Video Transportatorii protestează astăzi în Piaţa Victoriei faţă de pirateria din domeniu. COTAR: Nu mai avem ce să negociem, să adopte OUG / Harta restricţiilor din traficul bucureştean

Până la 5.000 de transportatori din Bucureşti şi din ţară sunt aşteptaţi să protesteze miercuri, în Piaţa Victoriei, pentru modificarea Legii 38/2003 în vederea eradicării activităţii neautorizate şi nelicenţiate din domeniul transporturilor rutiere de persoane, potrivit COTAR.

Urmărește
2249 afișări

"Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) anunţă reluarea protestelor anunţate în Bucureşti, mâine, de la ora 9:00, pentru a cere modificările legislative promise de ministrul Transporturilor, Felix Stroe. La protest vor participa până în 5.000 de transportatori, din Bucureşti şi reprezentanţi din alte oraşe ale ţării. Chiar dacă primarul general, Gabriela Firea, a luat hotărârea eliminării concurenţei neloiale din Bucureşti, restul ţării suferă în continuare din cauza concurenţei neloiale şi a pirateriei, astfel încât protestele vor continua", se arată într-un comunicat al COTAR, remis MEDIAFAX.

Transportatorii spun că au renunţat la protestul care programat iniţial pentru 13 decembrie în contextul funeraliilor regale, dar şi pentru a aştepta ca ministrul Transporturilor, Felix Stroe, să-şi ducă la îndeplinire promisiunea pe care a făcut-o transportatorilor la întâlnirea la care i-a convocat înainte de mitingul anunţat.

"Astăzi am aflat, din surse sigure, că mâine nu se va discuta ordonanţa pentru modificarea legislativă, astfel încât să fie eliminată pirateria şi să se stopeze activitatea firmelor care fac transport neautorizat. Domnul ministru Felix Stroe şi-a luat angajamentul ferm ca la şedinţa de Guvern din data de 20 decembrie să fie promovată Ordonanţa de Urgenţă care să elimine sintagma 'în mod repetat' din Legea 38/2003, pentru ca organele abilitate ale statului să poată aplica legea în mod unitar şi pentru a eradica activitatea neautorizată şi nelicenţiată din domeniul transporturilor rutiere de persoane - de taxi, rent a car şi prin curse regulate sau ocazionale. Aşteptăm de mai mulţi ani această OUG care să oprească pirateria şi activitatea tuturor firmelor care fac transporturi neautorizate, ascunzându-se în spatele unor platforme digitale", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Potrivit reprezentanţilor Confederaţiei, transporturile rutiere, care aduc anual 4,7% din PIB, au fost supuse "concurenţei neloiale cu sprijinul autorităţilor statului care au tolerat pirateria şi entităţi, care au funcţionat fără să respecte legile".

În România sunt 110.000 de transportatori, respectiv cei care fac transport în regim de taxi şi închiriere, precum şi cei care au investit în transporturile de persoane care au curse regulate, ocazionale.

COTAR: Nu mai avem ce să negociem, să adopte OUG

Câteva sute de transportatori sunt, la ora transmiterii ştirii (10.11) în faţa Guvernului, unde protestează, solicitând o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 38/2003 în vederea eradicării activităţii neautorizate şi nelicenţiate din domeniul transporturilor rutiere de persoane.

"Nu mai avem ce să negociem, dumnealor trebui să adopte ordonanţa. (..) Lipseşte aprobarea de la Ministerul pentru relaţia cu Parlamentu, au considerat că nu e o urgenţă, vor să o bage în Parlament şi să o dezbată acolo, noi considerăm că e o urgenţă", Bogdan Dinca, preşedinte COTAR Bucureşti.

La miting participă transportatori din toată ţara. În cazul în care revendicărilor lor nu vor fi soluţionate, oamenii ameninţă că vor protesta şi zilele următoare.

"Avem aprobare şi pentru 21 şi 22 şi suntem hotărâţi să ţinem protestul dacă Guvenul nu ne rezolvă problema", a mai precizat Dincă.

Referitor la schimbarea legii taximetriei, decisă marţi, în Consiliul General al Capitalei, reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) susţin că aceasta este benefică atât pentru taximetrişti, cât şi pentru cetăţeni.

"Şi pentru noi s-au înăsprit regulile. Suntem de acord că şi în rândul nostru au fost probleme dar asta nu a justificat activiatea de transport ilegală", a spus reprezentantul COTAR.

"Protestăm ca să nu mai fie Uber, să scoată Uber, să puna lege la punct, vrem doar să se facă legal, nu ilegal", spune unul dintre taximetriştii prezenţi la protest.

În Piaţa Victoriei sunt în jur de 600 de persoane cu 600 de maşini, dintre care 60 de autoturisme de mare tonaj.

"Am aflat, din surse sigure, că mâine nu se va discuta ordonanţa pentru modificarea legislativă, astfel încât să fie eliminată pirateria şi să se stopeze activitatea firmelor care fac transport neautorizat. Domnul ministru Felix Stroe şi-a luat angajamentul ferm ca la şedinţa de Guvern din data de 20 decembrie să fie promovată Ordonanţa de Urgenţă care să elimine sintagma 'în mod repetat' din Legea 38/2003, pentru ca organele abilitate ale statului să poată aplica legea în mod unitar şi pentru a eradica activitatea neautorizată şi nelicenţiată din domeniul transporturilor rutiere de persoane - de taxi, rent a car şi prin curse regulate sau ocazionale. Aşteptăm de mai mulţi ani această OUG care să oprească pirateria şi activitatea tuturor firmelor care fac transporturi neautorizate, ascunzându-se în spatele unor platforme digitale", a declarat, marţi, Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Potrivit reprezentanţilor Confederaţiei, transporturile rutiere, care aduc anual 4,7% din PIB, au fost supuse "concurenţei neloiale cu sprijinul autorităţilor statului care au tolerat pirateria şi entităţi, care au funcţionat fără să respecte legile".

În România sunt 110.000 de transportatori, respectiv cei care fac transport în regim de taxi şi închiriere, precum şi cei care au investit în transporturile de persoane care au curse regulate,ocazionale.

Restricţii în traficul din Capitală din cauza protestului transportatorilor

Traficul rutier din Capitală, în zona în care are loc protestul transportatorilor, respectiv Piaţa Victoriei, este restricţionat până la ora 21:00, anunţă Brigada Rutieră a Capitalei.

Traficul rutier a fost restricţionat din cauza protestului din Piaţa Victoriei, începând cu ora 07.00, pe Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central - mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor), permiţându-se permanent circulaţia pe ambele sensuri ale Str. Arh. Ion Mincu.

La nevoie, se va restricţiona traficul şi pe Str. Paris şi breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.

Circulaţia în Piaţa Victoriei a fost resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului, între Bd. Aviatorilor şi Cal. Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Cal.Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti şi Bd. Lascăr Catargiu.

Restricţiile rutiere vor fi în vigoare până la ora 21:00, cel târziu, potrivit poliţiştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici