- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.12.2015, 14:43)
- Cătălin Lupăşteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TRAGEDIA din Colectiv: Incendiul din club reconstituit într-un laborator care reproduce spaţiul din Colectiv
Experţii INSEMEX vor face, miercuri, un experiment judiciar în dosarul privind incendiul din Colectiv, într-un laborator care va fi amenajat ca la momentul incendiului din club, cu acelaşi tip de burete pus pe stâlpi şi cu mobilier asemănător, pentru a stabili exact unde a izbucnit incendiul şi cum s-a propagat focul, potrivit unor surse judiciare.
Urmărește
21197 afișări
TRAGEDIA DIN COLECTIV: Clubul va fi incendiat controlat în cadrul unui experiment judiciar - surse
Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că acest experiment judiciar reprezintă faza finală a expertizei Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani în dosarul de ucidere şi vătămare corporală din culpă deschis de Parchetul instanţei supreme după incendiul din 30 octombrie.
La experiment vor fi prezenţi experţi INSEMEX Petroşani, procurori, poliţişti şi pompieri.
Urmare a experimentului, anchetatorii vor şti dacă artificiile au cauzat aprinderea bureţilor de antifonare din club şi incendiul care a urmat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Laboratorul va fi amenajat ca la momentul producerii incendiului din club, vor fi folosite acelaşi tip de artificii, acelaşi tip de burete şi va fi amplasat mobilier într-un mod cât mai asemănător, pe baza imaginilor şi videoclipurilor recuperate de anchetatori.
Sursele citate au mai spus că patronii clubului Colectiv au fost audiaţi marţi în legătură cu achiziţia buretelui de antifonare, a amenajării interioare a clubului şi a amplasării unui container ce servea drept anticameră la intrarea în local, care ar fi făcut dificilă evacuarea.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) fac cercetări în acest dosar de ucidere şi vătămare corporală din culpă, deschis în urma incendiului ce a avut loc în seara de 30 octombrie în clubul Colectiv, în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity, ce a inclus efecte pirotehnice. Martorii relatau după incendiu că, după declanşarea artificiilor, a luat foc buretele de antifonare care acoperea un stâlp pe care erau montate artificii, şi apoi întreg tavanul, acoperit cu acelaşi material. Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv spunea după incendiu că patronii localului nu au ales un burete ignifugat pentru că era prea scump.
Până în prezent, procurorii PICCJ i-au pus sub urmărire pe patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, care sunt arestaţi preventiv din 3 noiembrie, pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a instalat artificiile pentru concert, pe administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile, Daniela Niţă, şi pe directorul societăţii, Cristian Niţă, aceştia trei fiind cercetaţi în arest la domiciliu.
PICCJ susţine că "incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club".
Procurorii au constatat şi că artifiicile folosite la concertul Goodbye to Gravity erau destinate a fi folosite doar în spaţiu deschis, conform instrucţiunilor de utilizare, care erau însă în limba bulgară.
Patronii clubului şi pirotehnicianul Viorel Zaharia sunt acuzaţi de ucidere din culpă, iar patronii firmei care a furnizat artificiile sunt cercetaţi pentru favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.
Potrivit procurorilor, ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, Daniela şi Cristian Niţă "au procedat la distrugerea şi sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum şi cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi traşi la răspundere penală", susţin procurorii.
Bilanţul incendiului produs în 30 octombrie în clubul Colectiv a ajuns la 62 de morţi, după ce o altă persoană - o tânără de 26 de ani - a murit, marţi dimineaţă, la Spitalul de Arşi din Capitală.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. Aproape 150 de răniţi au fost internaţi în spitale din Capitală, peste jumătate fiind în stare critică şi foarte gravă. Un număr de 39 de răniţi au fost transferaţi în spitale din străinătate. Dintre persoanele internate, 35 au murit, 24 în ţară şi 11 în străinătate.
Marţi, în spitale din Capitală mai sunt internate 18 persoane rănite în incendiul din Colectiv, dintre care una în stare critică. În clinicile din străinatate mai sunt internaţi 22 de pacienţi, dintre care opt în Belgia, câte patru în Marea Britanie şi Olanda, câte doi în Israel, Austria şi Germania.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe