maghiare care cu câteva decenii în urmă au fost condamnaţi pe nedrept ca şi criminali de război", spunea Laszlo Tokes la acea vreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici