- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (01.04.2018, 08:18)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tradiţii de Paştele Catolic. Coşuri cu mâncare, aduse de credincioşi la biserică pentru a fi binecuvântate. 6.000 de persoane la ceremonia din Miercurea Ciuc | FOTO
Câteva sute de credincioşi au adus, duminică, la Biserica Româno-Catolică „Sf. Mihail” din Cluj-Napoca, coşuri cu mâncare, pentru a fi binecuvântate de preoţi în ziua de Paşti, conform unei tradiţii care datează din secolul al XV-lea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
1362 afișări
Tradiţii de Paştele Catolic. Coşuri cu mâncare, aduse la biserică de credincioşi pentru a fi binecuvântate
Administratorul parohial al Bisericii Romano-Catolice „Sf. Mihail”, Stelian Veres, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că, în ziua de Paşti, credincioşii aduc la biserică bucate care sunt binecuvântate la Liturghie după care acestea sunt duse la familii pentru a putea fi mâncate după perioada de post de 40 de zile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
„După 40 de zile de post, poporul creştin sărbătoreşte din nou şi credem că bucatele pregătite pentru cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului, trebuie binecuvântate de acel Dumnezeu care ni le-a dăruit. Binecuvântarea bucatelor este un obicei străvechi pe care l-am primit de la strămoşii noştri, datează din secolul al XV-lea şi l-am păstrat cu sfinţenie şi azi în toate bisericile romano-catolice. Aducem la biserică acele bucate care ne sunt dragi, le binecuvântăm la Liturghie şi apoi ne întoarcem cu ele la familii pentru a putea mânca toţi din bucatele sfinţite”, a spus Veres.
Potrivit acestuia, în urmă cu sute de ani ritualul era atât de sfânt încât tot ceea ce rămânea din coşul cu bucatele binecuvântate erau arse pentru că se ştia că sunt sfinţite şi nu era voie să fie aruncate.
În coşurile aduse la biserică şi acoperite cu ştergare albe, credincioşii au pus cozonaci, ouă roşii, pâine, produse din carne şi ciocolată şi vin.
Unul dintre credincioşi a spus că bucatele sfinţite în ziua de Paşti au un gust mai bun şi cu care oamenii s-au obişnuit.
6.000 de persoane la ceremonia de sfinţire a bucatelor, de Paştele Catolic, în Miercurea Ciuc
Circa 6.000 de persoane au luat parte, duminică dimineaţa, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, la prima slujbă de Paştele Catolic şi la tradiţionalul ritual al sfinţirii bucatelor, oficiat în aer liber, care marchează încheierea Postului Mare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Credincioşii veniţi din toate colţurile oraşului Miercurea Ciuc, dar şi din satele învecinate, au participat, de la ora 8.00, la ceremonia de sfinţire a bucatelor de Paşte, oficiată în Piaţa Libertăţii.
La finalul slujbei, după ceremonia de binecuvântare a episcopului auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamás József, preoţii au stropit cu apă sfinţită coşurile cu bucate ale enoriaşilor, care erau acoperite cu pânze albe sau şerveţele brodate cu motive populare.
Credincioşii au pus, în coşurile lor, câte puţin din alimentele tradiţionale de Paşte, precum ouă roşii, preparate din carne de miel, legume, cozonaci, pâine vin sau pălincă. Din mâncarea sfinţită, la micul dejun din duminica Paştelui, trebuie să guste fiecare membru al familiei.
Ceremonia de sfinţire a bucatelor din Piaţa Libertăţii a durat o oră, la ea au participat circa 6.000 de persoane, fiind oficiată de episcopul auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamás József, cinci preoţi, doi călugări paulini şi un frate paulin.
Ceremonialul sfinţirii bucatelor reprezintă sfârşitul postului Paştelui, care a durat 40 de zile.
De asemenea, sâmbătă seara, mii de oameni au luat parte la slujba de Înviere în bisericile din municipiul Miercurea Ciuc, enoriaşii aducând cu ei Lumina sfântă în casele lor.
În judeţul Harghita, majoritatea populaţiei este de rit catolic, reformat şi unitarian şi sărbătoreşte duminică Paştele
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe