Traficul de carne vie distruge vieţi şi are un impact negativ asupra întregii societăţi. Promisiunile autorităţilor vs. situaţia din România

  • În 2019, au fost identificate 700 de victime ale traficanţilor de persoane, dintre care 327 erau minori.
  • În primele luni din 2020, numărul victimelor identificate a cunoscut o creştere cu 15,9% (302 victime) faţă de semestrul I al anului 2019 (254).
  • Deşi ar fi trebuit să fie funcţională de mult timp, secţia specială anti-trafic DIICOT nu a fost încă aprobată de Ministrul Justiţiei.
Urmărește
1044 afișări
Imaginea articolului Traficul de carne vie distruge vieţi şi are un impact negativ asupra întregii societăţi. Promisiunile autorităţilor vs. situaţia din România
Un raport semnat de 63 de ONG-uri arată cât de dezinteresaţi sunt miniştrii actualului Guvern de combaterea traficului de persoane. Deşi ar fi trebuit să fie funcţională de mult timp, secţia specială anti-trafic DIICOT nu a fost încă aprobată de Ministrul Justiţiei se mai arată în raport.
 
În raport apar nume importante precum Ludovic Orban sau Cătalin Predoiu, care au promis multe, dar nu au făcut mai nimic.
 
Larisa a fost victimă a traficului de minori în 2015, iar în 2018 a avut parte de o „răzbunare” şi i-a fost clasat dosarul din cauză că a fost deja victimă in 2015. În total, Larisa a ajuns în şapte reţele de traficanţi. A mărturistit că a apelat şi la domnul Vela, însă fără să obţină vreun rezultat.
 
„Pe mine una nici măcar nu mă şochează. S-a văzut de-a lungul anilor ce dedicat e statul. 40% din copiii disparuţi provin din centrele de plasament, de sub umbrela statului. La rându-mi, ca fostă victimă a traficului uman, m-am confruntat cu indiferenţa din partea autorităţilor. Eu am fost ameninţată într-o secţie de poliţie că dacă nu mă opresc din a depune plângeri penale vor vorbi cu prcurorul să emită mandat de arestare”, povesteşte Larisa.
 
Totodată, ambasadorul SUA în România, dar şi autorităţile de la noi se laudă cu progresele pe combatarea traficului de persoane, dar acestea ar fi mai mult vorbe decât fapte, mai ales că România se află pe primul loc în UE ca sursă de persoane traficate.
 
„Am promis că Statele Unite ale Americii vor folosi toate resursele pentru ajuta Romnia în a descuraja traficul de persoane şi de a ajuta victimele acestei crime ingrozitoare. Ne-am tinut promisiunea”, susţine ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman.
 
„Traficul de persoane nu este ceva ce se întamplă cuiva de la marginea societăţii, nu. Ne afectează pe toţi, inclusiv bula noastră, oricât ar fi ea de mică, pentru că acest fenomen şi această traumă este simţită de victime, dar rămân urme inclusiv în noi, în societate”, spune Oana Bîzgan, membră a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.
 
Iată câteva date care reflectă situaţia traficului de persoane în România:
 
În 2019, au fost identificate 700 de victime ale traficanţilor de persoane, dintre care 327 erau minori. În primele luni din 2020, numărul victimelor identificate a cunoscut o creştere cu 15,9% (302 victime) faţă de semestrul I al anului 2019 (254).
  • 169 inculpaţi trimişi în judecată, din care 70 inculpaţi arestaţi preventiv
  • victime traficate în vederea exploatării: 168, dintre care 91 de victime minore.
  • în 2019 au fost identificaţi 698 supravieţuitori, exploataţi în diverse forme.
Traficul de persoane. Probleme majore în Romînia:
  • puţine anchete şi condamnări pentru traficanţi.
  • asistenţă slabă pentru supravieţuitorii tarficului de persoane.
  • lipsa sprijinului financiar pentru ONG-uri
  • numărul scăzut de poliţişti specializaţi.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici