- Home
- Social
- ORADEA, (04.11.2011, 15:28)
- Pacala Dana , Florin Ciucas ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Traian Igaş: La Ştei se poate vorbi despre un furt de fier vechi, nu de uraniu
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, vineri, la Oradea, că în cazul de la Ştei se poate vorbi despre un furt de fier vechi, nu de uraniu", el afirmând că, în opinia sa, persoana care a luat acele bare metalice "nici nu ştia ce se află în ele".
Urmărește
247 afișări
Traian Igaş (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)
Traian Igaş a fost întrebat, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PDL Bihor, în ce stadiu este ancheta privind dispariţia a aproximativ 73 de kilograme de minereu de uraniu dintr-un depozit din Ştei al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU).
"Acolo discutăm de un furt de fier vechi, nu de uraniu. Cred că cel care a furat acele bare nici nu ştia ce se află în ele", a spus Igaş.
Întrebat dacă aceasta este ipoteza principală a anchetei, Igaş a răspuns: "În acest caz acum se desfăşoară o anchetă, iar cercetările sunt încă în curs de desfăşurare. Încă nu mi-au putut da o situaţie foarte clară cei de la Poliţie".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, Alina Dinu, declara, marţi, că Poliţia a fost anunţată despre dispariţia minereului de uraniu săptămâna trecută, însă în urma cercetărilor s-a stabilit că furtul s-ar fi putut produce în urmă cu câteva luni.
"Suntem într-un stadiu avansat al anchetei şi avem un cerc de suspecţi", afirma purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Ea spunea că materialul furat nu reprezintă pericol, în condiţiile în care cantitatea de uraniu din acel minereu este de maximum 3 la sută şi este foarte greu de extras.
Poliţia Bihor şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare au deschis anchete după ce 73 de kilograme de minereu de uraniu au dispărut dintr-un depozit al punctului de lucru din oraşul Ştei, judeţul Bihor, al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU).
Potrivit publicaţiei Bihoreanul, dispariţia materialului radioactiv, păstrat în opt tuburi metalice speciale, lungi de 3,5 metri şi având un diametru de doi ţoli (5,08 centimetri), depuse într-un depozit din beton din zona industrială a oraşului, a fost descoperită miercurea trecută, însă incidentul nu a fost anunţat de autorităţi.
Dispariţia materialului radioactiv este investigată şi de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare. Preşedintele instituţiei, Vajda Borbala, a confirmat începerea unei anchete.
Totodată, preşedintele CNCAN, citat de "Bihoreanul", a precizat că lipsa "surselor de radiaţii ionizante, sub forma a opt surse echivalente de minereu de uraniu ce conţineau în total circa 73,5 kilograme de minereu de uraniu", a fost descoperită în timpul unei proceduri de transfer de la depozitul din Ştei la o unitate a CNU din localitatea braşoveană Feldioara.
Oficialul CNCAN mai spune că "impactul radiologic al minereului de uraniu existent în cele opt ţevi este nesemnificativ", iar "potenţialul de contaminare radioactivă a factorilor de mediu este extrem de limitat, având în vedere cantitatea redusă de minereu, cât şi forma fizică în care se găseşte (rocă naturală)".
Publicaţia îl cita şi pe Ioan Borza, expert local în radioprotecţie atestat de CNCAN, care atenţiona că acei cilindri cu praf de uraniu pot fi, totuşi, periculoşi dacă minereul este scos din tuburile speciale şi se răspândeşte în mediu. "Persoana care a luat barele putea să le taie, să arunce conţinutul în apă sau în grădini, iar de acolo materialul radioactiv să se răspândească şi să fie ingerat sau inhalat de oameni şi animale", a spus Borza.
Expertul a declarat că inclusiv în cazul în care materialul radioactiv este păstrat în tuburile metalice de protecţie poate deveni o sursă de iradiere permanentă. "Dacă barele cu minereu de uraniu au fost folosite, de exemplu, la confecţionarea unui gard sau a unei porţi, persoanele care trec zilnic în acea zonă pot fi iradiate permanent", a spus Borza.
Depozitul special de materiale radioactive din Ştei a fost înfiinţat încă din anii '50, când în apropiere, la Băiţa Plai, funcţiona o mină pentru extracţia de uraniu folosită de armata sovietică. După 1990, în oraşul bihorean a fost înfiinţat un punct de lucru al Companiei Naţionale a Uraniului. La Băiţa, în apropiere, mai există un Depozit Naţional de Deşeuri Radioactive.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe