Topul celor mai mari 100 de pensii contributive. Cea mai mare depăşeşte 63.000 de lei brut

Cea mai mare pensie pe bază de contributivitate obţinută în Ro­mânia a fost de peste 63.000 de lei brut în luna ianuarie 2022 şi a fost încasată de un pensionar înregistrat în sectorul 1 din Bucureşti, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice, obţinute în urma unei solicitări a ZF.

Urmărește
1520 afișări
Imaginea articolului Topul celor mai mari 100 de pensii contributive. Cea mai mare depăşeşte 63.000 de lei brut

Topul celor mai mari 100 de pensii contributive. Cea mai mare depăşeşte 63.000 de lei brut

Pensio­narii cu cele mai mari 100 de pensii contri­butive încasează, lunar, între 20.000 şi 60.000 de lei pe lună. Spre compa­ra­ţie, pensia medie a celor 5 milioane de pen­sio­nari din România a fost de 1.771 de lei în ianuarie 2022.

În baza de date a instituţiei noastre nu există prevăzută codificarea locului de muncă, a meseriei sau a funcţiei unei persoane care îşi deschide un drept de pensie. Din verificări efectuate prin sondaj, domeniile (în care au lucrat pensionarii cu cele mai mari 100 de pensii - n.red.) sunt: sistemul bancar, companii şi multinaţionale”, au transmis reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice. Conform legii pensiilor aflate în vigoare (Legea 263/2010), pensia se calculează în funcţie de 4 indicatori: numărul total de puncte de pensie realizate, stagiul complet de cotizare, indicele de corecţie şi valoarea punctului de pensie. La pensia de 60.000 de lei, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, are circa 30 de puncte de pensie pe cupon. Aceasta înseamnă că, pe parcursul vieţii active, a avut salariul de 20-30 de ori mai mare decât salariul mediu brut pe economie. Ca să obţină o pensie de 60.000 de lei pe lu­nă în prezent, un angajat ar fi trebuit să lu­creze, de exemplu, timp de 40 de ani din 1982 pâ­nă în prezent cu un salariu lunar de aproa­pe 72.000 de lei în 1989, 47.000 de lei în 2009 şi 128.000 de lei în 2019, adică să fi avut per­manent de 23 de ori salariul mai mare decât sala­riul mediu brut pe economie. Este aproa­pe imposibil de obţinut o astfel de pensie pe bază de contributivitate”, a explicat Lucia Stan, expert în calculul pensiilor în cadrul companiei Permanent Assistance.

O pensie mare înseamnă mulţi ani de cotizaţie la pensie (de cele mai multe ori peste nivelul stagiului complet de cotizare de 35 de ani) şi salarii foarte mari, spun reprezentanţii Casei de Pensii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
pensii,
clasament,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici